Hoppa till huvudinnehållet

Trots beslutet – inga arbetsskor här heller: ”Ett hån mot dem som sliter”

Publicerad:
Frågan om huruvida personal inom den kommunala vård-, omsorg- och barnomsorgen kan förses med arbetsskor av sin arbetsgivare är fortsatt oklar och kantad av motgångar.
Frågan om huruvida personal inom den kommunala vård-, omsorg- och barnomsorgen kan förses med arbetsskor av sin arbetsgivare är fortsatt oklar och kantad av motgångar. Foto: Per Larsson / TT

Inte heller i Sunne tycks det bli några arbetsskor till kommunens vård- och omsorgspersonal.

Trots att kommunfullmäktige beslutade om det i höstas.

– Vi tycker att det är ett hån mot dem som sliter i de grupper där vi vill ha arbetsskor, säger Jerry Sohlberg (S).

Det grundar sig i ett beslut taget på Socialdemokraternas kongress från 2021, men trots ambitioner och beslut har flera kommuner backat från ett införande.

Munkfors gjorde det förra året, och nu ser alltså Sunne kommun ut att göra det samma – detta alltså trots att oppositionen drev igenom frågan när budgeten spikades på kommunfullmäktiges sammanträde i höstas.

– Vi har effektiviseringskrav på oss och är alla överens om att vi har ett tufft år 2024 och troligtvis även -25 framför oss. Att i det läget införa ytterligare en kostnad när vi egentligen behöver spara pengar ser jag som ganska kontraproduktivt, säger kommunalrådet Henrik Frykberger (M), vars parti var emot införandet redan i höstbeslutet i frågan.

– Sedan är inte det här en enkel reform att genomföra för det innebär en förmånsbeskattning på vår personal och en väldigt tung administration runt det här. Och om det är rätta vägen att premiera vår personal är jag tveksam till, det är väl så effektivt att använda pengarna till en löneökning som inte skulle belasta administrationen.

Driver frågan vidare

Socialdemokraterna är inte nöjda. De kommer fortsätta driva frågan i den budgetprocess som tar vid i samband med att partierna i Sunnesamverkan presenterar sin budget på onsdag.

– Det är fortfarande en jätteviktig fråga för oss, säger Jerry Sohlberg.

Det anses vara dyrt, administrativt krångligt och kommer eventuellt med en förmånsbeskattning, hur ser ni på det?

– Jag tycker att vi ska prova först, vi har inget resultat på hur det skulle hanteras än.

Inte heller i Sunne vågar sig kommunen gå vidare med att införa arbetsskor.
Inte heller i Sunne vågar sig kommunen gå vidare med att införa arbetsskor. Foto: Daniel Olausson

Diskussionerna uppstod i samband med en rapport om det ekonomiska läget efter årets fyra första månader. Här var inte politiken särskilt enig kring hur man ville utöka kommunstyrelsens ram med 15,4 miljoner kronor, eller hur man väljer att göra den sortens förändringar som med arbetsskorna i en tertialrapport.

Men Socialdemokraternas yrkande om återremiss, som även Centerpartiet stöttade, röstades ned och blir till en informationspunkt på nästkommande kommunfullmäktige.

LÄS OCKSÅ:

Arbetsmiljöverket: Inga krav på arbetsskor inom vårdenInga arbetsskor till personalen – för tillfället: ”Frågan är inte död”Namninsamling för arbetsskor inom vården – trots att det redan är på gångFick igenom fria arbetsskor – oklart om det är görbart: ”Får kolla upp det”

Artikeltaggar

BeslutBudgetarCenterpartietHenrik FrykbergerKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaMunkforsPolitikSocialdemokraternaSunneSunne kommunSunnesamverkanVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.