Våren är här och solens strålar värmer. Vad passar då inte bättre än att packa picknickkorgen och ge sig ut i solen.
Annelie Jansson älskar att bjuda på god mat och dryck och med bästa läget nedanför Villa Solbacken behöver hon inte gå långt för att få en underbar utsikt över Vänern. Den här vårdagen kommer vännerna att bjudas på en korg fylld med godsaker med smaker från Italien.
– Jag älskar det Italienska köket, allt är så gott. Det var mitt ex och mina barns pappa som kommer från Italien som invigde mig i den italienska matlagningen, berättar Annelie.
Sköna maj är kommen och Vänerns vatten glittrar i kapp med solen. En segelbåt syns på avstånd och hägern flyger förbi. Endast en liten bris känns i luften och solens strålar värmer. Björkarna har fått musöron och gräsmattorna börjar bli gröna. Dagen kan inte bli bättre för att få bjuda in vänner på mat i det fria.
För Annelie var det ett lätt val om vad korgen skulle fyllas med den första picknicken för året.
– Jag tänker alltid att det ska passa alla. Både barn och vuxna. Det ska vara lätt att göra i ordning. Viktigt är att tänka på att det ska smaka gott även när det är kallt, säger Annelie.
Annelie menar också att det kan vara bra att förbereda en del av det som ska finnas i korgen redan dagen innan om det går.
Jordgubbar doppade i choklad
– Det jag bjuder på i dag förberedde jag i går då jag stekte kycklingen som ska vara till salladen och gjorde degen till focaccian i går kväll, berättar Annelie.
I Annelies picknick korg finns det denna vårdag, kaffe och saft, en sallad med kyckling och bacon, jordgubbar som är doppade i choklad och uppträdda på en pinne, nybakad rosmarinfocaccia, citrontiramisu, hemmagjord äpple- och hallonjuice och Sophias kladdkakemuffins.
– Min dotter Sophia älskar att baka så hon har gjort kladdkakemuffins som är supergoda, säger Annelie.
För Hem & Inspirations läsare bjuder nu Annelie Jansson på sina recept på de godsaker hon packat ner till årets första picknick. En korg inspirerad av Italien med smaker som passar alla. Inspireras och packa din egen korg.
4 portioner
Chilikyckling med sötpotatis, chèvre och bacon
1 kg sötpotatis
4 st kycklingfiléer
O,5 dl sweet chilisås
2 msk japansk soya
2 vitlöksklyftor
Olivolja
1 påse salladsmix
Flingsalt
1 paket bacon
200 g chèvre
Balsamvinäger
Skala och skiva sötpotatisen i klyftor, blötlägg och låt stå minst en timme. Går också bra att låta stå över natten, detta för att dra ut stärkelsen.Torka potatisen på en handduk eller papper.
Lägg i en bunke, tillsätt majsstärkelse och rör runt så att alla klyftor får ett lager av stärkelse på sig.
Lägg potatisklyftorna på en plåt, utan att de har kontakt med varandra. Häll över lite neutral olja och ställ in i ugnen på 250 grader i 15 minuter. Ta ut och vänd på potatisen och återigen in i ugnen ca 15 minuter.Salta eller riv lite parmesan ovanpå.
Skär kycklingen i bitar och marinera den i sweet chilisås, soja och finhackad vitlök.
Stek kycklingen i olivolja på medeltemperatur tills den fått färg. Låt den ligga kvar i pannan utan värme ca 15 min så kommer den att bli genomstekt utan att bli torr.
Stek baconet i små bitar.Lägg salladen på ett fat. Varva sedan kyckling och sötpotatis. Strö över bacon och smulad chèvre. Salta och toppa med lite olivolja och balsamvinäger.
Stor gratängform
Citrontiramisu
Ingredienser:
Citroner
Socker
Salt
Mascarpone
Grädde
Ägg
Smör
Savoiardokex
Vatten
Basilika
Steg 1, Citroncurd.
Häll 3 dl socker i en bunke.
Riv i zest från 2 citroner.
Rör runt så att aromerna släpper i sockret. (Luktar magiskt!)
På spisen i kastrull. Knäck 2 hela ägg och 4 äggulor. Pressa i saften från 2 citroner. Häll i sockret och en halv tesked salt. Rör runt med en visp på mellan till svag värme, tills det börjar bubbla och konsistensen tjocknat lite. Vi vill inte göra scrambled egg... Ställ av och tillsätt 150 gram smör i bitar, rör runt.
Sila av eventuella äggrester och ställ in i kylen för att kallna.
Steg 2, Citronlag.
1,5 dl socker och lika mycket vatten. Pressa i en halv citron och ett knippe basilika. Rör runt på mellanvärme tills det klarnar. Ställ åt sidan.
Häll 500 gram mascarpone i en bunke och vänd runt tillsammans med hälften av den kallnade citroncurden. Vispa sedan 3,5 dl grädde och tillsätt även detta och vänd runt till en härlig smet.
Du behöver 2 paket Savoiardokex á 200 gram. (Du ska täcka botten av formen och montera i två lager.)
Vänd nu ned kexen i sockerlagen så att alla sidor får kontakt, snabbt upp och lägg i botten av din form. Lägg ett skikt av din vispade kräm och gör om ytterligare en gång. Ställ nu in i kylen över natten. Innan servering, eller nästa dag, lägg på den återstående citroncurden på toppen och garnera gärna med några citronskivor och basilika.
12 st.
Sophias kladdkaksmuffins
3 ägg
1,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
1 kryddmått salt
100 gr smör
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Placera 12 st muffinsformar på en plåt
3. Vispa ägg och socker pösigt och blanda sedan i det smälta smöret.
4. Blanda de torra ingredienserna ordentligt och rör ned dem i äggblandningen (OBS! Vispa ej!)
5. Fyll smeten i muffinsformarna och grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter. Kontrollera med sticka – muffinsarna ska vara lite kladdiga i mitten.
Hallon- och äpplejuice
2 röda äpplen
3,5 dl hallon
3 dl vatten
1 msk florsocker
Chokladdoppade jordgubbar på pinne
20 st färska jordgubbar
50 g mörk choklad
50 g vit choklad
4 träpinnar
Smält chokladen och doppa toppen på jordgubbarna. Varva varannan med vit och mörk choklad. Vänta tills chokladen stelnat innan du trär jordgubbarna på pinnarna.
Riv lite choklad och strö över!
2 bröd
Rosmarinfocaccia
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1,5 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja
En liten kruka rosmarin
1. Rör ut jästen i ljummet vatten tillsammans med olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg.
3. Jäs degen till dubbel storlek i en täckt bunke, cirka 30 minuter.
4. Ta ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Knåda dem något och lägg på oljade bakplåtar. Ha lite flingsalt i botten.
5. Platta ut degarna så att de är ca 1-2 cm tjocka och låt jäsa igen till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
6. Krossa hela kvistar med rosmarin i en mortel. Tillsätt olivolja och blanda väl.
Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
Gör hål i degen med fingrarna, pensla rikligt med rosmarinolivoljan och strö över flingsalt.
Grädda brödet i mitten av ugnen, cirka 10 minuter.