30 förstahandssökande till 24 platser.
På Stjerneskolan blomstrar yrkesprogrammen i allmänhet, och inriktningen vård och omsorg i synnerhet.
– Det här året är nog lite av ett trendbrott, säger gymnasiechef Marcus Lech.
Den ena började läsa ekonomi, den andra inledde höstterminen på naturprogrammet. Men både William Andreasson och Kevin Sylvander bytte spår, och är idag den första årskursens enda killar i klassen.
– Jag hade kompisar som läste vård och omsorg och när de berättade vad de gjorde så tyckte jag att det lät intressant. Så jag testade och det här var mycket bättre, säger Kevin som redan under första året har varit på praktik och har ett sommarjobb klart.
– Det ska bli kul att komma ut i verkligheten istället för att bara läsa om allt i böcker.
Han är inte ensam om det. Trots att de bara är 16 år i år har samtliga i klassen sommarjobb och i höst talar mycket för att de får sällskap av ett riktigt stort gäng på programmet. Här har man nämligen haft 30 förstahandssökande till de 24 platserna, och det är något av ett rekord.
– Det är mer än tredubbelt än vad det har varit tidigare, och jättekul, säger Jessica Tenhunen, programansvarig på programmet.
Följdfrågan är förstås vad det beror på. Det är flera faktorer som spelar in.
– Vi har visat upp oss, vi har bra och engagerade lärare som bidrar till att skapa ett större intresse och vi har även varit ute mer, säger Marcus Lech.
– Förra året bjöd vi in elever från årskurs sex också och de kommer hit nu igen under nästa vecka. Det gör vi för att väcka ett intresse, för att prata om just vad man kan göra om man går vård och omsorg och det kan leda till många vägar framåt.
En näst intill garanti att få jobb är en del, att programmet från och med i höst blir högskoleförberedande en annan. Man lyfter också hur en examen sitter fint på cv:t om man ska så ska bli polis eller något annat.
Faktum är också att man på Stjerneskolan har sett ett större söktryck på samtliga sina yrkesprogram, framför allt har andelen behöriga ökat och det är delvis tack vare det som Marcus Lech skönjar ett trendbrott.
– Vi på skolan värderar alla våra program högt, men i samhället ser man lite olika på yrkesprogram och högskoleförberedande program, de har lite olika status. Så det är jättebra om vi rör oss från den inriktningen, säger han och nämner Skolverkets uppdrag till landets huvudmän om att försöka styra in fler ungdomar på de yrkesprogram som finns.
Så det låter som att förutsättningarna för en ny trend finns?
– Absolut, så är det. Vi har ju samverkan med branscherna för att känna av hur behoven ser ut och vi försöker också vara ärliga mot eleverna om var arbetsmarknaderna är bra när de ska välja. Sedan ska de fortfarande kunna välja det program de vill för vi ska inte tvinga in dem i några fållor, men vi ska inte hymla med att det finns bättre och sämre förutsättningar till att få jobb.
Det vägde in för både Kevin och William när de lämnade det mer högskoleförberedande till att börja på vård- och omsorgsprogrammet.
– Ja, det tycker jag. Det är bra att ha bakom sig att den möjligheten finns.
Vad har ni för framtidstankar då?
– Jag vill läsa vidare till sjuksköterska, säger Kevin Sylvander tvärsäkert medan William Andreasson är mer osäker.
– Jag vet inte exakt. Men något mer åt det fysiska hållet i alla fall.