Hoppa till huvudinnehållet

Pollineringsveckan bjuder in till insekternas värld – med många aktiviteter

Publicerad:
Zandra Löfqvist, kommunekolog, Karlstads kommun, Peter Lampert forskare i biologididaktik vid Karlstads universitet, Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen från Pollinera Sverige och Monika Bubholz, teknik- och fastighetsnämndens ordförande invigde Pollineringsveckan och utställningen SURR. Foto: Karlstad Kommun

Under fredagen invigdes årets pollineringsvecka i Karlstad.

Det är en vecka fylld av aktiviteter anpassade för olika målgrupper med fokus på biologisk mångfald, pollinerande insekter och artrikedom.

Här erbjuds bland annat utställningar, studiebesök och tipspromenader.

Monika Bubholz (MP), teknik- och fastighetsnämndens ordförande, invigde under fredagen pollineringsveckan i Karlstad.

Pollineringsveckan är en vecka med fokus på humlor, bin, fjärilar och skalbaggar. Det lär vara de minsta invånarna i samhället men kanske de viktigaste.

Det är ett initiativ från Pollinera Sverige för att sätta fokus på biologisk mångfald, pollinerande insekter och artrikedom.

– Under pollineringsveckan har Karlstadsbor chansen att lära sig mer om varför pollinatörer är så viktiga. Alla kan vara med och bidra så att vi tillsammans hjälpas åt att stärka den biologiska mångfalden, säger Monika Bubholz.

Aktiviteter för alla

Pollineringsveckan pågår mellan 19–28 maj i Karlstad och erbjuder olika aktiviteter. Föreläsningar om vilda vårblommor, inventering av fjärilar och hur man kan gynna pollinatörer i den egna trädgården.

Aktiviteterna är listade vid flera tillfällen på olika platser runt om i Karlstad under den kommande veckan.

Aktiviteterna är anpassade efter blandade målgrupper. Du kan delta i en Bioblitz på Alsters Herrgård, en familjevänlig upplevelse med experter och medborgarforskare som ska upptäcka mångfalden av växter och djur i området. Eller få en guidad tur på Karlstads Universitet och lyssna på hur man jobbar för att stödja biologisk mångfald.

Under hela veckan erbjuds tipspromenad i Gammelskogen i Mariebergsskogen med start vid Naturum. På fredagen den 26/5 finns även biet Bibbi på plats för barnen.

Läs mer om programmet på kommunens hemsida.

Utställningar

Utställningen SURR lanseras is samband med pollineringsveckan och kommer finnas uppställd utomhus i Museiparken i Karlstad.

Där kan man ta dela av porträtt på pollinatörer, som humlor, honungsbin, blomflugor, solitärbin, fjärilar och skalbaggar. Besökare får även möjligheten att lära sig mer om insekterna och vad de behöver för att överleva. Utställningen går att ta del av fram till den 20 juni.

I Bibliotekshuset erbjuds utställningen ”Mer än bin och blomsterlupin” i Karlstadsrummet. Här lär man sig om pollinatörer och invasiva främmande växter och hur du kan hjälpa till att gynna den biologiska mångfalden. Visas fram till den 13 augusti.

Artikeltaggar

Alsters HerrgårdBiologisk mångfaldDjur och naturKarlstadKarlstads universitetMariebergsskogenMonika BubholzNaturumNöje/KulturTeknikUtställningarVäxter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.