Hoppa till huvudinnehållet

Degerfors besegrade AIK på hemmaplan: ”Enormt imponerande insats”

Publicerad:
Justin Salmon blev matchhjälte med sitt avgörande 2-1.
Justin Salmon blev matchhjälte med sitt avgörande 2-1. Foto: FREDRIK KARLSSON

Degerfors avverkar storklubbarna på hemmaplan på löpande band. På lördagen besegrades AIK efter en imponerade insats av Degerfors.

Matchen slutade 2–1 inför 5 800 personer på Stora Valla.

Topp 3

3) Jonas Olsson

Agerade mycket stabilt i sin allsvenska debut och gav trygghet till laget. Räddade det han skulle och lite till. Hur ska tränarna nu tänka kring målvaktspositionen? Det borde vara givet att ge Olsson fler matcher.

2) Seid Korac

Agerade som en försvarsgeneral och höll ihop försvaret mästerligt. Med Sebatian Ohlsson och Gustav Granath på planen också fick Degerfors tillbaka mycket trygghet dessutom.

1) Diego Campos

Satte det viktiga första målet i matchen och visade både vilja och passion på planen. Slet dessutom enormt hårt i defensiven och höll på att bli tvåmålsskytt ett par gånger om.

...Matchens

...Brutna svit

När Diego Campos placerade bollen på straffpunkten var det första gången sedan 28 november som Degerfors tilldömdes straff. Då var det Johan Bertilsson som satte bollen i mål och det gjorde även Campos 538 dagar senare.

...Blåsning

John Guidetti hade placerat bollen på straffpunkten när linjedomaren i sista stund påkallade huvuddomarens uppmärksamhet. Beslutet ändrades och förre Degerforsspelaren Omar Faraj var kritisk i intervjun med Discovery i halvtid.

...Mest oväntade

Justin Salmon har fått agera inhoppare under 2023 och gjorde det även mot AIK. Att Salmon skulle bli matchhjälte hade nog ingen på Stora Valla tippat. Men det blev han när han satte sitt andra allsvenska mål i karriären. Salmon som dessutom har ett förflutet i AIK:s ungdomsorganisation.

...Degerforshjältar

Det var inte enkelt att utse de tre bästa i Degerforslaget. Det fanns många som stack ut och här kommer ett par som förtjänar ett omnämnde efter vinsten mot AIK.

Sebastian Ohlsson placerades på mittfältet när Degerfors spelade 3-5-2. Han var troligen planens långsammaste spelare men det spelar ingen roll när spelsinnet och placeringssäkerheten håller så hög klass. Elyas Bouzaine slet enormt hårt på sin kant, både offensivt och defensivt. Hans klart bästa match den här säsongen.

En enormt imponerande insats av Degerforsspelarna och det fanns många hjältar.

Matchen i korthet

Redan efter 13 minuter kunde Degerforsforwarden Diego Campos ge hemmalaget ledningen med 1–0 efter mål på straff. Degerfors första straffmål sedan hemmamatchen mot Norrköping i november 2021.

Efter målet satte gästerna rejäl press på Degerfors. Till slut kom kvitteringen genom John Guidetti efter en tilltrasslad situation. Målvakten Jonas Olsson hade lagt handskarna på bollen, trodde hemmalaget, och protesterade rejält utan resultat.

Minuten senare tilldömdes AIK straff när Omar Faraj gick omkull. Men efter samtal med linjedomarna blev det ingen straff.

Andra halvlek

Degerfors spelade upp sig och tog sig ur AIK-pressen på ett helt annat sätt än under första halvlek. Tidigt hade Diego Campos ett jätteläge när han tog sig förbi AIK-försvaret på vänsterkanten men Kristoffer Nordfelt i målet gjorde en fin räddning.

Degerfors fortsatte skapa tryck mot AIK och några ströchanser. Med drygt 20 minuter kvar fick hemmalaget en hörna.

Bollen damp ner framför Justin Salmon som placerade bollen säkert i mål till 2–1.

Hemmalaget gjorde ett imponerande jobb med att freda sitt mål och gästande AIK hade inte mycket att komma med. Det blev till slut en ganska komfortabel seger, när AIK inte lyckades med sin forcering och Degerfors kunde ta tre blytunga poäng.

Känslosam matchhjälte efter allsvenska debuten: ”Väldigt mycket känslor”Salmon satte avgörandet mot gamla klubben: ”Byggt det till en hemmaborg”

Artikeltaggar

Degerfors IFDegerfors IF HerrFotboll

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.