Hoppa till huvudinnehållet

Han har fått hela Motorsportssverige att tappa hakan: ”Kom som en chock”

Publicerad:
Lukas Andersson har gjort succé i supercar Lites denna säsong och ser redan nu ut att gå mot totalsegern i RallyX Nordic.
Lukas Andersson har gjort succé i supercar Lites denna säsong och ser redan nu ut att gå mot totalsegern i RallyX Nordic. Foto: Claes Österman

Han har vunnit tre av fyra deltävlingar i RallyX Nordic och toppar Supercar Lites-tabellen efter halva säsongen.

15-åriga Lukas Andersson har tagit serien med storm.

– Det kom som en chock för mig också, skrattar han.

Stortalangen från Svanskog kommer från en säsong i Crosskart Junior Xtreme i RallyX Nordic men valde i år att kliva upp en klass – trots att han ännu inte har åldern inne.

Lukas Andersson har fått dispens för att köra Supercar Lites (16-årsgräns) och nog var det inte många som trodde att värmlänningen efter fyra deltävlingar skulle gått i mål som segrare vid tre av dem.

Andersson inledde säsongen med att vinna dubbeltävlingen i danska Nysum för att sedan i Tierp först bli påkörd i starten och inte tagit sig i mål – till att sedan vinna dagen efter.

Tre av fyra deltävlingar har Andersson kört över mållinjen som etta, vilket gör att han toppar tabellen som underårig.

– Det kom som en stor chock , jag trodde verkligen inte att jag skulle vara i toppen så här tidigt. Jag gick in i det här året med tanken att det skulle bli en träningssäsong och lära känna bilen. Bara få köra bil liksom. Det är mycket som är nytt så jag var verkligen inte beredd på att det skulle gå så här bra, säger stortalangen som kör för värmländska JC Raceteknik.

”Fortfarande ovant”

Det är inget snack om att det Kilsbaserade teamet har hittat en guldklimp.

– Jag är väldigt tacksam över att de gett mig chansen. De har hjälp mig otroligt mycket, både på och vid sidan av banan.

Teamets fyrhjulsdrivna kärra försöker Lukas Andersson fortfarande bekanta sig med.

– Efter finalen i Strängnäs förra säsongen testade jag den en gång, sedan har jag kört ytterligare två tester innan premiären i Danmark. Det är fortfarande lite ovant, jag är inte helt bekväm bakom ratten men jag lär mig mer ju fler gånger jag kör.

”Är inte nervös”

Även fast det är en Lukas Andersson i storform och en tabell som talar sitt tydliga språk har den unge föraren fortfarande fötterna på jorden.

Trots sin ålder svävar han inte iväg.

– Innan säsongen startade hade jag satt upp ett personligt mål att ta mig till finalen. Den planen står fast och jag kommer inte lägga någon stor press på mig själv eller stressa upp mig för att jag leder.

– Jag är inte så nervös av mig heller, så jag kommer bara fortsätta ha kul och njuta av att köra på den här nivån.

Lukas Andersson visar att han kan matcha de bästa.
Lukas Andersson visar att han kan matcha de bästa. Foto: Jan Kåre Rafoss

En som kört länge och är en veteran i Supercar Lites-klassen är regerande mästaren Simon Olofsson, en förare som Lukas Andersson länge sett upp till.

Nu är de konkurrenter ute på banan.

– Jag försöker att tänka att han är som vilken annan förare som helst. När han stod bredvid mig på startlinjen i premiären var det inte som att ”nu måste jag ta i allt vad jag har”.

– Jag bara kör och vill slå alla.

Med tanke på att finaltävlingen körs i Höljes kanske det hade varit häftigt att få vinna på hemmaplan?

– Oh ja, det hade varit häftigt. Hade jag lyckats med det hade det varit riktigt coolt.

Nästa deltävling i RallyX Nordic körs 27-28 maj i Finland. Det blir den femte och sjätte i ordningen av totalt åtta. Mästerskapet avslutas sedan i Höljes i september.

Artikeltaggar

CrosskartJC RaceteknikLukas AnderssonMotorsportRallyX

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.