Hoppa till huvudinnehållet

Ekonomiskt rustade för sommarvärvningar: ”Vi har en beredskap för det”

Publicerad:
Vad händer med Degerforstruppen under sommaren?
Vad händer med Degerforstruppen under sommaren? Foto: MICHAEL ERICHSEN

Degerfors har liksom i fjol inlett den allsvenska säsongen svagt. Tre sommarvärvningar blev lösningen 2022 för klubben – finns samma möjlighet 2023?

Och vad kommer att hända med Stora Valla?

– Alla klubbar tittar under sommarfönstret och det gör även vi, säger ordföranden Fredrik Rakar.

Degerfors plockar in anfallstalangen: ”Skapar mycket framåt”

Det är osäkra tider för Degerfors IF som sportsligt har tre raka förluster och efter måndagens kryss mellan AIK och Göteborg trillade laget ned på kvalplats. Samtidigt pågår en värdering av arenan Stora Valla med kringliggande faciliteter med syftet att ta reda på värdet inför en eventuell försäljning.

Ordföranden Fredrik Rakar berättar om dialogen med kommunen och den komplicerade värderingen. Där olika ägandeformer och delar av Stora Valla-området skulle kunna bli aktuella för försäljning – samtidigt som det är långt ifrån säkert att en försäljning blir av.

– Sedan beskedet kom har vi fått tillbaka dialogen med kommunen och kommer träffas inom en snar framtid igen. När det kommer till Stora Valla är det många saker att ta i beaktande för det finns jättemånga tänkbara varianter och vi är inte främmande för att diskutera någon av dem.

En av varianterna skulle kunna vara att Degerfors IF tar över en del av ägandet.

– Vi får invänta värdering och om kommunen erbjuder något till försäljning. Kommer ett kommunalt bolag kunna äga, ska en tredje part finansiera eller ska privata partners finnas med och sponsra?

– Det finns också kommunala beslut som rör området utanför grindarna, dit vi tar betalt på matcher, som handlar om att det ska vara kostnadsfritt för medborgarna. Det är också en fråga som behöver hanteras av kommunen. Ägandeformen blir en stor diskussion och just nu är det oklart om alla fastigheter ska ingå eller inte alls, säger Rakar.

Beslut kan dröja

Tf kommundirektör i Degerfors kommun, Björn Johansson, berättar om värderingsprocessen som pågår just nu.

– Processen pågår och när frågan väcktes politiskt var det med syftet att få en värdering, inte nödvändigtvis en försäljning. Vad som händer efter får vi se. Rent teoretiskt skulle det kunna vara så att fastighetens värde är så lågt att det skulle bli en förlust eller nollsummespel att sälja. I så fall finns inget incitament för kommunen att sälja, säger han.

Ett beslut i frågan är inte att räkna med efter att värderingen är slutförd.

– Vi har blivit ombedda att titta brett i värderingens olika delar, just nu har vi inte allt information. Men jag tror det finns en risk att beslut dröjer eller inte kommer alls. Samtidigt har vi ingen aning om det finns något intresse att köpa – det återstår att se, säger han.

Tf kommundirektör Björn Johansson.
Tf kommundirektör Björn Johansson. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Muskler finns

I fjol sålde Degerfors anfallaren Abdelraham Bouda (Saidi) till Hammarby. In kom tre spelare som gick rakt in i startelvan i Elyas Bouzaiene, Gustaf Lagerbielke och Omar Faraj.

Drag som blev lyckade både ekonomiskt och sportsligt. Frågan är, efter svaga starten, om liknande fingertoppskänsla krävs från sportchef Patrik Werner för att rädda klubben från degradering i höst.

Enligt Rakar har klubben åtminstone musklerna för att göra det och har även budgeterat med köp och försäljning.

– Det har vi. Alla klubbar tittar under sommarfönstret och det gör även vi och kommer vara aktiva på köp- säljmarknaden. Med det menar jag att vi har en beredskap för det. En stor del av många klubbars omsättning rör den biten och är en integrerad del av ekonomin, så behöver vi ha det också, säger Rakar.

Det svenska transferfönstret öppnar 20 juli och stänger 16 augusti.

Artikeltaggar

Degerfors IFDegerfors IF HerrFotboll

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.