Filip Palosaari och John Elwin Segolsson såg en möjlighet att effektivisera byggbranschen – och tog den.
Nu prisas deras idé som årets innovativa produktnyhet.
– Det är kul att andra ser värdet i det här, säger John Elwin Segolsson.
Allting började när duon möttes på universitetet i Karlstad. De hade båda bestämt sig för att studera till högskoleingenjörer inom byggteknik, och fattade snabbt tycke för varandra.
– Vi började hänga första terminen, och sedan dess har vi umgåtts nästan varje dag, säger Filip Palosaari.
Efter tre års studier var det dags att skriva examensarbete. De började kika runt, och hittade en gammal monteringsmetod som de ville förnya. Resultatet blev Bitelock – ett självlåsande stomsystem i trä.
– Det är en modern fingerskarvning. Den här tekniken är jättegammal men har glömts bort lite, säger John Elwin Segolsson.
Att bygga i trä beskriver de som både mer ekonomiskt och miljömässigt hållbart. Eftersom systemet är självlåsande slipper man också hantera skruvar och spikar, som även är en extra kostnad.
Det innebär också att själva monteringen av bygget kommer gå smidigare till, menar killarna.
– Vi räknar med att man kan spara 30 procent, bara i montagetiden, säger John Elwin Segolsson.
Bitelock gör också att det går att demontera det som byggts. På så vis kan byggnader enkelt flyttas.
– Det är bra. Vi ska inte behöva bygga nytt hela tiden, säger Filip Palosaari.
Killarna har också fått patent för systemet. Inte bara i Sverige, utan i hela Europa.
Woodbe, som deras företag heter, och produkten Bitelock har även prisats. Nyligen fick de Nordbyggs guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet 2023.
– Det är stort. Det är kul att det uppskattas av allmänheten och att andra ser värdet i det här. Hade vi bara jobbat i uppförsbacke och känt att alla ville jobba i stål hade det varit jobbigt, så det är viktigt att få uppmärksamheten, säger John Elwin Segolsson.
I steg ett togs 100 olika bolag ut. I steg två blev de tio, och till slut stod Woodbe som segrare. Som pris fick de ära och möjligheten att synas och visa upp sin produkt för branschfolk.
”Måste våga chansa”
Woodbe grundades egentligen redan 17 mars 2020, mest för att de skulle kunna ansöka om patent för Bitelock. Sedan dess hade de båda företaget på sidan om heltidsjobb, men efter ett tag kände de att tiden inte räckte till.
– Vi fick sitta kvällar och helger. Efter ett tag blev det svårt att få det att räcka till, säger Filip Palosaari.
– Vi kände att det var nu eller aldrig, vi måste våga chansa, fortsätter John Elwin Segolsson.
Och chansa gjorde killarna, som sade upp sig från sina arbeten och nu jobbar heltid med att driva Woodbe framåt.
Att vara nära vänner och arbeta tillsammans kan vara en utmaning, men för John Elwin Segolsson och Filip Palosaari har det inte varit några bekymmer.
– Det fungerar förvånansvärt bra. Det känns inte som att vi jobbar ihop utan som att vi bara gör något kul ihop, som kompisar, säger John Elwin Segolsson.
Filip Palosaari fyller i:
– Ingen går in i en diskussion med att man måste ha rätt heller, utan vi pratar för att hitta den bästa lösningen och har högt i tak, säger han.