Jenny kräktes 25 gånger om dagen under graviditeten: ”Svårt att känna glädje”

Publicerad:
Rådomsbon Jenny Stjernqvist vill öka medvetenheten kring hyperemesis gravidarum, det vill säga extremt graviditetsillamående. ”För man känner sig som ensammast i världen men det finns tyvärr många, många fler som är drabbade”, säger hon. Foto: Privat

Färre än tre procent drabbas av extremt graviditetsillamående. Rådomsbon och fyrabarnsmamman Jenny Stjernqvist kräktes 25 gånger per dag.

– Då var det svårt att känna glädje och lycka över att ett liv växte i magen.

Ungefär 70 till 80 procent av alla kvinnor drabbas av illamående eller kräkningar under sin graviditet. Oftast når det sin kulmen runt vecka 12 för att sedan trappa av. Men för cirka två, tre procent blir symtomen, däribland viktnedgång och uttorkning, så allvarliga att tillståndet klassas som hyperemesis gravidarum.

Jenny Stjernqvist, 41, är en av dem. 2007 födde hon sitt första barn och redan tidigt under graviditeten upplevde hon svåra problem med kräkningar.

– Till slut fick jag åka in för provtagningar och ultraljud, men alla prover var bra så det var bara att åka hem och fortsätta spy. Jag blev rekommenderad åksjuketabletter och åksjukearmband, men det hjälpte inte alls. Så höll det på till vecka 26 ungefär och därefter kunde jag ändå leva ett hyfsat normalt liv fram till att bebisen kom.

När hon tre och ett halvt år senare fick ytterligare två barn tätt efter varandra återkom symtomen i varierande grad. Även då var gensvaret från vården detsamma – receptfria läkemedel och att helt enkelt stå ut, berättar hon.

Förra året födde hon sitt fjärde barn.

– Den här gången började jag må illa typ samtidigt som jag plussade på stickan. Ett par veckor senare kom kräkningarna också och den här gången blev jag verkligen liggande. Jag kunde varken titta på tv eller mobilen för att allt bara snurrade och minsta lilla jag fick i mig kom upp igen.

Att må som hon har gjort under sina graviditeter har varit väldigt psykiskt påfrestande, menar Jenny Stjernqvist. Hon upplever också att det ibland var svårt för omgivningen att förstå hur illa det var.

– Ingen i min närhet hade upplevt samma sak. Då var det svårt att känna glädje och lycka över att ett liv växte i magen. Tanken på abort kom ju, särskilt i ett tidigt skede av graviditeten, så det har varit många tårar. Men har man barn sedan innan vet man ju att det är värt det, säger hon och tillägger:

– Som tur var hade jag en väldigt stöttande och påläst barnmorska den här gången.

Vid ett tillfälle blev det så illa att Jenny Stjernqvist fick läggas in på sjukhus för dropp på grund av uttorkning. Men genom barnmorskan fick hon äntligen bekräftat att det inte rörde sig om normalt graviditetsillamående, utan hyperemesis gravidarum.

– Hon var helt fantastisk. Hade det inte varit för henne tror jag faktiskt inte att jag hade orkat genomföra hela graviditeten. Många gånger orkade jag ju inte ens ta mig till barnmorskemottagningen. Men det var jag ibland tvungen till för att ta prover eftersom jag fick väldigt lågt natriumvärde. På slutet började också sköldkörteln spöka, så jag har varit under lupp kan man säga.

Efter att ha remitterats till kvinnosjukvården i Karlstad förskrevs hon en kombination av mediciner som åtminstone hjälpte en del.

– I stället för att spy 25 gånger per dygn blev det runt tio och det var ju helt klart bättre. Men minsta stresspåslag gjorde att jag började spy igen. Och så höll det på hela graviditeten, vilket gjorde att jag var sjukskriven hela den tiden. Tack och lov försvann det så fort bebisen kom ut.

”Jätteviktigt att uppmärksamma”
Ingela Larsson, barnmorska och verksamhetsutvecklare

Sedan fem år tillbaka används metoden PUQE-score, ett slags frågeformulär, för att upptäcka hyperemesis gravidarum, förklarar Ingela Larsson, barnmorska och verksamhetsutvecklare, Region Värmland.

– Visst är det normalt att må illa under en graviditet, men man ska inte må hur illa som helst eller kräkas hur mycket som helst. Hyperemesis gravidarum är ett jättebesvärligt tillstånd. Därför är det jätteviktigt att uppmärksamma det på barnmorskemottagningarna, och att man där har koll på vikten och om det finns syror i urinen.

Ingela Larsson betonar vikten av att prata med sin barnmorska. I ett tidigt skede kan det handla om att se över sin kost och få råd kring saker som påverkar illamåendet. Exempelvis stress, för lite sömn och att inte låta det gå för lång tid mellan måltider.

– Men har man HG då räcker inte de här råden och då kan man behöva bli inlagd och få vätska intravenöst. För knappt ett år sedan kom också ett nytt läkemedel, Xonvea, mot graviditetsillamående och då framförallt HG, som ska ha väldigt god effekt.

Ingela Larsson menar att man inom barnmorskekåren ändå har rutin när det kommer till att behandla graviditetsillamående. Samt remitterar vidare personer som behöver receptbelagd medicin.

– Graviditetsillamående är inget nytt och det är förhållandevis få som råkar ut för HG. Men det kanske är så att vi har blivit bättre på att lyssna på patienterna nu. Och det är jätteviktigt att uppmärksamma, för går man ner i vikt riskerar bebisen att inte få den näring den behöver.

Vill öka förståelsen

Den 15 maj infaller den internationella hyperemesis-dagen. Genom att dela sin historia hoppas Jenny Stjernqvist öka medvetenheten kring hyperemesis gravidarum.

– Jag drabbades medelhårt, mina värden var ganska bra hela tiden och det kanske blev min räddning. Men det finns människor som har och har haft det mycket svårare. Just därför behöver det lyftas och sjukvården behöver få ännu mer kött på benen. Den lilla forskning som finns visar ju att det kan vara genetiskt. Hur kommer det bli för mina två döttrar om de en dag blir gravida?

Själv fann hon också stort stöd i en Facebook-grupp för personer med hyperemesis gravidarum.

– Där fick jag kontakt med en tjej i Göteborg och tillsammans stöttade vi varandra genom hela graviditeten. För man känner sig som ensammast i världen men det finns tyvärr många, många fler som är drabbade.

Artikeltaggar

FacebookGraviditetKarlstadLäkemedelMedicinRegion VärmlandVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare