Hoppa till huvudinnehållet

Vill inspirera fler tjejer efter EM-gulden: ”Kan göra detta utan att förstöra kroppen”

Publicerad:
Linn Von Bahr vann EM-guld i både junior- och seniorklassen. Foto: Privat

Linn von Bahr är dubbel Europamästare i bikini fitness.

Efter succén hoppas hon kunna inspirera fler tjejer att börja med sporten.

– Jag försöker göra så gott jag kan för att hjälpa andra, säger 23-åringen.

Med bara fyra dagar kvar till mästerskapet i spanska Santa Susanna hade Linn von Bahr ännu inte fått klartecken att åka på EM.

Målet att få ställa upp mot några av Europas bästa tjejer har han haft under flera års tid, men det var inte förrän i allra sista stund som EM-drömmen slog in.

– Jag började min diet och satsning i december och behövde vinna Nordic cup i Västerås för att kvala till EM. Det var det enda sättet, förklarar Hammarötjejen.

”Kom som en chock”

Sagt och gjort.

Linn von Bahr fick kliva överst på pallen i Västmanland och bara några dygn senare resten hon ner till Spanien med målsättningen att vinna guld i juniorklassen.

Men det skulle bli betydligt mer än så.

Förutom att von Bahr kammade hem till JEM-guld tog hon även möjligheten att ställa upp i seniorklassen där det också blev en minst sagt överraskande förstaplats.

– Att jag fick ställa upp mot tjejer som är betydligt mer rutinerad och äldre än vad jag är, det var bara en bonus. Jag var bara glad över att ta mig till finalrundan, sedan att det gick hela vägen kom helt ärligt som en ren chock. Det var sinnessjukt.

Så här förvånad blev 23-åringen när hon fick reda på att hon kom etta i seniorklassen.
Så här förvånad blev 23-åringen när hon fick reda på att hon kom etta i seniorklassen. Foto: Privat

Klar för VM

Vinsten i Spanien innebar också en biljett till VM som arrangeras på samma ställe i november.

– Det kommer vara en mycket hårdare konkurrens, men jag har redan analyserat vad jag kan förbättra från EM och tänker jobba hårt för att leverera en ännu bättre fysisk posering. Jag är väldigt taggad.

Kan du förklara för de som inte vet, vad är bikini fitness?

– Det går ut på att visa sin så kallad ”x-shape”, framförallt axlar och rumpa. Man visar upp fyra olika poser där ens muskler ska framhävas. Man tävlar i olika längd- och åldersklasser. Eftersom jag är 1.80 så tävlar jag alltid i den längsta klassen.

Linn von Bahr gjorde sin första tävling 2019 efter att ha tränat i ungefär två år. Att hon tre år efter sin debut kan titulera sig bäst i Europa i dubbla åldersklasser var inget hon trodde på förhand.

Men samtidigt har 23-åringen från Hammarö alltid haft ett inre driv till att hela tiden utvecklas och bli bättre.

Dessutom jobbar hon som onlinecoach och hoppas nu att fler tjejer i Värmland ska hitta till sporten.

– Jag drivs mycket av att sprida denna sport och visa att man kan göra det utan att förstöra kroppen om man fokuserar på hållbarhet.

– Jag jobbar redan nu med att hjälpa andra tjejer som vill ställa sig på scenen och tävla.

Artikeltaggar

CrossfitLinn von BahrMotion och hälsa

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.