Hoppa till huvudinnehållet

Skrev historia efter tränarens intåg: ”Det är något vi gör tillsammans”

Publicerad:
Värmlandsbros första poäng i division 4 är ett faktum.
Värmlandsbros första poäng i division 4 är ett faktum. Foto: Carolina Schützer

Värmlandsbro SK gör i år sin första division 4-säsong i klubbens historia.

Fem seriematcher dröjde innan poängnollan var spräckt.

– Det är helt underbart, riktigt skönt, säger VSK-tränaren Urban Johansson om den historiska segern.

Värmlandstoppen: Målvakten blev målskytt i toppmötet

25 september 2022 var en historisk dag för Värmlandsbro SK. I den sista omgången i division 5, vände laget ett 1–2-underläge till seger 3–2 borta mot Bäcklunds IF trots rött kort. Segern innebar att de passerade IF Örnen med en poäng och för första gången var klart för division 4.

228 dagar senare vann Värmlandsbro med 2–0 hemma mot Arvika och tog därmed klubbens först poäng i nya serien.

– Det är helt underbart, riktigt skönt. Grabbarna gör en jätteinsats som kämpar och sliter för varandra. Jag tycker verkligen vi börjar hitta något. Försvarsspelet har suttit sedan tidigare, och nu fick vi dessutom det framåt. En boost att få lite andrum neråt också, säger Urban Johansson som tillträdde på tränarsidan inför förra säsongen.

Det har varit Urban-effekten sedan dess med andra ord?

– Haha! Det vet jag inte... Det är något vi gör tillsammans. Johan (Edvardsson) gjorde ett stort jobb i fjol. Nu har Anders (Eldh) kommit in som jag jobbat med förut.

"Förbereda spelarna”

Serien är endast fem matcher gången med en differens på tre poäng ner till nedflyttning. Men att få en siffra i poängprotokollet kan visa sig bli betydelsefullt framöver.

– Det är viktigt för hela gruppen att känna att vi är med. Vi jobbar för att alltid blicka framåt, men vem vet vad en förlust till kunde ha inneburit? Vi har varit nära att få med oss poäng tidigare, och till slut sätter det sig i huvudet. Det här behövde vi verkligen!

Även om klubben gör sin första säsong i division 4, är det ett lag med rutin från högre nivå både på ledar- och spelarsidan.

Urban Johansson och Anders Eldh har tidigare tränat Säffle SK i division 3, där ett par spelare från den truppen nu tillhör Värmlandsbro.

– Ser vi till startelvan senast är det väl tre-fyra spelare med meriter från tvåan, trean och fyran, berättar Urban Johansson.

Men det är samtidigt mycket nytt att gå från bäst i division 5 – till ett av de bottentippade i division 4.

– Det är skillnad, men vi har samtidigt jobbat för att förbereda spelarna på det. Vi behöver lära oss att det kommer bli fler förlustmatcher och att serien i allmänhet är tuffare. Gruppen har tagit till sig detta och jobbar stenhårt i varje träning och situation som uppstår.

– Vi ska ta en match i taget och se till att hålla lag bakom oss för att stanna kvar i fyran.

Värmlandsbro SK

SERIEDEBUT

• Division 7 central, 1971.

• 14 matcher, 0 poäng och målskillnad på 12–96.

SÄSONGER I DIVISION 5

• 1983–1986, 1990–1992 (våren, delade serier), 2003, 2004 (som Segmon/Värmlandsbro), 2013–2015.

• Drog sig ur division 6 västra innan seriestart, 2016. Började om i division 7, 2017. Tillbaka i division 5, 2021–2022.

SERIESEGRAR

• 1982 (sexan), 1988 (sjuan), 1989 (sexan), 2001 (sjuan), 2011 (sjuan) och 2022 (femman).

• Kvalade upp till division 5: 2002, 2012 och 2020.

Värmlandstoppen: Målvakten blev målskytt i toppmötet

Artikeltaggar

Anders EldhFotbollJohan EdvardssonVärmlandsbroVärmlandsbro SKVärmlandstoppen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.