Hoppa till huvudinnehållet

Här bereds mark för ny anstalt – eller en biogasfabrik?

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Kommunen har inlett ett planarbete som ska möjliggöra för fler etableringar i kommunen, eller området vid och runt Råda, Sjögränd och Edebäck i det här fallet.
Kommunen har inlett ett planarbete som ska möjliggöra för fler etableringar i kommunen, eller området vid och runt Råda, Sjögränd och Edebäck i det här fallet. Foto: Daniel Olausson

Ett fängelse, eller varför inte en anläggning för tillverkning av biogas?

Hagfors kommun ska i alla fall bädda för framtida satsningar – med ett nyss påbörjat planprojekt.

Att såväl en nybyggd anstalt som en biogasanläggning vore välkomna satsningar i kommunen är ingen hemlighet, det har vi rapporterat om sedan tidigare.

Men de måste byggas någonstans och för att ligga med i de vanligtvis långa processtiderna har nu kommunen bestämt sig för att inleda ett så kallat planprogram som något förenklat innebär att man utreder var eventuella etableringar är möjliga.

Och det rör inte bara fängelser och biogasfabriker.

– Nej, vi har ju behov av mer industrimark och just det här området vi tittar på runt Sjögränd och runt Edebäck och Råda är optimalt. Det är bra byggförhållanden, åkermark, plant och nära en stor väg så det är klart att vi ser att det går att etablera mer kommersiella verksamheter och industribyggnader, säger Boo Westlund (OR), kommunstyrelsens vice ordförande.

Närmare en förstudie

Lobbyarbetet för att få till den önskade anstalten, vars placering kan bli norr om travbanan, pågår och under måndagen träffade politiker och kommunföreträdare landshövdingen. Samtidigt som Uddeholms vd Pär Emanuelsson efterlyser mer biogas till att driva ståljättens energikrävande processer ser också Boo Westlund hur de här ovan nämnda områdena vore perfekta för en lokalt driven biogasanläggning.

– Det kan nog vara så att vi närmar oss en förstudie kring det, jag tycker det är jätteintressant, säger han och utvecklar:

– Det skulle gynna våra lantbruksföretag, det skulle ge ett mer öppet och odlat landskap och marker som idag inte bidrar så mycket till livsmedelsproduktion kan koppla på biogasproduktion och jag tror då att vi får som effekt av det en ökad livsmedelsproduktion. Det skapar arbetstillfällen samtidigt som vi får en cirkulär grön ekonomi som förbättrar vår miljöpåverkan i Hagfors kommun och det blir som vi säger i den inre gruppen – istället för att gå från jord till bord så går vi från jord till stål. Och det kan mycket väl ligga ute på hedarna i området, det är till och med väldigt lämpligt.

Artikeltaggar

BiogasBoo WestlundBrott, lag och rättEdebäckFängelseHagfors kommunKommunstyrelsenNämnderOberoende realisterPär EmanuelssonRådaTrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.