Hoppa till huvudinnehållet

Här är alla artiklar om självmord och psykisk ohälsa

Publicerad:

Stefan Eriksson vann över panikångesten och vill uppmana män att prata. Karin Fenger-Krog trodde i flera år att hon skulle dö av självmord.

Emma Engströms sambo tog sitt liv - bara en månad efter att de gjort slut. Och på Värmskogs café är sorgen stor efter kollegan och vännen Annelie Johansson.

Möt alla människor som VF träffat i artikelserien ”Suicid och psykisk ohälsa”.

På sajten hittar du våra artiklar under samlingsnamnet Suicid och psykisk ohälsa. Nedan hittar du artiklarna i serien.

1. Emmas Simon tog sitt liv - en månad efter att de gjort slut: ”Det var panik”

Det har gått tre år sedan Emma Engströms sambo tog sitt liv.
Det har gått tre år sedan Emma Engströms sambo tog sitt liv. Foto: Peter Bäcker

Det har gått 2,5 år sedan Emma Engströms sambo tog sitt liv, bara en månad efter att de hade gjort slut. Kvar lämnades hon med känslor av skuld och skam över att ha avslutat relationen.

– Jag ville vara ensam, jag ville prova att vara själv. Och det blev jag ju. Jävligt själv.

Emma, 25, om sorgen efter Simon: ”Kommer aldrig finnas någon tröst i det”

2. Karin har hittat tillbaka till livet: ”Jag trodde inte att jag skulle bli över 30”

I april fyller Karin Fenger-Krog 31. En ålder hon aldrig trodde att hon skulle uppnå. Under många år har hon levt med nattsvarta tankar och hon har vid två tillfällen försökt att ta sitt liv.

– Under flera år trodde jag att jag skulle dö i självmord, säger hon.

Karin Fenger-Krog trodde aldrig att hon skulle bli äldre än 30. Hon har vid två tillfällen försökt att ta sitt liv.
Karin Fenger-Krog trodde aldrig att hon skulle bli äldre än 30. Hon har vid två tillfällen försökt att ta sitt liv. Foto: Peter Bäcker
Karin har hittat tillbaka till livet: ”Jag trodde inte att jag skulle bli över 30”

3. Stefan vann över panikångesten - vill uppmana män att våga prata

När Stefan Eriksson för tredje gången sökte akutvård för bröstsmärtor blev han nästan uppläxad av läkaren. ”Det är inget fel på ditt hjärta, du har panikattacker”, blev svaret.

Det blev ett uppvaknande för Stefan.

– Attackerna kommer fortfarande, men de har inte en chans längre, säger han.

Stefan Eriksson om psykisk ohälsa.
Stefan Eriksson om psykisk ohälsa. Foto: HP Skoglund
Stefan vann över panikångesten – vill uppmana män att våga prata: ”Hjälpte mig”

4. Cathrin om sorgen efter kollegan: ”Tog nästan ett år innan jag förstod att hon var borta”

Saknaden på Värmskogs café är stor efter kollegan och vännen Annelie Johansson.

Det har nu gått 1,5 år sedan hon tog sitt liv, och Cathrin Sundling berättar för första gången öppet om delägarens bortgång.

”Det tog nästan ett år innan jag förstod att hon var borta”, säger Cathrin Sundling på Värmskogs café om hennes delägares Annelie Johanssons bortgång.
”Det tog nästan ett år innan jag förstod att hon var borta”, säger Cathrin Sundling på Värmskogs café om hennes delägares Annelie Johanssons bortgång. Foto: Peter Bäcker
Cathrin om sorgen efter kollegan: ”Tog nästan ett år innan jag förstod att hon var borta”

5. Larmet: Varannan polisutryckning på grund av psykisk ohälsa

För polisen i norra Värmland har varannan utryckning med psykisk ohälsa att göra. Det börjar bli frustrerande, förklarar Henrik Gustavsson, chef för länspolisområde Torsby.

Henrik Gustavsson, chef för länspolisområde Torsby.
Henrik Gustavsson, chef för länspolisområde Torsby. Foto: HP Skoglund
Larmet: Varannan polisutryckning på grund av psykisk ohälsa

6. Här är psykvården inifrån: Vi vårdar de absolut sjukaste”

Psykiatriska akutmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad tar emot de allra svåraste fallen av psykisk sjukdom i länet.

– Förra året hade vi omkring 5 000 sökande, och av dem lades ungefär 1 700 in, säger Josefin Björck, avdelningschef för den psykiatriska akutmottagningen.

VF har fått följa med in på psykiatriakuten.Josefin Björck, avdelningschef för den psykiatriska akutmottagningen och slutenvården.
VF har fått följa med in på psykiatriakuten.Josefin Björck, avdelningschef för den psykiatriska akutmottagningen och slutenvården. Foto: Tommy Andersson
Så går det till på psykakuten: ”Av 5 000 sökande lades 1 700 in”

7. De stödjer efterlevande efter suicid: ”Viktigt att låta sig själv känna ilska”

Att förlora en anhörig är alltid svårt, men om det är suicid som är orsaken kan sorgearbetet bli trassligare. På Västerstrandskyrkan träffas en samtalsgrupp för anhöriga som förlorat någon i suicid.

– Det viktigaste är att kunna få stöd av andra som gått igenom samma sak, säger My Andrén, diakon vid Västerstrandskyrkan.

På Västerstandskyrkan träffas med jämna mellanrum en samtalsgrupp för anhöriga om förlorat någon i suicid. Maria Schnelzer, anhörigkonsulent på Socialförvaltningen i Karlstad
På Västerstandskyrkan träffas med jämna mellanrum en samtalsgrupp för anhöriga om förlorat någon i suicid. Maria Schnelzer, anhörigkonsulent på Socialförvaltningen i Karlstad Foto: Peter Bäcker
De stödjer efterlevande efter suicid: ”Viktigt att låta sig själv känna ilska”

8. Christinas son hamnade i psykiatriska slutenvården

När hennes som blev inlagd fick Christina en direkt insyn i den psykiatriska slutenvården i Värmland. Det hon såg väckte förskräckelse.

– Vi måste kunna bättre i Sverige år 2023, säger hon.

Christinas son Morgan blev intagen i den psykiatriska slutenvården. Det Christina fick se chockade henne. Bilden är arrangerad.
Christinas son Morgan blev intagen i den psykiatriska slutenvården. Det Christina fick se chockade henne. Bilden är arrangerad. Foto: Peter Bäcker
Christinas son hamnade i psykiatriska slutenvården: ”Som en mardröm”

9. Vill se suicidprevention i skolan: ”Antal självmord ökar bland barn och unga”

Allt fler unga mår dåligt. Därför vill Anna Sundkvist Kräutner, som är regionansvarig för Suicide Zero i Värmland, se att skolorna blir bättre på att jobba förebyggande.

Anna Sundkvist Kräutner, regionansvarig för Suicide Zero i Värmland, vill se att fler jobbar förebyggande för de unga i länet.
Anna Sundkvist Kräutner, regionansvarig för Suicide Zero i Värmland, vill se att fler jobbar förebyggande för de unga i länet. Foto: Tommy Andersson
Vill se suicidprevention i skolan: ”Antal självmord ökar bland barn och unga”

10. Förebygger suicid – en av de bästa i landet: ”Varje självmord är ett för mycket”

Arvika är den bästa kommunen i Värmland på att jobba förebyggande med suicid, enligt Suicide Zeros undersökning. Deras nya arbetsmodell har redan gett resultat.

Maria Westby från polisen, Ingunn Granum, mobil akutläkare i Region Värmland och Annelie Karlsson, jämställdhets- och folkhälsosamordnare i Arvika kommun, är alla eniga om att det gäller att fortsätta utveckla samverkansgrupperna som finns – men också att våga fråga. Foto: Arvika kommun
Maria Westby från polisen, Ingunn Granum, mobil akutläkare i Region Värmland och Annelie Karlsson, jämställdhets- och folkhälsosamordnare i Arvika kommun, är alla eniga om att det gäller att fortsätta utveckla samverkansgrupperna som finns – men också att våga fråga. Foto: Arvika kommun
Förebygger suicid – en av de bästa i landet: ”Varje självmord är ett för mycket”

11. Regionrådet: ”Vill göra en kraftsamling för barn och ungas psykiska hälsa”

Regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S) vill kraftsamla runt barn och ungas psykiska hälsa, och involvera kommunerna i arbetet.

En dialog och diskussion ska inledas, berättar Åsa Johansson och förklarar vikten av att få hela länet med på tåget i kampen mot psykisk ohälsa.
En dialog och diskussion ska inledas, berättar Åsa Johansson och förklarar vikten av att få hela länet med på tåget i kampen mot psykisk ohälsa. Foto: Tommy Pedersen
Regionrådet: ”Vill göra en kraftsamling för barn och ungas psykiska hälsa”

12. Daniel Olausson: Våga prata – och våga tro att någon intresserat vill lyssna

”Första gångerna tror en verkligen att dagarna är räknade, att bröstkorgen ska explodera, att hjärnan ska stänga av eller att hjärtat bara helt enkelt kastar in handduken”.

Våga prata – och våga tro att någon intresserat vill lyssna

Artikeltaggar

Arvika kommunÅsa JohanssonCentralsjukhuset i KarlstadKarlstads kommunMänskligtPolisenPsykiatriska öppenvårdenPsykisk ohälsaSuicid och psykisk ohälsaSuicide ZeroTorsby kommunVärmelnVärmskogVästerstrandskyrkan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.