Hoppa till huvudinnehållet

Anklagelserna mot Engelska skolan: ”Hotar med soc och sopar allt under mattan”

Publicerad:
Foto: HP Skoglund

En man anställd på Engelska skolan sitter häktad, misstänkt för grovt barnpornografibrott, och både elever och vårdnadshavare uttrycker en stor ilska över att skolledningen inte tagit elevernas oro på allvar.

Men händelserna kring den häktade mannen är inte de enda som har tystats ner, menar de.

– Man ser inget, hör inget, gör inget när saker händer på skolan, säger en av högstadieeleverna.

Vårdnadshavare och elever som VF har pratat med menar att Engelska skolans ledning har utsatt eleverna för en risk när de valt att ha kvar den brottsmisstänkta mannen – trots att elever uttryckt obehag kring honom. Men flera av dem säger också att de inte är förvånade – eftersom skolan ”alltid sopar jobbiga saker under mattan”.

– Det finns flera incidenter med sexuellt ofredande som tystats ned. ”Alla förtjänar en andra chans”, tveksamma möten där offer och förövare har fått sitta med vårdnadshavare, med mera, skriver en vårdnadshavare i ett mail till VF.

Uppgiften om att ledningen ska ha sagt att ”alla förtjänar en andra chans” återkommer i tre andra historier. Katarina, mamma till Hella – eleven som anmälde mannen redan 2021, och ytterligare två elever berättar om en händelse där en av de äldre eleverna skickade nakenbilder till flera av de yngre, som då inte ens hade fyllt 15.

– Det skickades alltså en dickpic till ett barn, men när skolledningen fick reda på det valde de att inte bry sig, säger en av eleverna.

– De kallade till ett möte där de skyddade den äldre eleven och sa att ”alla förtjänar en andra chans” och att ”man gör fel ibland”, säger en annan.

– Visst kan alla göra fel, men det gäller ju sexuellt ofredande – som är brottsligt! säger en upprörd mamma.

Samma mamma säger att hon upplever att skolan har en hög svansföring och att de försöker hålla uppe en fasad.

– Men den fasaden krackelerar fullständigt nu. Jag tror att ledningen måste avgå – vi har inget förtroende för dem längre.

Anmäler till socialtjänsten

Två olika familjer stämmer in i mammans kritik om att svansföringen är hög och de berättar samtidigt att negativa åsikter om skolan aldrig är populära – och att det till och med kan komma hot om man är ”för jobbig”.

– Alla problem man tar upp med skolan leder till ett möte, och sedan händer ingenting. Är problemet så pass stort att de inte kan göra något åt det hotar de med socanmälan i stället, säger en av eleverna som själv har fått komma till socialtjänstens kontor i Karlstad för ett möte, efter en orosanmälan.

– Soc tyckte att det var patetiskt och det blev ingen utredning. Hon som hade mötet med oss bara skrattade när hon kollade på pappret.

Samma sak hände Katarina och Hella. En orosanmälan gjordes av skolan – och socialtjänsten la ner utredningen direkt.

– Det är så fult, det tar tid från andra, säger Katarina och en annan förälder instämmer:

– Man är ju lite i en beroendeställning till skolan också, eftersom de tar hand om mitt barn. Jag är så upprörd.

En annan elev säger att hon upplever att skolan väljer vilka elever de vill ha.

– De har frågat mig varför jag inte byter skola. Så jag antar att de tycker att jag är ett stökigt barn och att de vill ge min plats till någon annan.

Särskilda behov

Annan kritik som riktas mot skolan från elevernas sida är bland annat att tjejer särbehandlas negativt när det kommer till dresscode. En av tjejerna i högstadiet säger att de inte får ha hål i kläderna, låta bh-banden synas eller visa axlarna för mycket.

– För att det är ”distraherande och olämpligt”. Men jag fattar inte hur det skulle kunna påverka, säger hon och fortsätter:

– När man är ung ska man få experimentera med sin stil och jag tycker inte att det är något någon kan påpeka.

Samma elev säger också att hon upplever att pengarna som kommer in till skolan inte går till rätt saker.

– De går rakt in i deras kassa men kommer inte ut – och det är ett problem, för vi har elever som behöver extra stöd.

Eleven berättar att de med särskilda behov sätts på ”sped” – special education. Enligt henne är det ett rum som lätt blir stökigt och där lärarresurserna inte räcker till.

– Min närmsta vän sitter bara hemma nu och kan inte gå till skolan, på grund av att det blir för stökigt. Men vad gör Engelska skolan då? Ingenting. Som vanligt.

Vill inte kommentera

Lars Anders Johansson, presschef för Internationella Engelska skolan nationellt, är personen som media hänvisas till under fredagen. Han säger att de har rutiner för hur kritik mot skolorna ska hanteras, och att man kan vända sig till både huvudmannen och till en extern visselblåsarfunktion om man vill uppmärksamma missförhållanden.

När han får frågan om andra incidenter, som nakenbilden från den äldre eleven, säger han att det inte är något han känner till.

– Så det är inget jag kan kommentera.

VF börjar sedan ställa en fråga om kritiken eleverna framfört, men Lars Anders Johansson avbryter.

– För det första så är det här inget som jag känner till och för det andra har det inte med det här aktuella fallet (den anställde som sitter häktad, reds. anm.) att göra. Så om du vill ställa allmänna frågor om Internationella Engelska skolan och dess verksamhet föreslår jag att vi tar det vid ett senare tillfälle. Nu är vi i en akut fas.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEngelska skolanHotKarlstadOfredandeSexuellt ofredandeSkolorSkolskandalen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.