Hoppa till huvudinnehållet

Enligt appen har jag fullt av flaxande fåglar i sovrummet varje natt

Publicerad:
Inte fågelfritt.
Inte fågelfritt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag har blivit fullständigt fixerad vid min sömnapp i mobilen.

Varje kväll sätter jag i sladden i väggen och slår på inspelningen i appen – och varje morgon kollar jag all utläsbar information. Hur lång tid har jag sovit? Hur lång tid tog det att somna? Hur snabbt gick jag ner i djupsömn? Vad var det för kvalitet på sömnen?

Den stora underhållningen är dock ljudspåren. De djupa rytmiska in- och utandningarna är rent meditativa. Men utöver det hostningar, täppt i näsan-snarkningar, prat och … fåglar? En vän med samma app berättar att den tydligen också registrerar fisar, men det kan jag ärligt säga att jag hittills inte sett bevis för än.

Pratet är däremot en skräckblandad erfarenhet. För visst, oftast är det min egen röst jag hör på inspelningen. Spridda skurar av ”Men gå och LÄGG dig!”.

Men mikrofonen är så känslig att den emellanåt plockar upp samtal från nattflanörer nere på gatan (jag bor på tredje våningen) som verkligen låter som om två främlingar sitter och pratar i fotändan av sängen.

För att inte tala om alla fåglar som verkar flyga ut och in ur sovrummet varje natt … Eller det är i alla fall vad appen registrerar. I själva verket är det hundklor som klickar mot trägolvet eller nån liten hundkropp skakar av sig sömnigheten.

Artikeltaggar

ApparDjur och naturFåglarGomorron