Flera värmlänningar till prestigefyllt mästerskap: ”Väldigt spännande”

Publicerad:
Henrik Larsson slog i vintras det svenska rekordet på 60 meter, nu fortsätter han jaga 100-metersrekordet. Foto: VEGARD GRØTT

Inte mindre än åtta värmlänningar finns med i den svenska truppen till Nordiska mästerskapen.

Lägg där till släggstjärnan Sara Forsell, född i Motala men tävlar för IF Göta.

– Jättekul att så många visat framfötterna tidigt, säger Karlstadsklubbens sportchef Johan Engberg.

OS-medaljörer klara för Karlstad Grand Prix: ”Blir en tävling i världsklass”

Värmländsk friidrott är ständigt på uppåtgående, det har inte minst förbundskaptenen Kajsa Bergqvist noterat.

Till de Nordiska mästerskapen i Köpenhamn nästa helg har den svenska landslagsledningen tagit ut hela åtta värmländska atleter, inklusive IF Götas släggkastare Sara Forsell.

Karlstadsklubben har sex aktiva med i den blågula truppen.

– Jättekul. Vi hade även ett par till som var nära att slå sig in, bland annat spjutkastarna Carolin Näslund och Jakob Eriksson. Men sex stycken från klubben, det är vi väldigt nöjda med.

– Kul att så många öppnat säsongen starkt och är taggade på ett nytt och spännande mästerskap, säger Johan Engberg.

Någon som kommer bli extra intressant att följa?

– Olivia Weslien har verkligen visat form tidigt och gjorde en bra inomhussäsong, det kommer bli kul att se vad hon kan åstadkomma på medeldistans utomhus med lite andra förutsättningar.

Olivia Weslien har inlett säsongen starkt och belönats med en landslagsplats i Nordiska mästerskapen.
Olivia Weslien har inlett säsongen starkt och belönats med en landslagsplats i Nordiska mästerskapen. Foto: FREDRIK KARLSSON

En annan som gjorde en stark vinter var sprintstjärnan Henrik Larsson som bland annat slog det svenska rekordet på 60 meter och dessutom blev trea på inomhus-EM.

– Vi ska nog inte ha för stora förväntningar så här tidigt in på säsongen men det blir intressant att se vad han har fått med sig från inomhussäsongen.

”Helt rätt val”

23-årige Larsson kommer denna sommar att satsa mer på dubbla sprintdistansen, något som kommer gynna hans utveckling på 100 meter, konstaterar Johan Engberg.

– Det breddar hans instrument och gör att han kan fokusera mer på olika delar på tävlingarna. Det är helt rätt val av ”Henke”.

Utanför klubben har Kilshopparen Melwin Lycke Holm och spjutsystrarna Amanda och Emelie Olsson från Säffle fått en landslagsplats.

De sistnämnda har etablerat sig i den absoluta Sverigetoppen, trots att de kombinerar spjutkastningen med skidgymnasiet i Torsby.

– En udda kombination men jättehäftigt att se hur de tar för sig, säger Engberg.

Värmlänningar i Nordiska mästerskapen

Henrik Larsson, 100 + 200 meter

Olivia Weslien, 1 500 meter

Hanna Karlsson, 400 meter häck

Kaiza Karlén, längdhopp

Emilia Malmhed, kula

Melwin Lycke Holm, höjdhopp

Amanda Olsson, spjut

Emelie Olsson, spjut

* Sara Forsell, slägga (Tävlar för IF Göta men är född i Motala)

Artikeltaggar

Amanda OlssonEmelie OlssonEmilia MalmehedFriidrottHanna KarlssonHenrik LarssonIF GötaKaiza KarlénKils AIKMelwin Lycke HolmOlivia WeslienSäffle FriidrottsklubbSara Forsell

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare