Trippel världsklass till Karlstads GP-tävling – och fler är på ingång

Publicerad:
Johan Engberg presenterade de tre första stjärnnamnen till Karlstad GP. Foto: Jonas Griberg

Den 5 juli arrangeras Karlstad Grand Prix på nybyggda Sola Arena.

Under fredagen presenterades de första svenska stjärnorna till friidrottsgalan och bland dem finns OS-guldmedaljören Daniel Ståhl.

Det är drygt två månader kvar till publikfesten, men redan nu är förberedelserna i full gång.

IF Göta kommer för första gången att arrangera Karlstad GP på Sola Arena, den nybyggda huvudarenan på Sannafältet Sportcenter som kan ta emot cirka 5 000 åskådare.

Under fredagseftermiddagen presenterades de första svenska stjärnorna till tävlingarna och precis som tidigare år väljer OS-medaljörerna i diskus, Daniel Ståhl och Simon Pettersson att återvända till den värmländska residensstaden.

– Daniel öppnade säsongen på ett bra sätt i Doha med att kasta 68 meter så det känns jäkligt kul att se han och Simon i Karlstad igen. Nu är målsättningen att hitta en eller flera som kan matcha dem på ett bra sätt, säger tävlingsgeneralen Johan Engberg.

Vilka konkurrenter kan vara aktuella?

– Det finns ett gäng men några drömnamn är dels Kristjan Ceh från Slovenien och Nicholas Alekna från Lithauen. Hans pappa var en av världens bästa diskuskastare och är nog den som fortfarande kastat näst längst i världen. Nicholas är bara 20 år och har redan kastat över 70 meter i år, med det är han världsbäst än så länge.

– Vi har sträckt ut en hand via kontakter, så vi får se om det är möjligt att få hit honom. Jag vet att han är bra kompis med Simon Pettersson så vi får se om vi kan hitta en bra lösning, det hade vart en häftig fajt.

Daniel Ståhl och Simon Pettersson kommer till Karlstad GP den 5 juli.
Daniel Ståhl och Simon Pettersson kommer till Karlstad GP den 5 juli. Foto: JOEL MARKLUND

”Yppersta världseliten”

Engberg avslöjar även att dubbla EM-medaljören i kula, Fanny Roos är klar för start på Sola Arena.

– Hon är het just nu och har tränat på bra under våren. Fanny är inte långt ifrån den yppersta världseliten, hon gör sig bra på Diamond League-tävlingarna och det är väl inget snack om att hon tillhör de bästa i både Europa och i världen.

När Johan Engberg blickar ut över Sola Arena ser han framför sig hur stadion om några veckor är fullsatt under Karlstad GP.

För det är just en utsåld arena som är målsättningen.

– Det känns jäkligt bra att stå här på en helt ny och fräsch arena. Tingvalla IP har tjänat friidrotten länge men i ärlighetens namn fick vi slita de senaste åren för att få till tävlingarna på ett bra sätt. Nu står vi på en arena som verkligen kan erbjuda internationell världsfriidrott.

Fanny Roos levererar på världsnivå och är klar för en ny tävling i Värmland.
Fanny Roos levererar på världsnivå och är klar för en ny tävling i Värmland. Foto: VEGARD GRØTT

”Ligger bra i tiden”

Detta är också en friidrottssommar som är aningen lugnare än de senaste två som fick stå till skuld för pandemin med dubbelt så många mästerskap.

I år går SM sista helgen i juli innan VM i Budapest andra halvan av augusti. Där emellan arrangeras Diamond League-galan på Stockholms stadion den 2 juli, tre dagar innan Karlstad GP.

– Precis som förra året får vi vår gala direkt efter DL-galan i Stockholm, det är bra. Senast hade vi ett 15-tal aktiva som åkte direkt hit och det känns som vi har samma möjlighet i år. Däremot kan det komma sena beslut eftersom det är lite större världsstjärnor vi pratar om, de kanske inte har Karlstad som prio ett, men samtidigt kan det uppstå saker som gör att de vill ändra i schemat och då ligger Karlstad GP perfekt i tiden.

Artikeltaggar

Daniel StåhlFanny RoosFriidrottJohan EngbergKarlstad Grand PrixSimon Pettersson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare