Hoppa till huvudinnehållet

Korvtest: Upp till bevis för VF:s chefredaktör Morgan ”Jag är korv” Schmidt

Publicerad:
Foto: Ida Myrin

Frågan har länge legat på allas läppar.

Hur står sig egentligen VF:s halvtyske självutnämnde korvkonnässör till chefredaktör mot en erfaren och dokumenterat kunnig expert i branschen?

Svaret? Tja, det blev lika överraskande som oönskat.

Under åren, med början redan innan Morgan Schmidt axlade führerrollen på Folkbla’t, har det vid ett flertal tillfällen hänt att han bjudit övriga murvelskocken på korvlunch.

Kontext

Korvtestet är en del i VF:s mål att under 2023 uppnå 10 000 följare på Instagram. Chefredaktören Morgan Schmidt har, om detta sker, lovat bjuda VF:s läsare på korv på Stora torget. Följ vf_se på instagram! :)

Ett uppskattat och välsmakande initiativ förvisso. Men det har inte sällan ackompanjerats av självgoda uttalanden av sorten ”Jag är fan bäst på korv!” eller ännu värre ”Jag är korv!”. Detta behövde naturligtvis sättas på prov.

Så vi kidnappade honom.

Foto: Ida Myrin

Iförd ögonbindel och med noll förkunskap lotsades Schmidt till Carlstad Chark & Deli på Lamberget, där en respektingivande motståndare väntade. 45-årige Tobias Malm har jobbat med kött i allmänhet och korv i synnerhet i drygt ett kvarts sekel.

– Nu under högsäsong tillverkar jag 300-350 kilo korv i veckan. Vi har ett 100-tal olika färskkorvar på listan vid det här laget, förklarar han när vi väl avlägsnat bindeln från vår ”högt ärade” ledares ögon.

Uttalandet avskräcker dock inte den senare, när han får klart för sig att det är en korvutmaning som väntar.

– Jag är 100 procent säker på vinst! småflinar han. Den skurken.

Foto: Ida Myrin

Reglerna är enkla. Elva olika sorters korv – tio i ordinarie tävlan samt en udda utslagskorv – har inköpts på ett par olika butiker i Karlstad. Detta eftersom vi inte gärna kan låta korvtillverkare Malm smaka sina egenstoppade delikatesser. Tobias kollega Lena Odh får uppdraget att steka på dem och därefter är det bara att börja smaska.

Med ögonbindel, förstås. Lätt ska det inte vara.

– Det gör det verkligen minst dubbelt så svårt, menar Tobias Malm som dessutom konstaterar en annan uppenbar nackdel för honom personligen:

– Jag kan verkligen inte minnas när jag senast köpte, eller åt, en korv från en vanlig livsmedelsbutik...

Foto: Ida Myrin

Testet utförs under koncentrerad tystnad, mestadels. Trots idoga uppmaningar från VF:s filmansvarige Robin Karlsson Dahlgren om målande smakupplevelsebeskrivningar. Schmitten lyser upp vid ett par tillfällen då han tycker sig vara säker, och båda rynkar rejält på näsan åt några bidrag. Som den vegetariska chorizon.

– Vad är det för konsistens på den här? fnyser Morgan.

– Det är lite leveraktigt, hulkar Tobias.

Efter att duon inmundigat även utslagskorven och krafsat ned sina slutgiltiga svar väntar rättningen. Och det visar sig snart att tidigare erfarenhet av det som i dessa sammanhang måste beskrivas som ”fulkorv” fäller avgörandet.

Heter man Schmidt har man koll på sin Thüringer bratwurst och Nürnberger. Samt tydligen kycklingkorv, om man har söner som av nån anledning fastnat för sånt otyg.

– De skulle bara ha sån korv ett tag, och jag var ju tvungen att smaka. Det är ingen höjdare.

Morgan och Tobias tävlar
Morgan och Tobias tävlar Foto: Ida Myrin

Resultatet? 5-1 i Schmidts favör. Tobias Malm kan bara gratulera:

– Jag tror att jag tagit ett par till utan ögonbindeln, men fem var imponerande. Jag får nog åka ut till Coop och Ica och botanisera lite, skrattar han.

Vi på VF kan dock hålla oss för skratt, för det här lär vi aldrig få sluta höra om...

Korvarna i testet

1. Rød pølse (Morgan rätt, Tobias fel)

2. Kabanoss (båda fel)

3. Nürnberger (Morgan rätt, Tobias fel)

4. Vegetarisk chorizo (båda fel)

5. Lammkorv (båda fel)

6. Chorizo (båda fel)

7. Thüringer bratwurst (Morgan rätt, Tobias fel)

8. Salciccia färskkorv (båda rätt)

9. Kycklingkorv (Morgan rätt, Tobias fel)

10. Wienerkorv (båda fel)

Utslagsfrågan utom tävlan – gissa smaksättarna i en Jalapeno/mangokorv (Morgan fel, Tobias tog jalapeno).

Totalt: 5-1 till Morgan Schmidt.

Artikeltaggar

ButikerCoopIcaKarlstadKöttLambergetMat och dryckMorgan SchmidtTobias Malm

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.