Hoppa till huvudinnehållet

Solberg efter ny stjärnsmäll: ”Hur dumt det än låter – saker som var bra”

Publicerad:
DIF-tränarna Andreas Holmberg, till vänster, och Tobias Solberg var förstås ytterst besvikna efter ännu en storförlust men försökte ändå direkt se framåt.
DIF-tränarna Andreas Holmberg, till vänster, och Tobias Solberg var förstås ytterst besvikna efter ännu en storförlust men försökte ändå direkt se framåt. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Bortamatcher i Göteborg har varit en mardröm för Degerfors IF den senaste tiden. Först 0–6 mot IFK Göteborg och nu 1–6 mot BK Häcken.

– Hur dumt det än låter – det fanns saker som var bra i den här matchen som vi kan ta med oss till skillnad mot hur det var mot Göteborg, kommenterar tränaren Tobias Solberg.

Han är förstås mycket besviken, till och med bedrövad, efter lördagens stjärnsmäll mot Häcken samtidigt som han redan inför matchen var medveten om att det här skulle bli riktigt tufft: regerande mästarlaget borta.

Det hade krävts en topprestation, på alla sätt, för att DIF skulle ha kunnat rubba Häcken och tagit ”bonuspoäng” då ingen utomstående egentligen räknar med att det ska bli poäng i en sådan här kamp.

Någon sådan gjorde definitivt inte Solbergs lag även om det glimtvis gjordes överraskande bra insatser på planen.

”Oerhört billigt”

– Mot Göteborg var vi inte där alls. Nu mötte vi ett lag i det absoluta toppskiktet, ett fantastiskt bra lag. Där är inte Göteborg just nu, säger Solberg.

Och fortsätter:

– Vi började bra innan vi släppte in ett oerhört billigt mål och kom i underläge igen.

Redan innan det gått två minuter, sedan DIF haft matchens första heta möjlighet.

Förutom en match den här säsongen har DIF fått jobba i målmässiga underlägen.

– Vi höll ändå uppe spelet efter det.

”Fantastiskt avslut”

Det belönades med en kvittering till 1–1.

– Ett fantastiskt avslut, säger Solberg angående långskottet från Dijan Vujojevic.

– I det läget hade vi en ännu starkare tro på det, tillägger han.

På att det ändå kunde bli som förra året när DIF efter en väldigt bra genomförd match åkte hem med en poäng (2–2).

Efter att DIF utjämnat tog Häcken över mer och mer i lördagens uppgörelse.

– Det blev ett enormt tryck mot oss. Tvåan hängde i luften. Vi blev för tafatta och fick inte bort bollen.

Vilket gjorde att pressen bara fortsatte.

Till slut kom, mycket logiskt, ett mål i baken.

Straffades

I det läget försökte DIF satsa framåt, för att ha med sig ett oavgjort resultat in till andra halvlek. Det straffades skoningslöst.

– Vi blev för obeslutsamma och fick kontringar emot oss. Häckens spelare är väldigt skickliga, på det också.

Häckens Bénie Traore i kamp med DIF:s Seid Korac.
Häckens Bénie Traore i kamp med DIF:s Seid Korac. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Som Solberg uttrycker det, ”vi är inte i skick att hantera sånt”.

Angående att Häcken avgjorde genom att på kort tid följa upp sitt andra mål med både 3–1 och 4–1 på kort tid innan pausen.

Det eventuellt lilla hopp som DIF-supportrarna hade kvar punkterades definitivt när det blev både 5–1 och 6–1 i andra halvlek, innan den återstående halvtimmen mest spelades av från båda håll – såg det ut som.

Krävas mycket

Degerfors har nu släppt in 23 mål på åtta matcher, sämst i serien i det fallet, och 14 på tre.

– Värre kan man inte föreställa sig, säger tränaren sedan det åter blivit ett målmässigt ras bakåt.

Sondre Rossbach fick mycket dålig hjälp av lagkompisarna.
Sondre Rossbach fick mycket dålig hjälp av lagkompisarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Att rätta till det här kommer kräva mycket, för det är inte bara på ett sätt Degerfors släpper in mål.

Med ett samlat försvar, genom kontringar och på fasta situationer.

Beprövade kort

– Mycket positivt, säger Solberg om att Sebastian Ohlsson nu gjorde comeback, inhopp sista halvtimmen, efter att ha saknats sedan premiären på grund av både skadeproblem och sjukdom.

Rasmus Örqvist var även han tillbaka, sedan han fått stå över de två senaste matcherna.

Solberg hoppas att även Gustav Granath och Christos Gravius, två andra beprövade kort som har stor betydelse för laget, ska vara tillgängliga kommande vecka.

För nu gäller det att få stopp på de defensiva blödningarna, därmed de stora förlusterna, och snarast möjligt komma igen då det väntar mycket viktiga matcher på kort tid.

Det ska betonas att Solberg inte på något sätt försökte bortförklara raset mot Häcken med att alla spelare inte var tillgängliga, även om det också i högsta grad hade behövts för att DIF skulle haft skuggan av en chans att skrälla.

"Bra dag på jobbet”

Häckens tränare Per-Mathias Högmo hade inför mötet med Degerfors förhoppningar om att hans lag skulle visa sig från sin bästa sida och ta revansch för förlusten mot nykomlingslaget Halmstad i förra omgången.

– Det gjorde vi i perioder under de första 60 minuterna, så det blev sammantaget en bra dag på jobbet, säger han och tar närmast sikte på torsdagens cupfinal mot Mjällby.

Häcken–DIF 6–1 (4–1)

1–0 Bénie Traore (2), 1–1 Dijan Vukojevic (25), 2–1 Ibrahim Sadiq (38), 3–1 Simon Sandberg (42), 4–1 Akoua Romeo Amane (44), 5–1 Bénie Traore (50), 6–1 Momodou Sonko (59).

Varningar: Häcken: Kadir Hodzic. Degerfors: Sean Sabetkar.

Domare: Adam Ladebäck.

Degerfors (3–4–3): Sondre Rossbach – Oscar Wallin (Sean Sabetkar 76), Seid Korac, Karim Mammar – Elyas Bouzaiene, Damjan Pavlovic (Sebastian Ohlsson 62), Justin Salmon, Joe Gyau – Rasmus Örqvist (De Pievre Ilunga 84), Dijan Vukojevic (Fortune Bassey 76), Diego Campos (Peter Gwargis 62).

DIF-kaptenen tillbaka – som mittfältare: ”Tappar huvudena”Vukojevic efter drömmålet: ”Definitivt ändå 1–6 man tar med sig”Nytt ras i Göteborg för DIF: Sex mål bakåt igen för ett redan hårt pressat lagDegerfors blev utklassat – så var matchen minut för minut

Artikeltaggar

AllsvenskanBK HäckenBravida ArenaDegerfors IF HerrFotbollPer Mathias HøgmoTobias Solberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.