Hoppa till huvudinnehållet

Inget serveringstillstånd för Button Town café: ”Det är ett dråpslag”

Publicerad:
Mattias Bucht driver Button Town café tillsammans med och Anna Åberg Bucht.
Mattias Bucht driver Button Town café tillsammans med och Anna Åberg Bucht. Foto: HP Skoglund

Button Town café får inget serveringstillstånd. Det har arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad nu beslutet.

– Det är tråkigt, framförallt för kommuninvånarna som gärna vill komma hit, säger ägaren Mathias Bucht.

Populära Button Town café har i två år haft ett tillfälligt serveringstillstånd som har gjort att de har kunnat servera alkoholhaltiga drycker vid bland annat spelningar kvällstid. Men nu är det alltså slut med det.

När Button Towns ansökan om ett permanent serveringstillstånd nyligen behandlades i nämnden så blev det kalla handen från politikerna.

– Det var väntat, men såklart väldigt tråkigt. Det som kanske inte var väntat var att det ändå var ett antal politiker som var med oss och som vill ge ett serveringstillstånd, säger Mathias Bucht.

Politisk oenighet

Ja, när ärendet hanterades i arbetsmarknads- och socialnämnden så gick åsikterna isär. De styrande partierna S, C och MP fick med sig SD och V på nejsidan, medan M, KD och L ställde sig positiva till att ge ett permanent serveringstillstånd.

Med sju röster emot och fyra för att ge ett serveringstillstånd slutade det dock med ett avslag.

– Det är glädjande att det i alla fall finns några som vill se till att det händer saker i Karlstad, men det hjälper ju inte när övriga politiker och handläggare verkar ha en agenda att stoppa all utveckling i Karlstad, säger Mathias Bucht.

Mathias Bucht driver Button Town café i Knappstad.
Mathias Bucht driver Button Town café i Knappstad. Foto: Håkan Strandman

Det som serveringstillståndet föll på var att Button Town café inte har någon servering inomhus. Något som enligt kommunens handläggare krävs, men som Mathias Bucht kraftigt ifrågasätter.

– Lagen är otydlig, det säger till och med Folkhälsomyndigheten. Enligt dem är det upp till kommunerna själva hur man ställer sig där och det finns många andra kommuner i landet där man inte stoppar serveringstillstånd med hänvisning till det. Men Karlstad väljer att göra en snävare bedömning, säger Mathias Bucht.

”Ett dråpslag”

För Button Town café innebär beslutet att de inte kommer att anordna några spelningar kvällstid, som de har gjort tidigare somrar.

– Nej, det blir ju meningslöst, det här är ett dråpslag för våra kvällsaktiviteter. Nu kommer vi bara att ha öppet dagtid under sommaren.

Vad tycker du om det?

– Det känns som att politikerna har lagt en våt filt över hela det här och det egentligen helt utan anledning.

Enligt arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande Anna Dahlén Gauffin (S) följer politikerna bara den lagstiftning som råder. Och därför blev det avslag.

– Det här är ett myndighetsbeslut som bygger på lagar och regler och som vi tolkar lagen så krävs det att det finns en serveringslokal inomhus för att man ska kunna ge ett permanent serveringstillstånd. Det är den tolkning som vi gör utifrån hur lagen är formulerad.

Populära caféet kan bli av med serveringstillståndet: ”Drabbar oss hårt”Button Town riskerar alkoholtillståndet – alliansen vill förlänga tillståndetButton Towns tält kräver bygglov: ”Kommunen har dubbla måttstockar”Kommunen polisanmäler populära caféet: ”Känns som att de letar efter fel”

Artikeltaggar

Button town caféFolkhälsomyndighetenKaffe och teKarlstadKristdemokraternaMat och dryckPolitikRestaurangerServeringstillståndVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.