Hoppa till huvudinnehållet

Picknickkorgen är packad med godsaker

Publicerad:
Annelie Jansson gillar att bjuda sin familj och vänner på något gott att äta och dricka. Vad passar bättre nu när maj är här och solen värmen än en picknick vid Vänerns strand. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Våren är här och solens strålar värmer. Vad passar då inte bättre än att packa picknickkorgen och ge sig ut i solen.

Annelie Jansson älskar att bjuda på god mat och dryck och med bästa läget nedanför Villa Solbacken behöver hon inte gå långt för att få en underbar utsikt över Vänern. Den här vårdagen kommer vännerna att bjudas på en korg fylld med godsaker med smaker från Italien.

– Jag älskar det Italienska köket, allt är så gott. Det var mitt ex och mina barns pappa som kommer från Italien som invigde mig i den italienska matlagningen, berättar Annelie.

  • Bär ner picknicken till sjön.
    Bär ner picknicken till sjön. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • För Annelie var valet lätt vad korgen skulle fyllas med  vid årets första picknick för året. Godsaker med en smak av Italien.
    För Annelie var valet lätt vad korgen skulle fyllas med vid årets första picknick för året. Godsaker med en smak av Italien. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
  • Färdigdukat för en picknick vid glittrande vatten och solstrålar som värmer.
    Färdigdukat för en picknick vid glittrande vatten och solstrålar som värmer. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Sköna maj är kommen och Vänerns vatten glittrar i kapp med solen. En segelbåt syns på avstånd och hägern flyger förbi. Endast en liten bris känns i luften och solens strålar värmer. Björkarna har fått musöron och gräsmattorna börjar bli gröna. Dagen kan inte bli bättre för att få bjuda in vänner på mat i det fria.

För Annelie var det ett lätt val om vad korgen skulle fyllas med den första picknicken för året.

– Jag tänker alltid att det ska passa alla. Både barn och vuxna. Det ska vara lätt att göra i ordning. Viktigt är att tänka på att det ska smaka gott även när det är kallt, säger Annelie.

Annelie menar också att det kan vara bra att förbereda en del av det som ska finnas i korgen redan dagen innan om det går.

I Annelies picknickkorg finns det denna vårdag, kaffe och saft, en sallad med kyckling och bacon, jordgubbar som är doppade i choklad och uppträdda på en pinne, nybakad rosmarinfocaccia, citrontiramisu, hemmagjord äpple- och hallonjuice och Sophias kladdkakemuffins.
I Annelies picknickkorg finns det denna vårdag, kaffe och saft, en sallad med kyckling och bacon, jordgubbar som är doppade i choklad och uppträdda på en pinne, nybakad rosmarinfocaccia, citrontiramisu, hemmagjord äpple- och hallonjuice och Sophias kladdkakemuffins. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Jordgubbar doppade i choklad

– Det jag bjuder på i dag förberedde jag i går då jag stekte kycklingen som ska vara till salladen och gjorde degen till focaccian i går kväll, berättar Annelie.

I Annelies picknick korg finns det denna vårdag, kaffe och saft, en sallad med kyckling och bacon, jordgubbar som är doppade i choklad och uppträdda på en pinne, nybakad rosmarinfocaccia, citrontiramisu, hemmagjord äpple- och hallonjuice och Sophias kladdkakemuffins.

– Min dotter Sophia älskar att baka så hon har gjort kladdkakemuffins som är supergoda, säger Annelie.

En stilla stund på bryggan.
En stilla stund på bryggan. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

För Hem & Inspirations läsare bjuder nu Annelie Jansson på sina recept på de godsaker hon packat ner till årets första picknick. En korg inspirerad av Italien med smaker som passar alla. Inspireras och packa din egen korg.

Chilikyckling med sötpotatis, chèvre och bacon
Chilikyckling med sötpotatis, chèvre och bacon Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
4 portioner

Chilikyckling med sötpotatis, chèvre och bacon

1 kg sötpotatis

4 st kycklingfiléer

O,5 dl sweet chilisås

2 msk japansk soya

2 vitlöksklyftor

Olivolja

1 påse salladsmix

Flingsalt

1 paket bacon

200 g chèvre

Balsamvinäger

Skala och skiva sötpotatisen i klyftor, blötlägg och låt stå minst en timme. Går också bra att låta stå över natten, detta för att dra ut stärkelsen.Torka potatisen på en handduk eller papper.

Lägg i en bunke, tillsätt majsstärkelse och rör runt så att alla klyftor får ett lager av stärkelse på sig.

Lägg potatisklyftorna på en plåt, utan att de har kontakt med varandra. Häll över lite neutral olja och ställ in i ugnen på 250 grader i 15 minuter. Ta ut och vänd på potatisen och återigen in i ugnen ca 15 minuter.Salta eller riv lite parmesan ovanpå.

Skär kycklingen i bitar och marinera den i sweet chilisås, soja och finhackad vitlök.

Stek kycklingen i olivolja på medeltemperatur tills den fått färg. Låt den ligga kvar i pannan utan värme ca 15 min så kommer den att bli genomstekt utan att bli torr.

Stek baconet i små bitar.Lägg salladen på ett fat. Varva sedan kyckling och sötpotatis. Strö över bacon och smulad chèvre. Salta och toppa med lite olivolja och balsamvinäger.

Citrontiramisu
Citrontiramisu Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
Stor gratängform

Citrontiramisu

Ingredienser:

Citroner

Socker

Salt

Mascarpone

Grädde

Ägg

Smör

Savoiardokex

Vatten

Basilika

Steg 1, Citroncurd.

Häll 3 dl socker i en bunke.

Riv i zest från 2 citroner.

Rör runt så att aromerna släpper i sockret. (Luktar magiskt!)

På spisen i kastrull. Knäck 2 hela ägg och 4 äggulor. Pressa i saften från 2 citroner. Häll i sockret och en halv tesked salt. Rör runt med en visp på mellan till svag värme, tills det börjar bubbla och konsistensen tjocknat lite. Vi vill inte göra scrambled egg... Ställ av och tillsätt 150 gram smör i bitar, rör runt.

Sila av eventuella äggrester och ställ in i kylen för att kallna.

Steg 2, Citronlag.

1,5 dl socker och lika mycket vatten. Pressa i en halv citron och ett knippe basilika. Rör runt på mellanvärme tills det klarnar. Ställ åt sidan.

Häll 500 gram mascarpone i en bunke och vänd runt tillsammans med hälften av den kallnade citroncurden. Vispa sedan 3,5 dl grädde och tillsätt även detta och vänd runt till en härlig smet.

Du behöver 2 paket Savoiardokex á 200 gram. (Du ska täcka botten av formen och montera i två lager.)

Vänd nu ned kexen i sockerlagen så att alla sidor får kontakt, snabbt upp och lägg i botten av din form. Lägg ett skikt av din vispade kräm och gör om ytterligare en gång. Ställ nu in i kylen över natten. Innan servering, eller nästa dag, lägg på den återstående citroncurden på toppen och garnera gärna med några citronskivor och basilika.

Sophias kladdkaksmuffins
Sophias kladdkaksmuffins Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
12 st.

Sophias kladdkaksmuffins

3 ägg

1,5 dl mjöl

2 tsk vaniljsocker

5 msk kakao

1 kryddmått salt

100 gr smör

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Placera 12 st muffinsformar på en plåt

3. Vispa ägg och socker pösigt och blanda sedan i det smälta smöret.

4. Blanda de torra ingredienserna ordentligt och rör ned dem i äggblandningen (OBS! Vispa ej!)

5. Fyll smeten i muffinsformarna och grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter. Kontrollera med sticka – muffinsarna ska vara lite kladdiga i mitten.

Hallon- och äpplejuice

2 röda äpplen

3,5 dl hallon

3 dl vatten

1 msk florsocker

Chokladdoppade jordgubbar på pinne
Chokladdoppade jordgubbar på pinne Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Chokladdoppade jordgubbar på pinne

20 st färska jordgubbar

50 g mörk choklad

50 g vit choklad

4 träpinnar

Smält chokladen och doppa toppen på jordgubbarna. Varva varannan med vit och mörk choklad. Vänta tills chokladen stelnat innan du trär jordgubbarna på pinnarna.

Riv lite choklad och strö över!

Rosmarinfocaccia
Rosmarinfocaccia Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
2 bröd

Rosmarinfocaccia

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

0,5 dl olivolja

2 msk honung

1,5 msk flingsalt

7 dl vetemjöl special

olivolja

En liten kruka rosmarin

1. Rör ut jästen i ljummet vatten tillsammans med olivolja, honung och flingsalt i en bunke.

2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg.

3. Jäs degen till dubbel storlek i en täckt bunke, cirka 30 minuter.

4. Ta ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Knåda dem något och lägg på oljade bakplåtar. Ha lite flingsalt i botten.

5. Platta ut degarna så att de är ca 1-2 cm tjocka och låt jäsa igen till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

6. Krossa hela kvistar med rosmarin i en mortel. Tillsätt olivolja och blanda väl.

Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

Gör hål i degen med fingrarna, pensla rikligt med rosmarinolivoljan och strö över flingsalt.

Grädda brödet i mitten av ugnen, cirka 10 minuter.

Artikeltaggar

Hus och hemItalienMatSolVänernVattenVilla SolbackenVind

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.