Hoppa till huvudinnehållet

Ett orangeri byggt med känsla och glädje

Publicerad:
Det 25 kvadratmeter stora orangeriet tog Linda Wall fyra år att bli klar med. Allt som används är återbruk och den gråa färgen tänker Linda behålla. Foto: Linn Malmén

Det har tagit nästan fyra år för Linda Wall att bygga sitt orangeri, men då är det byggt enbart av återvunnet material.

– Mitt mål var att bygga det enbart av återvunnet material och det har jag lyckats med. Det känns väldigt bra, säger Linda Wall.

Till vardags arbetar Linda som träslöjdslärare så lite nytta av sitt yrke har hon när hon sätter i gång sina projekt som att till exempel bygga ett orangeri.

– Jag gillar att göra saker själv, fast ibland måste jag ha hjälp som till exempel att lyfta upp takstolarna och sen hade jag ingen erfarenhet av att mura. Sen är det förstås alltid roligt när någon kommer och vi kan göra något tillsammans, säger Linda.

Ett rött litet fönster bryter av det gråa i uteköket.
Ett rött litet fönster bryter av det gråa i uteköket. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
Mellanrummet mellan tröskeln och golvet ut från orangeriet har Linda fyllt med korkar för att inte slå i tårna i stenen utanför.
Mellanrummet mellan tröskeln och golvet ut från orangeriet har Linda fyllt med korkar för att inte slå i tårna i stenen utanför. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

För att göra något, finns alltid med på Lindas dagsschema. Men hon tycker att det är viktigt att slutföra ett projekt innan hon påbörjar nästa. Nu är nästan orangeribygget klart, det fattas bara några glasrutor.

– Sen är det lite att göra utanför. Nu lägger jag en stenaltan, men tror att det senare kommer att få bli en träaltan där bordet ska stå. Några av mina väninnor var här förra helgen och då bar vi hit massor av sten som vi även påbörjade en stenmur med. Den ska stå vid rabatten där jag ska plantera mina dahlior, berättar Linda.

500 tegelstenar

Det vackra tegelstensgolvet inne i orangeriet hämtade Linda i tolv omgångar från ett hus där man rivit murstocken. Golvet har hon lagt själv och det är över 500 stenar i det 25 kvadratmeter stora orangeriet. Skillnaden mellan ett orangeri och ett växthus är att ett orangeri har en hel vägg mot norr och inte ett tak i glas, förklarar Linda.

– Jag använder mitt orangeri till mycket. Nu är det ett odlingsrum för de växter som ska pryda min trädgård sen. Då det är så stor golvyta så kan jag arbeta här med lite av varje, såga går alldeles utmärkt innan jag gör ordning det till sommaren. Då blir det mitt mysrum och även ett samlingsrum när jag har många gäster på en middag. Är det kyligt så ger kaminen en härlig värme, säger Linda.

Förodlade växter som ska ut i trädgården så småningom.
Förodlade växter som ska ut i trädgården så småningom. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
Det vackra tegelstensgolvet inne i orangeriet tog en stund att lägga. Över 500 tegelstenar har varsamt lagts på plats av Linda.
Det vackra tegelstensgolvet inne i orangeriet tog en stund att lägga. Över 500 tegelstenar har varsamt lagts på plats av Linda. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Om det är en varm sommardag så har Linda gjort två ingångar så det går att göra korsdrag. Ytterpanelen har tidigare suttit på gamla hus runt om i bygden, de munblåsta gamla fönstren fick hon av en kvinna genom Instagram.

– Det mesta går att använda igen och det är mitt motto. Det är väldigt sällan jag köper något nytt. Har jag något inne som jag ledsnat på så ställer jag ut det i trädgården. Och så har jag något nytt i trädgården som kommer till användning, säger Linda.

I det röda huset där Linda bor, har hon tillbringat många stunder i sin barndom. Det är hennes morfars barndomshem som hon renoverat till sitt hem. Tomten är på 7 000 kvadratmeter så det finns utrymme för många projekt. Linda berättar att hon funderar på att bygga en bastu bakom orangeriet. Men först ska uteköket i anslutning till orangeriet bli klart.

– Jag har gjutit bänkskivan och nu är planen att jag ska bygga en pizzaugn, säger Linda.

Linda Wall älskar att ha något projekt på gång. När orangeriet nu så gott som är klart är det dags att göra det sista med uteköket. ”Mitt motto är att det går att använda det mesta till något annat”, säger Linda
Linda Wall älskar att ha något projekt på gång. När orangeriet nu så gott som är klart är det dags att göra det sista med uteköket. ”Mitt motto är att det går att använda det mesta till något annat”, säger Linda Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
 • En lugn vrå att koppla av i.
  En lugn vrå att koppla av i. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
 • Längst in i hörnet står persikoträdet och sommarblommor gror i den uppmurade bänken.
  Längst in i hörnet står persikoträdet och sommarblommor gror i den uppmurade bänken. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
 • En gammal säng har blivit en soffa ute i trädgården.
  En gammal säng har blivit en soffa ute i trädgården. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
 • Kaminen värmer gott vid kalla dagar eller kvällar.
  Kaminen värmer gott vid kalla dagar eller kvällar. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
 • Allt som Linda har använt för att bygga sitt orangeri har haft ett tidigare "liv" på en annan plats.
  Allt som Linda har använt för att bygga sitt orangeri har haft ett tidigare "liv" på en annan plats. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Sommarfröjd

Hönsen kommer trippande och kollar in om det finns något att äta i den skål Linda håller i handen. Med en leende och lite småprat med hönsen så får de lite majs att picka på av Linda.

– Hönsen har jag fått. Där de tidigare bodde var de hackkycklingar men här trivs de med varandra. De är jättebra på att äta småkryp, men de tar inte sniglar, berättar Linda.

Höns på jakt efter något gott att äta.
Höns på jakt efter något gott att äta. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB
Tomten är på 7 000 kvadratmeter så det finns utrymme för många projekt. Linda berättar att hon funderar på att bygga en bastu bakom orangeriet och tror att det senare kommer att få bli en träaltan framför.
Tomten är på 7 000 kvadratmeter så det finns utrymme för många projekt. Linda berättar att hon funderar på att bygga en bastu bakom orangeriet och tror att det senare kommer att få bli en träaltan framför. Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Den stora trädgården ska snart prunka av blommorna som förgror i orangeriet. Luktärtorna har kommit en bra bit på väg och dahliorna väntar på att få komma ut i rabatten. I mjölkkartonger förgror lejongap och andra ettåriga blommor.

– Snart blommar jasminen, Den doftar underbart när den blommar. Ut efter väggen ska jag ha solrosor i massor. Jag älskar solrosor, säger Linda.

Linda vill få en Medelhavskänsla i sin trädgård, speciellt i området kring orangeriet och det råder ingen tvivel om att Linda brukar lyckas med det hon tar sig för.

Rättelse: I printbilagan har tyvärr Lindas efternamn blivit fel. Hon heter Wall och inget annat. Vi ber om ursäkt för den felskrivningen.

Artikeltaggar

BlommorDjur och naturHus och hemInstagramOdlingTrädgårdVäxter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.