Hoppa till huvudinnehållet

Stor rishög brann – väg avstängd i sex timmar: ”Gasbehållare säkrad”

Publicerad:
Reporter Felix Hall
Felix Hall
felix.hall@nwt.se
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Felix Hall

På söndagsmorgonen larmades räddningstjänsten om gräsbrand i terrängen. En stor rishög hade fattat eld nordväst om Storfors längs länsväg 772, strax söder om länsväg 774.

Larmet inkom klockan 08.11.

Räddningstjänst var snabbt framme på området för att släcka branden och även polis var tillkallade till platsen.

– Det brinner i terrängen och det är en stor rishög som brinner. Den är ungefär 100 gånger 150 meter stor. Räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner och under tiden arbetar man med att försöka förhindra spridning, säger Mats Öhman, presstalesperson hos Polisregion Bergslagen.

”Gasbehållare brann”

Fem bilar från räddningstjänsten arbetade på platsen.

– Vid 08.56 arbetade man med att blötlägga runt kanterna för att låta rishögen brinna ner under kontrollerade former, säger Helen Wickberg, teamledare på SOS Alarm.

Räddningstjänsten hade fått branden helt under kontroll klockan 10.30, sen väntade ett långt bevakningsarbete som pågick i flera timmar.

Det var inte bara en en rishög som brann initialt.

– Det fanns från början en gasbehållare som ska ha brunnit också men den är säkrad nu, säger Mats Öhman.

Polisen skrev en anmälan gällande skadegörelse genom brand.

– Det finns ingen anledning att tro att det ska ha börjat brinna av sig själv i en rishög, men vi har just nu inga spaningsuppgifter i ärendet och av förklarliga skäl därför ingen misstänkt.

Finns det anledning att tro att den här gasbehållaren har något med branden att göra?

– Att det låg en gasflaska intill rishögen behöver inte betyda att den har använts av någon. Den låg intill rishögen och kunde snabbt tas bort från platsen, säger Mats Öhman.

Vägen stängdes av i sex timmar

Till följd av branden fick länsväg 772 stängas av i båda riktningar, meddelar Trafikverket som då inte hare någon prognos för när vägen kunde öppnas upp igen.

Vid 12-tiden var alltjämt en enhet samt insatsledare kvar vid platsen för att bevaka det brandhärjade området.

– Vägen är fortsatt avstängd, säger Ilona Lindholm.

Klockan 14.17 meddelade Trafikverket att vägen åter var fullt framkomlig , detta efter att räddningstjänsten avslutat sitt arbete på platsen.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBränderMats ÖhmanOlyckor och katastroferPolisregion BergslagenStorfors

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.