Ulf blev blind på ett öga efter grussprätt från bil: ”Tänk på vi som bor här”

Publicerad:
Ulf Hermansson i Gansbyn står vid brevlådan precis som han gjorde i höstas när en förbipasserande bil sprätte upp grus i hans ena öga. Foto: HP Skoglund

Ska man behöva riskera livet för att hämta posten eller gå ut med soporna?

Det undrar Ulf Hermansson i Gansbyn som har en synnedsättning på höger öga. En direkt följd av grussprätt från en förbipasserande bil.

– Jag räknas som blind på ögat, säger han.

Det är en idyllisk lantlig miljö som tonar upp sig när VF närmar sig fastigheterna i Gansbyn några kilometer norr om Värmskogs kyrka. Ulf Hermansson bor med hustrun på den östra sidan om länsväg 673. De äger även ett hus på den andra sidan om grusvägen som de lånar ut till släkt och vänner.

– Hustrun, och dottern, brukar även använda huset när de jobbar hemifrån för att få lite lugn och ro. Men det är inte så lätt. Det skakar i hela kåken när timmerbilen kommer med full last, säger Ulf Hermansson som fyller 63 år i höst.

Ulf Hermansson uppmanar trafikanterna att sänka farten vid Gansbyn. Det är dock inte alla trafikanter som uppskattar budskapet på den specialtillverkade skylten.
Ulf Hermansson uppmanar trafikanterna att sänka farten vid Gansbyn. Det är dock inte alla trafikanter som uppskattar budskapet på den specialtillverkade skylten. Foto: HP Skoglund

Huset ligger bara några meter från länsvägen där högsta tillåtna hastighet är 70 kilometer i timmen. Det finns trafikanter som har mer bråttom än så berättar Ulf Hermansson.

– Raksträckan bjuder in till en hög hastighet, folk glömmer bort att det finns stugor efter vägen, säger han och vänder blicken åt söder.

Strax norr om fastigheterna är det däremot ett krön med skymd sikt. Det kan få ödesdigra konsekvenser om hastigheten över krönet är för hög samtidigt som en person befinner sig i närheten av vägen. Det var vad som hände i höstas när Ulf Hermansson vittjade postlådan.

Ulf Hermansson är upprörd över att folk har så bråttom på länsväg 673. Bara under 2023 har han varit nära att bli påkörd vid tre tillfällen.
Ulf Hermansson är upprörd över att folk har så bråttom på länsväg 673. Bara under 2023 har han varit nära att bli påkörd vid tre tillfällen. Foto: HP Skoglund

Han hade precis tagit upp tidningen ur lådan när han hörde på lösgruset att en bil närmade sig.

– Jag vände mig om mot vägen och bilen. Det var precis vad jag inte skulle ha gjort, säger han.

För grussprätt från bilen träffade honom i höger öga.

– Det bara small till och gjorde bedrövligt ont.

Ulf Hermansson behöver korsa vägen för att hämta posten. För att vara på säkra sidan vänder han numera ryggen till vägen om det skulle komma en bil på grusvägen.
Ulf Hermansson behöver korsa vägen för att hämta posten. För att vara på säkra sidan vänder han numera ryggen till vägen om det skulle komma en bil på grusvägen. Foto: HP Skoglund

Efter en stund svullnade ögat upp. Ulf kontaktade vårdcentralen som hänvisade till en optiker. Där fick han sämsta tänkbara besked.

– Optikern konstaterade att ögat är paj. Det är inget att göra åt.

När han blundar med sitt vänstra öga kan han urskilja ljus och mörker, men inte mycket mer.

– Det är som att titta genom en fryspåse. Allt är dimmigt.

Olyckan har förändrat hans livssituation. Sedan tidigare har han ett brytningsfel på vänster öga.

– Höger öga var mitt bästa, säger Ulf Hermansson som har en mångårig bakgrund i transportbranschen.

Ulf Hermansson vid skylten som säger det mesta om vad han tycker om bilarnas hastighet på väg 673.
Ulf Hermansson vid skylten som säger det mesta om vad han tycker om bilarnas hastighet på väg 673. Foto: HP Skoglund

Han har kört lastbil, buss och varit tidningsbud. Nu kan han lägga den tiden bakom sig. Med läkarintyg får man köra personbil med ett friskt öga, däremot ställs det högre krav på behörighet för tung lastbil och buss.

Ulf Hermansson har ett stort motorintresse och ägde tidigare en handfull fordon. Efter olyckan har han sålt alla utom en Pontiac Le Mans årsmodell 1967.

– Det är min ögonsten, men den kommer jag aldrig att köra själv igen. Jag ger mig inte ut i trafiken med dålig syn även om jag har bilkörkortet kvar. Det är svårt nog att se när jag mekar med den, säger han.

Efter olyckan i höstas är han extra försiktig när han korsar vägen till postlådan.

– Står jag vid postlådan och hör att en bil är på väg vänder jag mig aldrig om längre. Hellre att det smäller till i kläderna på ryggen än i ansiktet.

Det är emellertid inte den enda incidenten. Bara under 2023 har han varit nära att bli påkörd vid tre tillfällen.

– Som närmast var det när jag var ute med soppåsen.

Soptunnan står till skillnad från postlådan på ”rätt” sida av vägen sett från boningshuset.

– Jag höll mig i vägkanten på gräset där, säger han och visar med handen.

Personbilen, som kom farande över krönet, höll långt ut till vänster i färdriktningen.

– Bilen swishade förbi mig. Hade jag satt ut armbågen hade jag klippt backspegeln på bilen, hävdar han.

Ulf Hermansson hann uppfatta att föraren hade fokus på mobiltelefonen och inte bilkörningen.

– Jag tror inte ens hen märkte hur nära det var.

Vid de två andra tillfällena fanns det ingen telefon med i bilden. Där var hastigheten boven.

– Det är svårt att avgöra hastigheter, men det var inga 70 kilometer de kom över krönet.

Ulf Hermansson klarade sig undan genom att stå blickstilla.

– Jag skulle ta ett steg tillbaka, men jag hann inte.

Efter höstens olycka och de tre incidenterna på kort tid vill han se sänkt hastighet på grusvägen alternativt att Trafikverket sätter in hastighetsdämpande åtgärder.

– Det borde inte vara så dyrt eller kräva många beslut att sätta en skylt som varnar för att det finns en kåk och en utfart i närheten.

Han har på eget initiativ satt upp en specialtillverkad skylt på vardera sidan om vägen. Där står: ”Sänkt farten! Tror du att detta är E18 har du kört fel”.

Skylten har emellertid haft tillfällig och blandad effekt.

– Det är lite humor i den, men några verkar känna sig förolämpade och gasar på i stället för att sakta ner, säger han.

Den enda tillfället som det varit helt trafiksäkert utanför fastigheterna var för tre år sedan. Det var då Ulf Hermansson hade haft påhälsning av inbrottstjuvar.

– Då stod det en målad polisbil här. Folk är ögontjänare. Jag frågade om jag fick låna bilen och ha den stående här, säger Ulf Hermansson och skrattar gott.

Dessbättre har det inte inträffat några allvarliga bilolyckor med personskador i närheten av Ulf Hermanssons gård, därmed inte sagt att det är olycksfritt.

– Under de 34 år jag bott här har jag minst tio gånger varit med och dragit upp bilar från diket. Någon gång har det krävts bägare när de botaniserat en bra bit in i skogen.

Enligt Ulf Hermansson är det inte bara ortsbor som trafikerar länsväg 673 utan även arbetspendlare från Arvikatrakten på väg till Grums och Karlstad.

– På helgen kommer sommarstugeägarna och de som ska till Värmskog för att äta räksmörgås, säger Ulf Hermansson och betonar att han inte har något emot att det är trafik på vägen.

– Men man behöver inte köra 70 kilometer i timmen även om det är tillåtet. Tänk på vi som bor här, vädjar han.

Göran Engström, regional trafikingenjör på Trafikverket, uppmanar Ulf Hermansson att ansöka om sänkt hastighet på sträckan.

– Det görs hos länsstyrelsen, säger Göran Engström.

Det har Ulf Hermansson och övriga boenden i Gansbyn provat. Det blev avslag på ansökan för minst tio år sedan.

– Det är möjligt att de får ett nej en gång till, men samtidigt kan de alltid försöka. Det kan hända saker på tio år, säger Engström.

Trafikverket mätte 2011 upp årsmedeldygnstrafiken på väg 673 till 100 fordon. Enligt Ulf Hermansson är det betydligt mer trafik nu – dessutom tror han inte att virkesbilarna ingår i sammanställningen.

– Det var först tre eller fyra år sedan de började avverka, säger han.

Varningsskyltar ligger på Trafikverkets ansvar. Även där är rådet att skicka in en ansökan.

– Får vi en ansökan åker vi ut till platsen och gör en helhetsbedömning. Anser vi det befogat kan det bli aktuellt med vägmärket ”Varning för annan fara” med en tilläggsskylt om gårdstun, säger Göran Engström.

Erfarenheten visar emellertid att nya varningsskyltar har en god effekt i ungefär två veckor för de som regelbundet trafikerar sträckan.

– Sedan åker man bara förbi utan att tänka, men skylten har fortsatt effekt för de som inte åker där så ofta.

En tredje möjlighet som Göran Engström tipsar om är att kolla med Postnord om de kan flytta postlådan till samma sida som soptunnan. Postnord har redan fått frågan.

– Deras tur utgår från norr och då ska lådan stå på höger sida, säger Ulf Hermansson och suckar uppgivet.

Artikeltaggar

FastigheterLastbilarOlyckorPontiacTrafikTrafikverketVärmskog

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare