Hoppa till huvudinnehållet

Ett Sverige nedlusat av vindkraftverk

Publicerad:
Att satsa alla kort på vindkraften är fel väg att gå, anser insändarskribenten. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är skrämmande att se regeringarnas kortsiktiga elförsörjningslösningar eftersom de riskerar bli långsiktiga.

Ska vi verkligen bygga sönder Sverige till land och havs med vindkraftverk som dränerar ut stora områden, dödar friluftsliv och vegetation samt boende i närområdet. Och till havs blir det väl stora havsområden med fiske och båttrafikförbud. Alternativet är att endast binda sig för vindkraftutbyggnad under en kortare tid för att samtidigt arbeta fram en partiöverskridande långtidsplan. Så gå till exempel inte efter Danmarks, Tysklands, Hollands och Belgiens beslut att fram till år 2050 bygga 10.000 vindkraftverk till havs.

Kortsiktigt har vi vindkraft och förhoppningsvis inom 10-15 år producerande minikärnkraftverk och varför inte massiv utbyggnad av solceller på hus. Dessutom att omedelbart ta bort de nya bestämmelserna för små vattenkraftanläggningar som tvingar fram nedläggningar.

I en partiöverskridande långtidsplan ingår kärnkraftverk, vippbojar till havs, pumpkraftverk vid befintliga dämningssjöar och nedlagda underjordsgruvor samt geotermiska kraftverk (kraftverk drivna av vattenånga från lavadjupborrade hål) liksom framtida i dag okända tekniska lösningar. I dag kan överskottsenergin från byggda vindsnurror lagras i vätgasanläggningar, batterier och pumpkraftverk och när det inte blåser omvandlas till el. Men tyvärr är politiska beslut till stor del baserade på vad som är populärt för tillfället. Så ungdomar, förbered er på ett av vindkraftverk nedlusat Sverige så väl till lands som till havs.

Hans i Höljes

Artikeltaggar

DanmarkDjur och naturElHollandMiljöSjöar och havSolcellerTysklandVindkraft