Hoppa till huvudinnehållet

De prisades för sitt verktyg för jämställdhet

Publicerad:
Camilla Olsson från Värmlands Innebandyförbund och Emma Gustafsson från RF-SISU Värmland tog emot årets Geniuspris av Georg Andrén, landshövding i Värmlands län och Erik Evestam, regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden Region Värmland.
Camilla Olsson från Värmlands Innebandyförbund och Emma Gustafsson från RF-SISU Värmland tog emot årets Geniuspris av Georg Andrén, landshövding i Värmlands län och Erik Evestam, regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden Region Värmland.

Det blev satsningen Fifty/Fifty som tilldelades Region Värmland och Länsstyrelsen Värmlands jämställdhetspris, Geniuspriset 2023. Priset delades ut på onsdagen under Geniuskonferensen.

Fifty/Fifty är en digital utbildning som försett idrottsrörelsen med ett konkret och effektivt verktyg som visar hur de ska arbeta för jämställdhet. Verktyget använder både digitala och fysiska plattformar för att höja kompetensen hos medlemmarna

Vinnaren korades på scenen på KCCC av Georg Andrén, landshövding i Värmlands län och Erik Evestam, regionråd (C) och ordförande i regionala utvecklingsnämnden Region Värmland under onsdagens Geniuskonferens.

Camilla Olsson från Värmlands Innebandyförbund och Emma Gustafsson från RF-SISU Värmland blev de som fick äran att fysiskt ta emot årets Geniuspris för sin satsning Fifty/Fifty.

– Det känns fantastiskt och smått overkligt att vinna! Det har också gått så fort från att vi startade vårt arbete här för föreningarna i Värmland till att det spreds i hela idrottsrörelsen nationellt, säger Camilla Olsson, kanslichef på Värmlands Innebandyförbund.

– Vi är jätteglada att vårt arbete uppmärksammas, Geniuspriset är ett fantastiskt kvitto på att vi gjort något bra, säger Emma Gustafsson, idrottskonsulent RF-SISU Värmland.

Vinnarmotivering

Juryn tilldelar Värmlands Innebandyförbund och RF-SISU Värmland Geniuspriset 2023 med följande motivering:

”Vad behöver vi för att få mer att hända med jämställdheten inom idrotten?’ Den frågan ställde sig Värmlands Innebandyförbund och RF-SISU Värmland och svaret var: ett enkelt verktyg.

Deras enkla men kraftfulla satsning visar att ett regionalt initiativ kan få genomslag nationellt – och till och med internationell spridning! På ett brett, nytänkande och tillgängligt sätt höjer de kunskapen om jämställdhet inom idrottsföreningarna.

Genom den digitala utbildningen Fifty/Fifty har idrottsrörelsen fått ett konkret och effektivt verktyg som tydligt visar hur de ska arbeta för jämställdhet. De använder både digitala och fysiska plattformar för att höja kompetensen hos medlemmarna – och ger ögonöppnare utan att komma med pekpinnar. Resultatet är en fördjupad förståelse för vad jämställdhet är och tydliga listor för hur de ska jobba vidare med egna insatser.

Vinnaren av Geniuspriset 2023 är med och säkrar kvinnor och mäns, flickor och pojkars rätt till en aktiv fritid och är ett viktigt inflytande i en av Sveriges största folkrörelser. Här kan Värmland vara med och förändra världen.”

Artikeltaggar

Camilla OlssonCenterpartietErik EvestamGeorg AndrénIdrottJämställdhetRegion VärmlandRF–SISU VärmlandSamhälleSkola och utbildningSportUtbildningVärmlands InnebandyförbundVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.