Hoppa till huvudinnehållet

Dyrare att parkera fel i stan: ”Kan komma fler åtgärder”

Publicerad:
Den som hittar en sådan här på vindrutan kan få gräva lite djupare i plånboken framöver. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det ska bli dyrare att parkera fel i Karlstad. I alla fall enligt ett tjänstemannaförslag som ska behandlas av teknik- och fastighetsnämnden i veckan.

400 kronor för den som inte betalat parkeringsavgift ska bli 500, och 600 kronor för den som parerat där det råder parkeringsförbud ska bli 700 kronor. I alla fall enligt det tjänstemannaförslag som teknik- och fastighetsnämnden tar ställning till på onsdag.

Anledningen är att det helt enkelt inte ska löna sig att parkera fel, och att efterlevnaden av parkeringsreglerna ska öka.

– Om man tycker att det är billigare att ta en p-bot än att betala parkeringsavgift så sjunker efterlevnaden, konstaterar Petter Tågerud, trafikhandläggare på Karlstads kommun.

Har man sett att efterlevnaden har sjunkit i Karlstad?

– Det har varit lite tvetydigt, men det trendar åt det håller, säger Petter Tågerud.

En annan aspekt på de höjda avgifterna för parkeringsanmärkning är att komma i fas med andra städer av liknande storlek som Karlstad. I Örebro kostar det till exempel 600 kronor att missa att betala p-avgiften och 900 att parkera där det råder förbud. En stockholmare får hala upp hela 1 100 riksdaler för att ha ställt sig där man inte får.

– Det här är också ett sätt att hålla ner beläggningsgraden, som helst ska ligga under 80 procent. Så man vill se att den som parkerar verkligen har ett ärende, säger Petter Tågerud.

Kan det bli fler höjningar framöver?

– Det här är det vi vet i nuläget. Men ser vi inte att efterlevnaden sköts så kan det komma fler åtgärder.

Ärendet ska efter att det klubbats i teknik- och fastighetsnämnden vidare till kommunstyrelsen.

Artikeltaggar

FörbudKarlstadKarlstads kommunKommunstyrelsenÖrebroTeknikTeknik och vetenskap

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.