Hoppa till huvudinnehållet

På liv och död

Publicerad:
Förra årets perenna krukplantering som verkar ha klarat sig ute i kylan hela vintern. Silverpäron, Pyrus salicifolia ”Pendula” och Kantnepeta, Nepeta x faassenii "Walkers Low"
Förra årets perenna krukplantering som verkar ha klarat sig ute i kylan hela vintern. Silverpäron, Pyrus salicifolia ”Pendula” och Kantnepeta, Nepeta x faassenii "Walkers Low" Foto: Foto: Linn Malmén/Linn Malmén AB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vad lever och vilka växter har dött i min trädgård?

Det är frågan så här en bit in i våren när vintern har pågått riktigt länge och temperaturerna har svajat fram och tillbaka. Ett riktigt osäkert kort för mig har varit de två mindre silverpäronen, med kantnepeta runt stammen, som jag planterade i två stora krukor förra sommaren. De har stått ute hela vintern. Jag packade aldrig in dem i bubbelplast, säckväv eller annat fjäsk, utan höll bara tummarna. Hurra, nu spirar grågröna blad i jorden från kantnepetan och jag ser att silverpäronen börjar kvickna till! De får lite hästbajs i belöning!

Sent i höstas planterade jag tre fina prydnadsträd; två rejäla vitblommande klotkörsbär och ett rödbladigt prydnadskörsbär ”Royal Burgundy”. Det blir mycket spännande att se hur de trivs hos mig. Ett lite djärvare val i min 3-4-zon är magnolia… Stjärnmagnolian, ja okej, men riktigt rafflande är att se hur villig rosenmagnolian ”Genie” kommer att bli! Har de överlevt dinosaurerna så borde de hänga kvar ett tag till tänker jag!

Tyvärr har rosorna tackat för sig. Den eldiga Flammentanzen har bästa läget i solväggen så den har kvar sitt höga ögonbryn. Den ”lättodlade” New Dawn däremot, klätterrosen ”alla” lyckas med har provat flera lägen men förtvinar för varje år. Jag ger upp. Jag vänder också ryggen till David Austin och hans rosa crew. Jag får rita in dem på trädgårdsritningarna till mina kunders mer gynnsamma lägen istället.

Man får omfamna det som går vägen. Vidjehortensia, vipphortensia och syrenhortensia ÄLSKAR till exempel min trädgård. Gött!

En annan succé är mina tre olivträd. Det är de enda växter jag fjäskar för eftersom det var så dyrt att köpa nya hela tiden. De kommer trots allt från Medelhavsregionen. Jag ställde in dem i vår varmbonade uthuslänga, som inte alls var varm denna vintern då elen var så dyr. Sju plusgrader vid ett fönster blev perfekta förhållanden, alla gröna fina blad sitter kvar. Nu har de flyttat ut till altanen och är glada för frisk luft.

Förutom att njuta av förra höstens planteringar blir vårens stora projekt det stora landet. Här ska odlas! För att slippa brottas med all kvickrot och kirskål bygger vi nu en ordentlig sarg av cortenstål runt alltihop. Det ska bli skönt att samla alla bärbuskar och äntligen få stor plats att experimentera med allsköns ätbara ting. Vad som nu kommer trivas hos mig. Ni har ju lärt er vid det här laget; jag orkar inte fjäska in absurdum. Det är ju inte heller på liv och död… eller jo.

Linn Malmén, fotograf och trädgårdsdesigner

linn@linnmalmen.se

Artikeltaggar

Hus och hem