Hoppa till huvudinnehållet

Nytt konstverk invigt: ”Den har två ansikten”

Publicerad:
Konstverket ”Jag väntar under stjärnorna” invigdes under tisdagen i Björneborg. Barnen som även de har ett konstverk inne i parken var på plats.
Konstverket ”Jag väntar under stjärnorna” invigdes under tisdagen i Björneborg. Barnen som även de har ett konstverk inne i parken var på plats. Foto: Annika Enqvist

Under tisdagen invigdes ett nytt konstverk i Björneborg.

Ulrika Sparres ”Jag väntar under stjärnorna” pryder nu entrén till Folkets park.

– Det kändes som att den landade väl. Folk blev glada att det gjorts konst till bygden, säger Annika Enqvist, som är curator på Statens konstråd.

Konstnären Ulrika Sparre som bor och verkar i Stockholm, har sedan tidigare konstverket ”Jag är alltid på plats” i Värmland, nämligen i Kristinehamn. Där hon också har delar av sina rötter, då hennes morföräldrar bodde där.

Den här gången har konstnären utgått från platsens betydelse genom tiderna, och på natten är det som att den fem ton tunga stenen fått liv – och vill påminna förbipasserande om platsens kraft.

– Den har två ansikten. På dagtid och den ljusa tiden på året ser den ut som en vanlig sten. När det är mörkt och på den mörka årstiden, men även när folkparken är stängd, så lyser den med hjälp av uv-lampor. Då blir den självlysande, i en blå/grön/lila färg, säger Annika Enqvist, och fortsätter:

– Den är tänkt att kunna upplevas året runt, och dygnet runt. Fast på lite olika sätt

Konstprojektet är ett samarbete mellan Björneborg Folkets Park, Riksorganisationen Folkets Hus och Parker och Statens konstråd.

Artikeltaggar

BjörneborgKonstParkerSamhälleStatens konstrådStockholmUlrika SparreVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.