Hoppa till huvudinnehållet

Anrika herrgården ska säljas för två miljoner – ”För billigt” anser motståndarna

Publicerad:
Priset för Noresunds herrgård är för lågt anser flera politiska partier.
Priset för Noresunds herrgård är för lågt anser flera politiska partier.

Kommunägda Noresunds herrgård i Eda ska säljas till en privat exploatör. Kommunen begär två miljoner kronor för hela området, vilket har lett till en het politisk diskussion.

– Vi ifrågasätter att det verkligen är rätt pris. Det är för billigt, säger Stefan Nilsson (SD), ledamot i kommunstyrelsen i Eda.

Naturskönt belägna Noresunds herrgård var för dryga 15 år sedan en av de hetaste potatisarna i länet när tidigare SAS-vd:n Jan Carlzon och entreprenören Mikael Solberg smidde storslagna planer för området. De planerna slutade dock i en smärre katastrof för kommunen och sedan dess har inte mycket skett kring Noresund. Herrgårdsbyggnaden har fått förfalla och utvecklingen av området har uteblivit.

Fram tills nu vill säga, då en lokal företagargrupp, kallad God bygd AB, visat intresse för att köpa området av kommunen.

– Kommunen har ägt området sedan 40-50-talet någon gång och vi har i princip inte haft någon verksamhet där sedan i alla fall 80-talet någon gång. Så vi tyckte att det var lämpligare att sälja till ett företag som är villigt att satsa än att kommunen ska fortsätta att äga, säger Hanna Andersson (M), kommunalråd i Eda kommun.

För lågt pris

Men det är inte framförallt försäljningen i sig som har lett till den nu uppblossade politiska konflikten, utan priset som kommunen begär för herrgården med tillhörande annex, ekonomibyggnader och cirka en hektar mark.

Noresunds herrgård ligger precis intill sjön Hugn och med Eda golfklubb som närmaste granne.
Noresunds herrgård ligger precis intill sjön Hugn och med Eda golfklubb som närmaste granne.

För det vill kommunen ha två miljoner, samt ytterligare 450 000 för den stora ladugården på området. Samtidigt görs ett avdrag från köpeskillingen på 300 000 kronor för eventuella rivningskostnader för själva herrgårdsbyggnaden.

Ett pris som enligt de politiska motståndarna är alldeles för lågt.

– Vi har inget emot att området utvecklas, men det borde vara lite rimliga priser. Vi tycker det är för billigt, säger till exempel Odd Westby (S), ledamot i kommunstyrelsen i Eda.

Brott mot lagen

Sverigedemokraterna i Eda har redan från början varit starkt kritiska till försäljningen och de har ytterligare ett antal funderingar kring affären, som de menar är ofördelaktig för kommunen.

Priset är ett frågetecken, de värderingar som gjorts ett annat.

– Sedan har det skrivits in i köpekontraktet att kommunen ska stå för rivningskostnaderna, vilket är ett brott mot kommunallagen enligt vår mening, säger Stefan Nilsson.

Han ifrågasätter också varför kommunen redan från början beslutat sig om en utpekad köpare, istället för att ge fler chansen att bjuda på herrgården.

– Vi vet att det funnits minst en till som varit intresserad av att köpa. Med det läget och vad det kan bli är det värt mycket pengar, säger Stefan Nilsson.

Har värderats

När frågan var uppe för beslut i kommunstyrelsen för några veckor sedan klubbades en försäljning igenom med minsta möjliga marginal: sju röster mot sex och ordföranden Hanna Anderssons röst fick fälla avgörandet.

Hon har däremot svårt att se vad meningsmotståndarna oroar sig över.

– Jag vet inte riktigt vad de grundar det på att det skulle vara ett lågt pris. Det har gjorts två oberoende värderingar vid två olika tillfällen. Vid det första tillfället värderades området till 1,5 miljoner av den ena värderingsmannen och tre miljoner av den andra. Vid den andra värderingen helt nyligen värderades den till 1,5 respektive 2,6 miljoner och då tycker jag inte att vi ligger så lågt, säger hon.

”Vanlig missuppfattning”

Hanna Andersson anser också att det är felaktigt att hävda att kommunen står för rivningskostnaderna, som SD gör.

– Det är en vanlig missuppfattning, det som står är att vi gör ett avdrag på upp till 300 000 för rivningen, men rivningskostnaderna kan ju bli miljonbelopp.

Så om byggnaden inte rivs görs inget avdrag?

– Nej. Men den är i väldigt dåligt skick. Den är bara ett skal och knappt det.

Hur kommer det sig att ni inte lagt ut Noresund till försäljning då, utan redan bestämt er för en köpare?

– Det är egentligen ett beslut som togs redan 2021, så det är ett arv vi fått, men jag tror att det helt enkelt är så att man gärna ville ha en lokal köpare som vill utveckla området. Man har ju blivit lite bränd tidigare i det här området.

Det slutgiltiga beslutet om försäljningen av Noresunds herrgård tas i kommunfullmäktige den 14 juni.

Noresunds herrgård kan gå mot en ny vår

Artikeltaggar

EdaEda kommunEkonomiFörsäljningHanna AnderssonKommunstyrelsenNoresundPolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.