Hoppa till huvudinnehållet

Gratis konsert till förmån för Ukrainas krigsoffer: ”Vi är så tacksamma”

Publicerad:
Flera dansade till tonerna av Larz-Kristerz. Här är bland annat i svart körledaren Erika Olsson Hallberg som dirigerade när ukrainarna sjöng den Ukrainska nationalsången. Foto: Peter Bäcker

Dansbandet Larz-Kristerz spelade en gratis konsert till förmån för Ukraina under fredagen.

Flera ukrainare var på plats.

– Det är svårt att uttrycka, det betyder så mycket, säger Ivan Bilokin, om initiativet.

I strålande solsken hade folk samlats utanför butiken Carlstad chark & deli i Karlstad för att avnjuta konserten. Framför scenen dansade flera barn, och Bibi Adolfsson som var här med maken Lennart Adolfsson stod och diggade. Bibi berättar att det var maken som sett att en insamling skulle göras för Ukraina, och själva skänkte de 200 kronor.

– Jag tycker det är jättefint att de gör det här, och att folk engagerar sig så är fantastiskt, säger hon.

Insamling

På plats var också Börje Olsson med hustrun Sindy Olsson från Hammarö som hade skänkt en bil. Börje som driver Hälsocentrum berättar hur de brukar hjälpa till, och hur alla faktureringskostnader skänks till välgörenhet.

Paret Sindy och Börje Olsson från Hammarö skänkte under fredagen sin bil. ”Vi vill hjälpa till, vi måste göra någonting”, säger Börje.
Paret Sindy och Börje Olsson från Hammarö skänkte under fredagen sin bil. ”Vi vill hjälpa till, vi måste göra någonting”, säger Börje. Foto: Peter Bäcker

– Vi vill hjälpa till, vi måste göra någonting. Man känner sådan hopplöshet och man vet inte vad man ska göra för att hjälpa till, men då kom det här och då tänkte vi att nu ger vi bort bilen. Den är fyrhjulsdriven och med mycket kraft så den tar sig fram överallt. Då kan de ha den vid fronten för att köra förnödenheter eller skadade.

Peter Larsson i Larz-Kristerz och hans sambo Anki Tangen har länge engagerat sig för Ukraina och gjort flera resor till landet med insamlade kläder, mat och mycket mer. Allt arbete de lägger ner är ideellt, och allt går oavkortat till Ukraina.

– Det här är jätteviktigt, de behöver all hjälp de kan få.

Peter Larsson, i Larz Kristerz, har tillsammans med sambon Anki Tangen gjort flera resor med förnödenheter till Ukraina för att hjälpa de krigsdrabbade.
Peter Larsson, i Larz Kristerz, har tillsammans med sambon Anki Tangen gjort flera resor med förnödenheter till Ukraina för att hjälpa de krigsdrabbade. Foto: Peter Bäcker

Just nu samarbetar de med ett gäng volontärer i Danmark för att samla in pengar till ett barnhem, så att de ska kunna få ett nytt badrum.

– De har tre toaletter och tre duschar på tjugofem barn, och de kan inte stänga om sig. Det är trasigt och mögligt, berättar Anki.

Nationalsången

Konserten avslutades med att flera ukrainare gick upp på scenen och sjöng nationalsången. Många av dem sjunger i Kronokören på Kronoparkskyrkan.

– Vi har övat i två dagar, och det har gått bra. Vi har även fått lite förstärkning från några av deras kompisar från andra körer, säger Erika Olsson Hallberg, som är körledare.

Konserten avslutades med Ukrainas nationalsång, och Ivan Bilokin tackade alla efteråt: ”Vi är så tacksamma”, säger han.
Konserten avslutades med Ukrainas nationalsång, och Ivan Bilokin tackade alla efteråt: ”Vi är så tacksamma”, säger han. Foto: Peter Bäcker

Efter uppträdandet tackar Ivan Bilokin publiken, arrangörerna och dansbandet.

– Tusen tack alla som anordnat det här, och jag tror att jag talar för alla ukrainare när jag säger att varje krona gör skillnad. Varje tanke gör skillnad. Vi är så tacksamma för att det samlas in pengar till Ukraina, och att kriget inte glömts bort.

Carlstad chark & deli skänkte allt över självkostnadspris från det som grillades till Ukraina.
Carlstad chark & deli skänkte allt över självkostnadspris från det som grillades till Ukraina. Foto: Peter Bäcker

LÄS OCKSÅ:

Larz-Kristerz gör unik gratisspelning – för att samla pengar till behövande i Ukraina

Artikeltaggar

InsamlingarKarlstadKonserterLarz KristerzLarz-KristerzNöje/KulturUkrainaVälgörenhet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.