Hoppa till huvudinnehållet

Uträknad på förhand – så tänker nykomlingen: ”Skönt att slippa kniven mot strupen”

Publicerad:
GS 86 är tillbaka i allsvenskan efter sex år.
GS 86 är tillbaka i allsvenskan efter sex år. Foto: Christopher Amnell

Trots en fjärdeplats i serien lyckades GS 86 kvala sig till division 1.

För att sejouren inte ska bli kortvarig är klubben ute efter spets.

– Vi för diskussioner med några spelare, berättar Anton Fallbråten som själv är ny på tränarsidan inför säsongen.

GS 86 är nykomling i division 1 efter kvaldramat mot Skoghalls IBK Ungdom.

En högre serie innebär även tuffare konkurrens. Med Anton Fallbråten in som ny tränare har någon målbild för säsongen ännu inte diskuterats. Men det är inte otänkbart att ett nytt kontrakt blir det primära målet.

– Man får inte glömma bort att GS slutade fyra i division 2 förra säsongen, tack vare målskillnad dessutom. Vi var inget lag som ”lekte” hem serien på något sätt, det var små marginaler som avgjorde. Och att då förvänta sig stordåd i division 1 är inte rimligt. Men vi vill etablera oss i division 1 vilket blir en förutsättning att även få behålla våra talanger under längre tid, säger Fallbråten.

36-åringen återvänder till moderklubben efter tränaruppdrag i Skoghalls damlag. Som spelare tillbringade han tolv säsonger i Forshagaklubben.

– Det är alltid kul att engagera sig i innebandy, bonus att det just är GS också. Jag hoppas kunna ge tillbaka till klubben från tiden jag var spelare här.

Utmaningen att hålla sig kvar som nykomling är inget han räds för.

– Jag är hellre tränare för ett lag som har allt att vinna än allt att förlora. Ingen förväntar sig något av oss vilket gör att vi slipper spela med kniven mot strupen.

Anton Fallbråten startade tränarkarriären i Nilsby IK.
Anton Fallbråten startade tränarkarriären i Nilsby IK. Foto: GS 86

– Sedan hade vi tur i oturen att vi fick Göteborgsserien (västra Götaland). Det innebär något längre resor, men samtidigt brukar den serien vara något svagare än till exempel västra Svealand som Hagfors hamnade i. Det kan bland annat vara lag som tröttnar efter halva serien och åker med en matchtrupp på sex-sju spelare.

Silly season

GS 86 har sedan en vecka tillbaka börjat presentera en hel drös spelare inför kommande säsong.

14 spelare i skrivande stund – för att vara exakt.

Något namn som sticker ut så här långt?

– Jakob Kjellman-Kaugesaar får jag ändå säga, 35 år gammal och tillbaka i innebandyn (under förra säsongen) efter ett antal år borta. Kul att han fått suget tillbaka och jag är säker på att han kommer göra det bra i division 1, säger Anton Fallbråten och fortsätter:

– Alex Siöström, center, kommer att bli en otrevlig överraskning för motståndarna som inte har så bra koll på oss.

De två hittills enda nyförvärven är Jonathan Johansson och Oscar Nahlbom, båda från division 3-klubben Olsäters SK. Samma antal har även tackat för sig efter avancemanget: Erik Brattström och Andreas Andersson.

– Brattström ska spela med brorsan (Martin) i Hertzöga och ”Andy” Andersson har lagt klubban på hyllan. Han har en kropp som går sönder bara av att titta på den, skrattar GS-tränaren.

"För diskussioner”

Vissa steg i seriesystemet är större än andra. När det sker inom distriktet är differens oftast mindre än att byta från distrikt- till förbudsserie, som i GS fall.

Därför har klubben som utpräglat mål att förstärka med två-tre spetsspelare till kommande säsong.

– Sportgruppen jobbar för fullt, men det är samtidigt svårt att värva. Det gäller att hitta spelare som inte är jämbördiga med våra yngre, då är det ingen idé att plocka in dem. Dessutom blev det klart rätt sent att vi skulle spela division 1, vilket innebär att många spelare redan hunnit sajna för annan klubb.

Som för många andra klubbar är det en utmaning att locka till sig slagkraftiga spelare på en nivå där några större ekonomisk summor inte är inblandat.

– Hagfors och Skoghall har lite andra ekonomiskam förutsättningar än vi. Det gäller snarare att hitta spelare längre ner i seriesystemet med ambitioner och kapacitet att bidra i division 1. Men det kommer spelare till oss, det kan jag garantera, ler Anton Fallbråten.

Några spetsnamn som är klara?

– Vi för diskussioner med några spelare. Även om vi vill sätta truppen tidigt är det samtidigt långt kvar till säsongstart.

Spelare in- och ut

FÖRLÄNGNINGAR

•Tobias Rönnerfjäll, målvakt, Markus Bergström, back, Albin Jonsson, do, Alex Siöström, center, Joel Sandström, do, Gustav Rignell, do, Jakob Kjellman-Kaugesaar, forward, Hannes Axelsson, do, Mattias Edgren, do, Marcus Målström, do, Rasmus Appelgren, do, Hugo Hägglund, do.

NYFÖRVÄRV

• Jonathan Johansson (från Olsäters SK), forward, Oscar Nahlbom (do), back.

LÄMNAR

• Erik Brattström, klar för Hertzöga BK, Andreas Andersson, slutat.

Artikeltaggar

Anton FallbråtenForshagaGS 86 AIFGS 86 AIF/Fagerås BKInnebandy

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.