Orden som ska få Westfält ta nästa kliv: ”Jag har höga förväntningar på nästa säsong”

Publicerad:
Marcus Westfält blickar bakåt på en händelserik säsong och är förväntansfull inför kommande. Foto: Tommy Andersson

FBK-centern Marcus Westfält fick, när han blickar tillbaka på säsongen, en betydligt större roll än vad han räknade med.

Efter säsongen hade han tillsammans med Rickard Wallin och Tomas Mitell samtal om vad som behöver förbättras.

– Jag ska kunna spela tuffare, för jag har en stor kropp som väger ganska mycket, säger han.

Laget har tränat på i snart en månads tid och Färjestads allsvenska fjolårsvärvning i Marcus Westfält har hunnit smälta det som var hans riktiga debutsäsong i SHL.

Mängder av skador fick stor betydelse för lagbygget och när två av lagets toppcentrar i Linus Johansson och Remi Elie var skadade stor del av säsongen fick Westfält en chans han inte räknat med.

Besvikelsen över kvartsfinaluttåget mot Frölunda har omvandlats till bränsle som ska bädda för ett långt slutspel om ett knappt år.

– I det stora hela är jag nöjd med min säsong, det var ett stort steg att komma från Västervik till Färjestad. Jag var förberedd på att det skulle bli en jäkla utmaning men jag tycker att jag lyckades spela till mig en plats, säger han och fortsätter:

– Såklart fick jag spela mer än jag trodde och nog mer än vad klubben hade tänkt. Även om det var lite upp och ner så gjorde jag det bra och är i det stora hela nöjd.

17 poäng blev det till slut och Westfält slutade i den interna poängligan före spelare som Patrik Lundh och Daniel Viksten.

– Jag ser mig själv som en tvåvägscenter men hade inte Linus och Remi varit skadade hade jag kanske inte fått samma förtroende jag fick. Även om mina styrkor är i defensiven och i egen zon, så bevisade jag att jag kan vara en tvåvägscenter.

”Hårdare och tuffare”

Efter säsongen hade han som alla spelare, både de som lämnar men också de som är kvar till kommande säsong, ett samtal med tränare och sportsliga ledningen.

Budskapet från Rickard Wallin och Tomas Mitell var tydligt.

– Klubben är nöjd med säsongen jag gjorde, jag fick som sagt ett större ansvar och vi var överens om vad jag ska utveckla och jobba med.

Orden han fick höra var samma han fått till sig under hela karriären.

– Jag ska använda min kropp mer, det handlar inte om att spela fult utan hårt och rejält. Under mina år som junior hade jag en annan roll. Då var jag en spelare som producerade offensivt och spelade i en toppformation, då spelar du inte den typen av ishockey. Så till nästa säsong ska jag jobba på att bli en hårdare och tuffare spelare att möta på isen.

Färjestad vill se en mer fysisk Marcus Westfält nästa säsong.
Färjestad vill se en mer fysisk Marcus Westfält nästa säsong. Foto: TOBIAS STERNER

Steget till SHL och Färjestad har också varit en omställning fysiskt sett. I fjol hade laget en kort försäsong och som kom från Hockeyallsvenskan fick jobba hårt för att öka sina fysvärden.

En del han arbetat ännu hårdare på i år och som ska göra honom till jobbigare spelare att möta.

– Farten är en till bit jag ska utveckla. Jag upplevde ändå att jag ibland klarade av att vara den jobbiga spelaren, men jag behöver orka vara det i 60 minuter och då behöver fysbiten utvecklas. Men känner att jag är på rätt väg efter att ha kört på bra i snart en månad.

”Stor revanschlusta”

Besvikelsen i laget var stor efter uttåget inte minst hos Westfält själv som inte tycker att han nådde upp i sin högsta nivå. Samtidigt som nivån på spelet höjdes ett par nivåer.

– Det var en stor besvikelse – därför har det märkts av en stor revanschlusta efter säsongen. Vi har lagt förlusten bakom oss och vet vad vi ska göra för att bli ännu bättre. Slutspelet var min största besvikelse för jag spelade inte riktigt på min toppnivå. Frölunda gjorde det bra, men det fanns mer att hämta, det var jag besviken över.

Hur Färjestad kommer att formera sin centersida är fortfarande oklart. Patrik Lundh och Victor Ejdsell som spelade center i stort sett hela fjolåret kan bägge två placeras som ytterforwards. Kvar är då Westfält, Linus Johansson och av allt att döma tjecken David Tomásek.

Som enligt Expressen slutförhandlar med FBK.

Ytterligare en plats ska, som tjecken ansluter, fyllas och där återstår att se vad klubben landar i för centertyp.

– Jag har höga förväntningar på nästa säsong, det var en skitrolig säsong med Färjestad och vi har kört riktigt bra nu under våren. Det kommer att bli tufft för mig, det kommer återigen vara ett bra lag med bra centrar – men jag vill ta nästa steg, säger Westfält.

Uppgifter: Färjestad på väg att värva tjeckisk landslagsforwardKlart: Talangen skriver A-lagskontrakt med Färjestad

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrIshockeyMarcus WestfältSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare