Hoppa till huvudinnehållet

Nya tränare i Karlstad IBF – som lovar förändring: ”Ska kräkas när de åker härifrån”

Publicerad:
Kjell-Owe Pettersson, analys, Marcus Olofsson, assisterande tränare, och Thobias Ohlsson, huvudtränare, är nya i Karlstad IBF.
Kjell-Owe Pettersson, analys, Marcus Olofsson, assisterande tränare, och Thobias Ohlsson, huvudtränare, är nya i Karlstad IBF. Foto: Karlstad IBF

Karlstad IBF missade slutspel och gör ett omtag med tre nya tränare. Huvudtränare blir Thobias Ohlsson som i fjol tränade JAS-laget på killsidan.

– Vi ska spela en modern och tuff innebandy, säger han.

Trots ett namnkunnigt lag och flera starka värvningar inför säsongen slutade säsongen i ett misslyckande.

Klubben gör nu en rejäl riktningsförändring på damsidan och en stor del av den blir de nya tränarna Thobias Olsson, Marcus Olofsson och Kjell-Owe Pettersson.

– Det kändes hedrande när Torbjörn (sportchef) presenterade deras nytänk och hur de vill vrida och vända på varje sten för att göra laget till ett topplag. Vi ska spela snabbt, enkelt och inte krångla till saker så mycket, säger Ohlsson.

I fjol tränade han klubbens JAS-lag på killsidan som nådde prestigefyllda Innebandyfesten.

– Där spelade vi enkel och rak innebandy, det tänket kommer vi att ta med oss. Vi hade en första träff på torsdagen med laget och det var en väldigt bra känsla. Det kommer att bli en träning med mer fokus på styrka än de är vana vid.

Under våren har Kjell-Owe Pettersson, med förflutet i Munkfors, analyserat samtliga mål laget släppte in och gjorde framåt under fjolåret. Pettersson har haft en liknande roll i herrlaget och hjälpte exempelvis herrlaget med scoutingarbete av motståndare under SSL-kvalet.

– Han är väldigt duktig på videoanalys och har varit nere på detaljnivå för att ta reda på var vi ska börja jobba och kunna sätta en plan till dess att vi kliver in i hallen.

Samarbete

Ytterligare en nyhet: Det kommer finnas ett tätare samarbete mellan dam- och herrlag.

– Vi kommer att hämta en del inspiration från herrlaget som lyckats väldigt bra. Den väggen som fanns mellan lagen förut, den är helt borta nu. Vi ska hjälpas åt för att tillsammans lyfta Karlstad innebandy, säger han.

Under våren har klubben sökt brett efter nya tränare och även undersökt lösningar där personen haft nära till noll erfarenhet av innebandy. Syftet med hela processen är att få till ett radikalt nytänk.

– Vår process har pågått länge för vi har inte haft bråttom när vi sjösatt de förändringar vi vill göra. För gör du som du alltid har gjort, du blir resultatet alltid samma. Vi har vänt på en del stenar kring attityd, intensitet och spelsätt, säger sportchefen Torbjörn Tärnbro.

Hur kan samarbetet mellan dam- och herrlag se ut?

– Tränarna ska ha ett samarbete och har redan en bra relation. Vi ska vara synkade i tänket och om det blir läge under säsongen kan vi byta tränare under något pass.

På vilket sätt har spelarna i truppen tagit emot förändringarna?

– Det är spelarna som efterfrågat förändring. Det kommer att bli helt annorlunda från den zoninnebandy, eller zonsemester som jag kallar det. Den nya innebandyn vi vill spela kommer kräva snabba fötter och att vi tränar därefter. Det ska vara jobbigt att komma till Karlstad och motståndarna ska kräkas när de åker härifrån.

Laget var i toppen när det gäller gjorda mål men samtidigt i botten för insläppta mål.

På den punkten ska det ske förändring.

– Ett intensivare och mycket tajtare försvarsspel. Vi har kartlagt det här och kommer ha ett helt annat försvarsspel, det ska göra ont att möta oss.

Ytterligare en aspekt som klubben kommer att satsa mer på är välmåendet utanför innebandyn. Som i sin tur ska innebära ett lyft på planen.

– Vi vill stötta spelarna även privat, hur mår vi? Höja kommunikationen kring det för saker kan hända utanför innebandyn som påverkar.

Pratar med nyckelspelare

Mycket har hänt kring lagbygget redan och de flesta pusselbitarna är på plats. Men tanken är att utöka truppen som kommande säsong ska innehålla 18 utespelare och två målvakter.

Linnea Wallgren har fortfarande inte skrivit på ett avtal med KIBF.
Linnea Wallgren har fortfarande inte skrivit på ett avtal med KIBF. Foto: Joachim Lagercrantz

Samtal pågår med spelare utifrån men också med två nyckelspelare i Linnea Wallgren och Frida Swahn.

– Det är ett par som inte sagt ja än, som vi pratar med. Men också spelare utifrån och det är några platser att fylla för nu ska vi ha konkurrens.

Nyförvärv skulle VM-meriterade Adina Augustsson kunna bli och även Maia Berglund. Bägge två är just nu långtidsskadade och klubben hoppas på comeback efter jul.

– De skyndar långsamt. Det är ett VM-uppehåll i december och utan att vi fått spelschemat än så tror jag att det ligger fler matcher efter VM än före. Så eventuellt, om de tar plats i laget, så kan vi få tillbaka dem, säger Tärnbro.

Artikeltaggar

InnebandyKarlstad IBFKarlstad IBF HerrThobias Ohlsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.