Hoppa till huvudinnehållet

Världsledande redan – ståljätten befäster förstaplatsen med ny mångmiljonsatsning

Publicerad:
Projektledare Jimmie Nordström, ESR-chef David Penttinen och vd Pär Emanuelsson vid den nya ugnen. En nätt investering på 50 miljoner kronor och som utökar Uddeholms kapacitet till att producera mer av sitt premiumverktygsstål.
Projektledare Jimmie Nordström, ESR-chef David Penttinen och vd Pär Emanuelsson vid den nya ugnen. En nätt investering på 50 miljoner kronor och som utökar Uddeholms kapacitet till att producera mer av sitt premiumverktygsstål. Foto: Daniel Olausson

Det används för att tillverka kontaktlinser och glasögonglas, kameralinser och skalpeller.

Uddeholm är världsledande med sitt högkvalitativa ESR-stål – den senaste investeringen ser till att befästa den positionen.

– Vi fortsätter att växa där den här typen av stål används, säger vd Pär Emanuelsson.

50 miljoner kronor har den kostat, den senaste investeringen i ännu en ugn som är avgörande vid tillverkning av ståljättens högkvalitativa premiumprodukter.

Det är den trettonde i ordningen, men efter nedstängningarna av de två ugnarna i Kilsta den elfte som ryms under företagets vingar och som ståtligt tornar upp sig i den väldiga ESR-byggnaden.

– Kraven inom många segment ökar hela tiden. Tar vi bilindustrin som när man ska pressgjuta strukturdelar, batterilådor och sådant så är det jättestora delar och oerhörda krav som ställs på verktygen, förklarar Pär Emanuelsson.

Tillsammans med projektledaren Jimmie Nordström och enhetschefen David Penttinen visar de först upp det förhållandevis nyss uppgraderade kontrollrummet där merparten av ugnarna sköts per digital automatik och med en tydligare översikt över processerna har det i sig bidragit till en mycket bättre och mer hållbar arbetsmiljö för operatörerna.

Och väl nere på golvet står ugnarna prydligt uppradade bredvid varandra och där den tolfte enheten invigdes under hösten 2018.

Ugnen är den elfte i raden och bredvid den finns redan plats förberedd för en tolfte, men än finns inget investeringsbeslut på en sådan.
Ugnen är den elfte i raden och bredvid den finns redan plats förberedd för en tolfte, men än finns inget investeringsbeslut på en sådan. Foto: Daniel Olausson

Det senaste tillskottet har varit i drift i lite drygt ett halvår och förbättrar Uddeholms kapacitet. Faktum är att det finns en tom plats bredvid den.

Ja, när kommer ESR nummer 14?

– Det beror ju lite på marknadsefterfrågan, hur den ter sig. Men vi ligger ju bra med och har långsiktiga planer som vi stämmer av, så när behovet väl kommer så är vi väl förberedda. Nu har vi tillfört en del kapacitet, så nu känner vi att det är balans. Men förhoppningsvis behöver vi ta ett sådant beslut, och inte alls för långt in i framtiden, ler Pär Emanuelsson.

Det är annars på redan existerande produktionslinjer som det investeras, 165 miljoner kronor det gångna verksamhetsåret. Kommande verksamhetsår handlar mycket om energioptimering och -effektivisering, säger Pär Emanuelsson.

ESR-chef David Penttinen gläds över hur arbetsmiljön blivit bättre sedan man gjorde om och digitaliserade kontrollrummet på avdelningen.
ESR-chef David Penttinen gläds över hur arbetsmiljön blivit bättre sedan man gjorde om och digitaliserade kontrollrummet på avdelningen. Foto: Daniel Olausson

Sedan den 1 april har man bantat mängden naturgas med hälften och ersatt det med biogas – ett resultat av de lyckade försöken man genomfört tidigare.

– Och vi hade gärna kört mer biogas, men tillgängligheten på biogas är för dålig idag, det är det som stoppar oss, säger Pär Emanuelsson och får frågan om el kan ersätta gasen.

– Nej, det är tekniskt omöjligt idag. Vi måste ha även gaseldade ugnar för att komma upp i tillräckliga temperaturer. Så förhoppningsvis kan vi gå över till el och biogas framöver för att komma bort från naturgasen och få bort det fossila helt och hållet. Där har vi en klimatplan vi jobbar mot.

LÄS OCKSÅ:

Biogas en fråga för Hagfors – Uddeholm redan potentiell storkundRekordbonus i somras – Uddeholm med historiskt stort plus: ”Ett styrkebevis”Uddeholms stora framtidssatsning på platsUddeholm utökar kapaciteten och satsar ännu merSäger nej – Uddeholm är ohotad etta

Artikeltaggar

BiogasElHagforsIndustrierInvesteringarNäringslivPär EmanuelssonUddeholms AB

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.