Hoppa till huvudinnehållet

Det kan inte komma någon frihet ur att begränsa andra människors frihet

Publicerad:
I dag flaggas det i många delar av Sverige med anledning av Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi. Foto: Christine Olsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Angrepp på HBTQI-personer är en angelägenhet för alla människor, och för kvinnorörelsen i synnerhet. Det är bara tillsammans vi kan skapa frihet för alla att vara den de är utan risk för att utsättas för våld, skriver Helena Nässlander, ordförande Alla Kvinnors Hus Karlstad och Monica Lindström, Karlstads kvinnojour, med anledning av att 17 maj är Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi,

IDAHOT, Internationella dagen mot homo-, trans- och bifobi den 17 maj uppmärksammas över hela världen. En dag som tyvärr behövs nu mer än nånsin. Årets tema är: Together always: united in diversity.

Vi ser hur det runt om i världen alla människors lika värde aktivt motarbetas. 2021 godkände parlamentet i Ungern en lag som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga. I år antog parlamentet i Uganda, som har dödsstraff för homosexualitet, en lag som gör det olagligt att ens identifiera sig som HBTQ-person.

I Tennessee har det införts så kallade anti-drag-lagar som förbjuder ”vuxen kabarétunderhållning” på publika ytor där det kan ses av minderåriga. I Florida får skolor inte längre undervisa eleverna om sexuell läggning och könstillhörighet. Listan kan tyvärr göras mycket längre på beslut som fattats eller på förslag att fattas som inskränker rättigheter för LHBTQI-personer, nu i vår samtid.

IDAHOT instiftades 2004 för att uppmärksamma det våld och diskriminering som HBTQI-personer utsätts för, och i den utveckling som vi nu ser i vår omvärld och i vår närhet så är det viktigare än någonsin att uppmärksamma den här dagen.

I kvinnorörelsen säger vi att ingen kvinna är fri förrän alla kvinnor är fria. Och man kan likväl säga att ingen kvinna är fri förrän alla människor är fria. Angrepp på HBTQI-personer är en angelägenhet för alla människor, och för kvinnorörelsen i synnerhet. Det är bara tillsammans vi kan skapa frihet för alla att vara den de är utan risk för att utsättas för våld. Det kan inte komma någon frihet ur att begränsa andra människors frihet. Vi måste stå upp tillsammans och göra motstånd. Som årets tema säger, Together always: united in diversity.

Helena Nässlander, ordförande Alla Kvinnors Hus Karlstad

Monica Lindström, Karlstads kvinnojour, del av AKH Karlstad

Artikeltaggar

Alla Kvinnors HusDiskrimineringHomosexualitetKarlstadMänskligtOlaga diskrimineringSamhälle