Hoppa till huvudinnehållet

Uppgifter: Färjestad på väg att värva tjeckisk landslagsforward

Publicerad:
Fyra assist på fyra matcher har det blvit hittills i VM för 27-årige David Tomásek.
Fyra assist på fyra matcher har det blvit hittills i VM för 27-årige David Tomásek. Foto: Swen Pfortner

Remi Elie valde Linköping – men nu är Färjestad på väg att säkra en toppcenter.

Enligt Expressen slutförhandlar Färjestad med den tjeckiske VM-spelaren David Tomásek.

– En jätteskicklig spelare, hyllar Gustaf Thorell, värmlänningen som spelat med Tomasek hela säsongen i Sparta Prag.

Pusselbit efter pusselbit har fallit på plats för Färjestads sportdirektör Rickard Wallin de senaste veckorna där allt från Jonas Johansson som ersättare för Matt Tomkins – och vinst i dragkampen med andra SHL-klubbar om Liam Öhgren.

Nu är man på väg att spika en väldigt viktig pusselbit till.

För på torsdagen avslöjade Sportexpressens silly season-expert Johan Svensson att Färjestad är på väg att spika den spetscenter som man letat efter.

Spelaren det handlar om är 27-årige tjecken David Tomásek, som för närvarande är i Finland och spelar VM för Tjeckien.

”Om inget oförutsett händer kommer han att bli klar inom kort”, skriver Svensson och nämner att hans nuvarande avtal med Sparta Prag ska lösas men att klubben, enligt uppgifter, är beredda att släppa Tomasek.

David Tomásek var en av tjeckiska ligans absolut bästa spelare den gångna säsongen.
David Tomásek var en av tjeckiska ligans absolut bästa spelare den gångna säsongen. Foto: Melanie Duchene

Vem är då 27-åringen?

Den högerfattade forwarden har just Sparta Prag som moderklubb, men han var under stor del av juniortiden i Nordamerika.

Han återvände sedan hem och tog klivet in i seniorhockeyn i Dynamo Pardubice innan utlandsspel väntade på nytt i Finland och JYP. Men efter en och en halv säsong där vände Tomásek tillbaka till Tjeckien, då till Sparta Prag.

Säsongen 21/22 tillbringade han i KHL och Amur Khabarovsk, men när säsongen där avslutades i förtid vände han tillbaka till Prag där han under en och en halv säsong gjort 63 poäng på 70 matcher – slutspel inräknat.

”Ser stor ut på isen”

Och den gångna säsongen har han alltså haft två FBK-produkter som lagkamrat, för som bekant har både Gustaf och Erik Thorell även de spelat för den tjeckiska storklubben.

– Oj, är han på väg till Färjestad? Det hade jag missat, säger storebror Gustaf som är hemma i Värmland igen efter det som blev hans andra vinter i Tjeckien.

Alla undrar nu såklart hur är David Tomásek som spelare, hur skulle du beskriva honom?

– Han är stor, och ser väldigt stor ut på isen. Men han är fortfarande väldigt skicklig och rörlig. En bra powerplay-spelare, han spelar väl PP nu på VM med Tjeckien va?

Magnus Nygren försöker stoppa David Tomásek i en landskamp 2022, till hösten kan de två vara lagkamrater i Färjestad.
Magnus Nygren försöker stoppa David Tomásek i en landskamp 2022, till hösten kan de två vara lagkamrater i Färjestad. Foto: SALVATORE DI NOLFI

Så sant som det är sagt. Två assist blev det i torsdagens match mot Slovakien, det innebär totalt fyra målgivande passningar på fyra VM-matcher.

– De har ett bra lag, så att han står där i PP för dem säger en hel del. Han gillar att hitta passningar, men han har ett bra skott också om man ger honom lägen.

Han är 187 centimeter lång, är han trots det en snabb spelare?

– Han är kraftfull. En spelare som absolut kan driva upp pucken. För han har en otrolig individuell skicklighet. Även fast han ser stor ut kan han verkligen röra på sig.

Tekningar en styrka

På hockeydatabasen Eliteprospects står Tomásek uppsatt som både center och högerforward. Rimligt, menar Thorell.

– Han har spelat både och. Men för oss i Prag tog han många tekningar i egen zon. Dels för han är högerfattad, men även för han är väldigt duktig tekare och har det som styrka. Stark på klubban. Så de utnyttjade honom mycket som det även fast han inte var uppställd som center alla gånger eftersom han spelade mycket med Roman Horak.

– Men han spelade en del center också. Och även en hel del boxplay, kom in och tekade i viktiga situationer och stängde ned matcher.

David Tomásek jublar efter ett mål i Spengler Cup mot Örebro i vintras.
David Tomásek jublar efter ett mål i Spengler Cup mot Örebro i vintras. Foto: Gian Ehrenzeller

Gustaf Thorell gjorde själv någon enstaka match med David Tomásek.

– Han spelade mest med stjärnorna.

Spelade han nåt med brorsan Erik?

– Ja, jag sa ju han spelade med stjärnorna, skrattar Gustaf.

– Jo, men de spelade väldigt mycket tillsammans.

Prag slutade trea i serien, men åkte ut direkt i kvarten Trinec.

– Vi hade en dyr och bra trupp, hade bra form in i slutspelet och många trodde vi skulle vinna. Men vi föll med 2–4 och sen vann Trinec, trots att de slutat sexa, hela slutspelet.

Står utan kontrakt

Tjeckiska ligan blev i vinter, precis som SHL, betydligt mer slagkraftig med många hemvändare från KHL. Gustaf Thorell fick se sin egen poängskörd halveras från 24 till 12 poäng jämfört med debutåret i tjeckiska ligan då han tillhörde Plzen.

Nu går kontraktet ut, trots de uppgifter som finns om att han har avtal till 2024.

– Yes, jag har inget kontrakt. Jag vet inte vad som händer, jag trivdes jättebra i Prag och vill de ha kvar mig är jag intresserad. Men jag känner ingen stress.

Men om Gustaf Thorell blir kvar, då blir det alltså av allt att döma utan David Tomásek som lagkamrat.

Men lämnar han får han för Thorells del gärna hamna i moderklubben FBK.

– Om han blir klar hoppas jag det går bra för honom. För det är en bra kille dessutom. Det skulle vara kul att se honom i FBK – för han är såpass skicklig att det skulle kunna bli jättebra det där.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockey

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.