Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Grums nå Hockeyettan: ”Vi har lyckats identifiera det som saknats”

Publicerad:
Grums IK rustar för att ta klivet upp i Hockeyettan. Foto: Tommy Andersson

Förra säsongen var nära – men inte nära nog.

I år ska Grums IK inte bara vara nära att avancera till Hockeyettan.

– Vi har gjort några småjusteringar som vi känner oss trygga med, berättar Johan Erkgärds.

Grums IK gjorde en stark fjolårssäsong som tog stopp i den avgörande kvalserien. I stället var det Forshaga som axlade pressen och kunde säkra nytt kontrakt i Hockeyettan.

Just nu är Grums mittemellan två säsonger – men känner sig redan i gott slag inför det som komma skall.

– Det känns absolut bra. Vi hade som mål att behålla den största delen av truppen, vilket ser bra ut i dagsläget. Många blir kvar på resan och som samtidigt är ett år äldre nästa säsong, berättar tränaren Johan Erkgärds.

Uppemot 18 spelare har så här långt tecknat avtal med klubben. Besked väntar dock fortsatt från stjärnduon Gabriel Johansson och Robert Tellberg, som tillsammans med Sebastian Lövgren var lagets klart främsta poänggörare under fjolåret.

– Vi hoppas givetvis på att få behålla dem och jag känner mig trygg där. Ingenting är klart dock, men i slutändan är jag hoppfull att de spelar för oss även kommande år.

Johan Erkgärds lyckades sånär komma in och ta upp laget i seriesystemet.
Johan Erkgärds lyckades sånär komma in och ta upp laget i seriesystemet. Foto: Tommy Andersson

Jonas Erkgärds avslöjar även att ytterligare spets är på väg in – som presenteras redan till veckan.

– Vi har gjort klart med en forward som vi tror kan göra väldigt stor skillnad i vinter. En absolut toppspelare i tvåan, som även hade kunnat spela i nästan vilket division 1-lag som helst.

Vad har ni dragit för lärdomar från säsongsavslutningen?

– Vi har lärt oss väldigt mycket. Många yngre som fick göra sin första seniorsäsong och se vad som krävs för att vinna. Vi kom snett in i kvalserien och då går det fort. Det grämer mig fortfarande att vi åkte på rätt tunga bortfall. Skulle vi haft en någorlunda full trupp hade vi nu spelat i Hockeyettan, det är jag helt övertygad om.

”Känner oss trygga”

Grumstränarna Johan Erkgärds och Jerker Westberg har analyserat dåtiden och blickar framåt mot nya framsteg med hjälp av vissa justeringar.

– Vi kommer att gå in med en något bredare trupp. Flera av våra spelare dubblerar med J20 och spelar därmed tre-fyra matcher per vecka. Det är inte hållbart. Jag tycker vi har lyckats identifiera det som saknats för att ta klivet upp. Det är småjusteringar men vi känner oss trygga i det.

Vill du bjuda på något?

– Någon spelare in och ut, men även taktiskt. Sedan blir det skillnad för egen del att få sätta prägel på laget direkt, i stället för att släcka bränder som de två senaste säsongerna.

– Men framför allt ska vi bygga vidare på spelet från förra säsongen. Ett år extra ihop gör att spelarna blir tryggare med varandra och därmed även vågar ställa högre krav på varandra, fortsätter Erkgärds.

Ungt och lokalt

Blickar man mot truppbygget går det att identifiera ett tydligt vägval.

Ungt och lokalt.

– Det är medvetet att bygga laget på yngre spelare. De har ofta ett jäkla driv som tycker om att träna och tävla. Om Grums inte avancerar vill jag att varenda spelare ska ha drivet att ta steget upp på egen hand. Sådana spelare vill jag ha i mitt lag.

Är det också viktigt att bygga på egenfostrade spelare?

– Jag vet att Grumsborna, de som följer och stöttar våra matcher, värderar sånt väldigt högt. Jerker (Westberg) är en Grumspôjk han också vilket spelar in när man bygger ett lag. Vi känner oss även trygga att ställa högre krav på spelargruppen när vi har ett gäng fostrade i Grums. De vet vad som krävs, avslutar Johan Erkgärds.

Artikeltaggar

GrumsGrums IK HockeyHockeyettanIshockeyJohan Erkgärds

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.