Hoppa till huvudinnehållet

Förälder till barn på IES – ta ditt ansvar!

Publicerad:
Ledningen på Engelska skolan i Karlstad bör bytas ut, anser insändarskribenten.
Ledningen på Engelska skolan i Karlstad bör bytas ut, anser insändarskribenten. Foto: HP Skoglund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är ett enormt stort ansvar en skola får när föräldrar lämnar det käraste de har, sina barn, i skolans vård varje dag. Vi har skolplikt i Sverige vilket gör det ännu viktigare att skolan förstår och tar sitt uppdrag på största allvar.

Sedan många år har vi nu som föräldrar också möjlighet att välja skola för våra barn. Jag tycker det är bra. Valfrihet och aktivt deltagande är något bra för ett samhälle. Jag tror att friskolorna har tillfört otroligt mycket för utbildningen i Sverige och att ofantligt många enskilda elever har och har haft glädje av möjligheten att gå på en skola de tycker passar dem. Personligen har jag syskonbarn som gått på en av IES skolor i Stockholm. Det har enligt både barnen och föräldrarna beskrivits som en fantastisk tid.

För några dagar sedan anhölls, för att senare häktas, en man i 40-årsåldern som har arbetat på Engelska Skolan i Karlstad i många år. Det har framkommit att:

– Mannen har smygfilmat barn och lagt ut bilderna på barnpornografisidor på internet.

– Elever och föräldrar under lång tid påtalat oegentligheter kring mannen till skolledningen som inte agerat.

– Mannen utreddes 2021 av polis för sexuellt ofredande mot en elev.

– Omständigheter kring mannen varit allmänt kända av personer med anknytning till skolan.

– Efter polisutredningen 2021 omplacerades mannen till att arbeta med yngre barn.

I Sverige har vi medborgare en tendens att bara gnälla och att sällan använda de maktmedel som finns till vårt förfogande. I det här fallet måste ni föräldrar som har barn på den här skolan välja en annan väg. Detta handlar om barn. Det finaste vi har i vårt samhälle. Barn som ska växa upp och ha med sig i bagaget att de skyddats, tagits på allvar och alltid har fått stå i första rummet när det kommer till vuxnas prioriteringar och val. Jag tänker på intet sätt ge mig in i några diskussioner kring den här mannens agerande eller vad han förtjänar ur straffsynpunkt. Det överlämnar jag till andra. Men ni föräldrar som har era barn på Engelska skolan i Karlstad. Ni måste agera. Hade ni från början placerat era barn på en skola där ni visste att skolledningen brukar omplacera sådan här personal till att arbeta med yngre barn? Väldigt få hade gjort det.

I nuläget vet vi inte om den här mannen hade en tillsvidareanställning på skolan. Om så var fallet vet alla att vår lagstiftning gör det svårare att avskeda någon. Alla vet dock att en skola som sätter elevernas trygghet i första hand hade agerat annorlunda. Man kan som arbetsgivare alltid finna vägar att bli av med en anställd och i sista hand finns alltid möjligheten att köpa ut vederbörande vilket inte borde vara ett problem för ett företag som går med vinst i miljardklassen.

Det är otroligt viktigt för era barn, för deras förtroende för vårt samhälle och vuxenvärlden att ni nu tar ert ansvar och gör något. Alla vet att det inte är en enkel sak att rycka upp sina barn och byta skola. Men alla ni har ju gjort det förut. På IES Karlstad börjar man först i årskurs fyra så alla barn som går där har tidigare gått på annan skola. I fallet att det känns besvärligt att rycka upp barnen så gör gemensam sak med andra föräldrar så att barnen kan komma tillsammans till ny skola. Det finns fler friskolor i Karlstad och garanterat kommer den kommunala skolan att vara förstående och behjälplig i att lösa en sådan här situation. Om ni föräldrar inte vill byta skola så måste ni använda er makt för att få till stånd en förändring. Kräv att skolledningen byts ut om de inte har vett nog att be om sitt eget entledigande. Att ni flyttar era barn om inte skolledningen byts ut.

Visa dem att ni menar allvar. Gå samman!

Barnen kan inte skickas till en skola varje dag där det finns en skolledning som prioriterar andra saker än att skydda dem från en pedofil.

Visa era barn att de alltid står i första rummet för era prioriteringar och val.

På en skola där man prioriterar och väljer så här är något mycket grundläggande fel. Tänk dig situationen att det senare kommer fram att man gjort likadana val kring fler anställda. Att du får sitta senare i livet och höra från ditt barn att någon gjort sexuella övertramp mot dem under deras tid på Engelska Skolan i Karlstad. Hur skulle det då kännas att du redan visste men ändå lät ditt barn fortsätta gå dit varje dag?

Evelina B

Artikeltaggar

BarnBrott, lag och rättIESKarlstadOfredandeSexuellt ofredandeSkola och utbildningSkolor