Hoppa till huvudinnehållet

Lång väntan på behandling för cancerdrabbad

Publicerad:
Foto: Marko Säävälä/TT

Det tog flera månader från det att en patient sökte vård för en knöl i armhålan tills dess cancer konstaterades. Nu Lex Maria-anmäler regionen händelsen.

Patienten sökte vård under januari 2022 efter att hen upptäckt en knöl i armhålan. Efter flera månader återkom patienten för uppföljning, då hade knölen blivit större och patienten kände sig orkeslös och trött.

Det tog ytterligare någon månad innan fler undersökningar gjordes med bland annat röntgen. Även svaret på röntgen drog ut på tiden, och inte förrän patienten själv åter kontaktade vården skickades remiss till standardiserat vårdförlopp cancer. Då har det hunnit bli juli, och alltså gått mer än sex månader sedan första vårdbesöket.

Region Värmland har nu Lex Maria-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg för fördröjd diagnos, vård och behandling.

Artikeltaggar

InspektionerOmsorgRegion VärmlandRöntgenVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.