Hoppa till huvudinnehållet

Isabelle, 31, gör karriär i LA – headhuntad av stor reklambyrå

Publicerad:
Värmlänningen Isabelle Rudström-Österlund gör karriär i Los Angeles – hon har blivit headhuntad till en stor reklambyrå.
Värmlänningen Isabelle Rudström-Österlund gör karriär i Los Angeles – hon har blivit headhuntad till en stor reklambyrå. Foto: Cecilia Magnusson

Värmlänningen Isabelle Rudström-Österlund har blivit headhuntad till en stor reklambyrå i Los Angeles och lever nu sin dröm.

– Just nu är jag på en plats i livet som jag aldrig någonsin skulle kunna drömma om, säger hon.

Det är nu en månad sedan flytten gick från Sverige till andra sidan Atlanten. Den 11 april började Isabelle sitt nya jobb som associate design director på Apples reklambyrå TBWA\Media Arts Lab, som ligger i närheten av Venice Beach, dit hon blivit headhuntad.

– Det är svindlande faktiskt. Jag har kanske inte riktigt förstått det själv än och jag undrar hur de hittade mig. Det är otroligt kul och smickrande, måste jag säga.

Bland de yngsta

Isabelle är på språng när VF ringer. Hon förklarar att hon måste fixa så att hon kan få el i sin lägenhet. Att leva i USA är helt annorlunda än hemma, berättar hon. Men hon trivs och hon tycker att människorna är avslappnade trots storstadspulsen. Medan hon sitter på bussen beskriver hon de låga färgglada husen och de höga smala palmerna – scener många känner igen från filmens värld.

I Los Angeles är klockan 07.20 på morgonen, men Isabelle är morgonpigg. Hon brukar gå upp redan vid fem-halv sex för att träna innan jobbet, säger hon.

Isabelle växte upp boende varannan vecka hos sin mamma på Vidöåsen och varannan hos pappa i Karlstad, och att jobba med marknadsföring var något hon visste redan som barn att hon ville göra. Då skulle hon bli art director, precis som sin pappa, tänkte hon.

– Jag hade aldrig suttit här om inte han hade jobbat med det han gör – han har inspirerat mig.

Redan efter gymnasiet sökte hon till det tvååriga AD-programmet på Berghs i Stockholm. Hon fick komma till huvudstaden och gå på intervju – men där ansågs hon för ung, och de tyckte att hon skulle vänta lite.

Men väntan är inte riktigt Isabelles grej, säger hon och berättar vidare om hur hon redan året efter sökte igen – och kom in.

– Jag skrev till dem att det inte är någon idé att vänta, för jag visste ju att jag ville gå där. Så jag var nitton när jag läste där.

”Jag på en plats i livet som jag aldrig någonsin skulle kunna drömma om. Jag vet inte vad jag ska ha för annan dröm eller mål”, säger Isabelle.
”Jag på en plats i livet som jag aldrig någonsin skulle kunna drömma om. Jag vet inte vad jag ska ha för annan dröm eller mål”, säger Isabelle. Foto: Cecilia Magnusson

Som den yngsta i sin årskull började hon studera för att nå drömjobbet. Hon hade även fått flera stipendium som var till stor hjälp då utbildningen kostade närmare 200 000 kronor.

– Det var kul så klart, och jättetacksamt för det hjälpte mig med terminsavgiften. Det är ganska stor avgift när man precis har gått ur gymnasiet. Många var äldre och hade haft en karriär innan.

Lever drömmen

Innan flytten jobbade Isabelle som lead designer på reklambyrån Familjen i Stockholm. I flera år jobbade hon även som både art director och designer i huvudstaden, med en liten avstickare som designer till London.

– Jag jobbade med Nike på en digital designbyrå. Jag flyttade dit för att mitt ex fick jobb där, så jag kände väl inte riktigt att jag var där för min egen skull. Men nu när jag tittar tillbaka på det så var det verkligen en otroligt häftig tid i livet.

Just nu planerar hon att vara i LA i ett par-tre år, men det kan bli längre beroende på hur hon trivs. Några tankar på att flytta tillbaka till Hammarö eller Karlstad finns däremot inte. Om hon ska tillbaka till Sverige är det Stockholm som gäller.

– Stockholm har blivit mitt hem, det är där jag har alla mina vänner, säger hon och fortsätter:

– Sen betyder Karlstad väldigt mycket för mig fortfarande, det är där jag har min familj. Men jag kommer nog aldrig att flytta hem dit igen. Jag kanske inte får säga det, säger hon skrattande.

Men om vi blickar lite framåt, vad drömmer du om i framtiden?

– Det är en jättebra fråga, för just nu är jag på en plats i livet som jag aldrig någonsin skulle kunna drömma om. Jag vet inte vad jag ska ha för annan dröm eller mål.

Artikeltaggar

DesignGymnasieskolanKarlstadKarriärLos AngelesNäringslivStockholm

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.