Hoppa till huvudinnehållet

Efter artiklarna – Konkurrensverket granskar kommunens livsmedelsköp

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Torsby kommun genomför stora delar av sina livsmedelsinköp på Ica Toria och det har fått Konkurrensverket att reagera.
Torsby kommun genomför stora delar av sina livsmedelsinköp på Ica Toria och det har fått Konkurrensverket att reagera. Foto: Claudio Bresciani / TT

Torsby kommun köpte utan ramavtal livsmedel hos Ica Toria för nio gånger mer än hos Coop.

Efter VF:s artiklar – nu granskar Konkurrensverket ärendet.

Kommunen handlade förra året varor för drygt 739 000 kronor hos den förstnämnda, att jämföra med 78 000 kronor hos Coop Värmlands samtliga enheter i kommunen. Och storleksförhållanden aktörerna emellan har stått sig även under de tre första månaderna av 2023.

På fredagen inkom Konkurrensverket med en skrivelse till Torsby kommun, i form av tillsynsmyndighet för offentlig upphandling i Sverige låter man meddela att man vill få in Torsby kommuns perspektiv på de här uppgifterna.

Konkurrensverket vill att kommunen redogör för de omständigheter som kan anses vara av betydelse för ärendet. Som VF berättat tidigare löpte det ramavtal som upphandlades 2016 ut i maj 2020 och kommunen har trots det fortsatt att genomföra merparten av sina livsmedelsinköp i centrala Torsby på just Ica Toria.

Torsby kommun har fram till och med den 25 maj på sig att svara Konkurrensverket.

LÄS OCKSÅ:

Här handlar kommunen för nio gånger mer än hos konkurrenten – trots att avtal saknasExperten förvånad: ”Mer anmärkningsvärt än att man har gjort fel”

Artikeltaggar

CoopCoop VärmlandIca ToriaKonkurrensverketLivsmedelNäringslivTorsbyTorsby kommunUpphandling

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.