Hoppa till huvudinnehållet

Snart slocknar mobilnätet – så kan du påverkas: ”Nya vita fläckar kan uppstå”

Publicerad:
Det må vara några år kvar tills 2G-nätet släcks helt, men nätet för 3G-tekniken stängs ned successivt och inom en snar framtid bör du ha sett över din mobila teknik, som telefonen.
Det må vara några år kvar tills 2G-nätet släcks helt, men nätet för 3G-tekniken stängs ned successivt och inom en snar framtid bör du ha sett över din mobila teknik, som telefonen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inom en snar framtid stängs de äldre delarna av mobilnätet ned.

Det börjar bli läge att se över sina mobiltelefoner.

– Eftersom 3G-nätet håller på att avvecklas redan nu så tycker jag att man bör göra det så snart som möjligt, säger Cecilia Sjödén, administrativ chef och bredbandssamordnare på Torsby kommun.

Det behöver inte vara riktigt så drastiskt som det låter, samtidigt som det också kan vara just det. Mobilnätet håller på att ställa om mot teknikerna 4G och 5G vilket i sin tur innebär att 2G- och 3G-näten står under avveckling.

Det här sker successivt och vid årsskiftet 2025/2026 stänger alla operatörer ned sina 2G-nät.

– Det är ju den teknik som har funnits längst så det är därför man har valt att låta den ligga kvar längre, förklarar Cecilia Sjödén som ändå uppmanar främst Torsbyborna men i förlängningen också alla värmlänningar att se över sin teknik.

Framför allt mobiltelefonerna då och det kan man exempelvis göra hos en återförsäljare, eller så kan man söka sig till någon av kommunens Digidelcenter på antingen biblioteket i Torsby eller i Sysslebäck.

– Det som är viktigt att tänka på är att se över hur uppkopplingen ser ut för apparater som larm, robotgräsklippare, värmepumpar och sådant. Är det så att de drivs över 2G- eller 3G-nätet så måste man göra något. Jag kan inte svara på vad, men man kan vända sig till leverantören, säger Cecilia Sjödén.

– Jag tänker också på pejlare som hundar har, det är ju en hel del jägare här, så det är jätteviktigt att se över även sin hundpejlare.

Bättre med ny teknik

Hon påpekar också att nödsamtal går rentav bättre att ringa över den nya tekniken.

– Och i händelse av kris och om det skulle bli en jättehög belastning så klarar 4G och 5G av att hantera kapaciteten bättre. Men det finns också lite frågetecken när man nu monterar ned 2G och 3G och det är att nya vita fläckar kan komma att uppstå. Och det är naturligtvis något som också operatörerna är medvetna om.

Mobiltelefonerna är en sorts teknisk apparat som definitivt påverkas av att det mobila nätet förändras.
Mobiltelefonerna är en sorts teknisk apparat som definitivt påverkas av att det mobila nätet förändras. Foto: Annika Byrde

Cecilia Sjödén redogjorde för ovanstående i samband med kommunstyrelsens sammanträde förra veckan. Där påvisade hon också hur 95 procent av fastigheterna i Torsby kommun, fritidshus undantagna, i dagsläget har möjlighet att koppla upp sig mot fiber.

Men det är fortfarande en fjärdedel av fastigheterna som ännu inte är anslutna och här lyder uppmaningen att göra det när tillfälle ges.

– Jag tycker det är viktigt att påtala fördelarna med en fiberanslutning, säger Cecilia Sjödén och ställer det kontra en mobil lösning.

– Det handlar om säkerhet, möjlighet att kunna ringa och surfa inom sitt eget wifi-nät utan beroende av mobilmaster, kapaciteten är mycket högre och du blir inte heller berörd av att många kopplar upp sig mot din mast. Så jag argumenterar för det, sedan är det ju bra mobilnätstekniker som byggs ut i 4G och 5G, med viss reservation naturligtvis för att uppkopplingen kan vara svajig.

Hon poängterar slutligen:

– Fibernät och mobilnät kompletterar varandra, det är inte fråga om antingen eller utan både och

Artikeltaggar

Cecilia SjödénFastigheterFritidshusKommunstyrelsenSysslebäckTeknikTeknik och vetenskapTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.