Hoppa till huvudinnehållet

Ylva om reaktionerna efter Cosmos-granskningen: ”Bra och viktigt att det blev sagt”

Publicerad:
Ylva valde att berätta öppet om hur hon upplevt tiden som hennes barn gick på Cosmos montessoriförskola i Karlstad. ”Jag fick meddelanden från personer som jag inte har någon relation till som skrev att det var bra att jag gjort det här”, säger hon.
Ylva valde att berätta öppet om hur hon upplevt tiden som hennes barn gick på Cosmos montessoriförskola i Karlstad. ”Jag fick meddelanden från personer som jag inte har någon relation till som skrev att det var bra att jag gjort det här”, säger hon. Foto: Peter Bäcker

VF:s granskning av Cosmos montessoriförskola i Karlstad väckte många reaktioner när den publicerades i höstas. För föräldern Ylva innebar det att hon anmäldes till socialtjänsten ytterligare en gång – samt att det ansöktes om kontaktförbud mot henne.

– Det var lite märkligt, säger hon

Flera föräldrar berättade i en artikel i VF i november om hur de upplevt sin tid på Cosmos montessoriförskola i Karlstad. Framför allt handlade det om bemötandet från rektorn, om hennes ledarskap och kommunikation gentemot föräldrarna. Föräldrarna upplevde sig bland annat ofta skam- och skuldbelagda och de upplevde att orosanmälningar till socialtjänsten, eller hot om sådana, användes som ett vapen gentemot vårdnadshavare snarare än en genuin oro för barnens bästa.

Ylva var en av föräldrarna som valde att berätta om hur tiden på Cosmos varit för henne och hennes barn. Efter publiceringen var det flera som hörde av sig till henne, berättar hon.

– Jag fick meddelanden från personer som jag inte har någon relation till som skrev att det var bra att jag gjort det här. Det var någon som haft barn på Cosmos för flera år sedan och kände igen sig mycket i artikeln. Så det kändes bra och viktigt att det blev sagt.

Förskolans rektor valde att inte svara på VF:s frågor och bemötte därmed inte kritiken i artikeln. Rektorn motiverade sitt beslut att inte uttala sig med att det pågick en förundersökning gällande ”bland annat förtal” avseende de vårdnadshavare som uttalat sig.

– Ingen av oss har blivit kontaktade om det vad jag känner till, säger Ylva.

Förskolans rektor hade redan innan publiceringen skickat flera orosanmälningar till socialtjänsten gällande Ylvas barn. Efter publiceringen skickades det in ytterligare en orosanmälan. Rektorn ansökte dessutom om kontaktförbud mot Ylva.

– Det var lite märkligt, säger hon.

– Polisen ringde upp och sa att den här personen hade sökt kontaktförbud mot mig. Jag sa att min senaste kontakt med henne var för 1,5 månader innan – och då var det hon själv som skickat fyra-fem mejl på raken till mig. Jag informerade att det publicerats en artikel för några dagar sedan och att jag trodde det beror på det.

Kort därefter fick Ylva meddelande om att något kontaktförbud inte hade beviljats.

Det har gått några månader nu, och Ylvas barn har börjat på en ny förskola.

Tiden på Cosmos har de lagt bakom sig.

– Mitt barn har börjat i en annan förskola och har det bra. Och där finns inga underliggande hot, ingen hotfull stämning från personalen... Det är väldigt skönt för ens barns del.

VF har upprepade gånger sökt rektorn och skolchefen för Cosmos montessoriförskola för en kommentar till granskningen och uppföljande artiklar men inte fått någon återkoppling.

LÄS OCKSÅ:

Konflikter och skuldbeläggande – lämnar förskolan: ”En fruktansvärd period”Cosmos förskola måste rätta till brister: ”De här sakerna ska fungera”

Artikeltaggar

FörskolorKarlstadKontaktförbudOroligheterSkola och utbildningSocialtjänst

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.