Hoppa till huvudinnehållet

Legenden om Zelda trollbinder fortfarande: ”En magisk värld att träda in i”

Publicerad:
Sex år efter succéspelet ”Breath of the Wild” släpper Nintendo nu uppföljaren ”Tears of the Kingdom”. ”Jag förstår inte dem som är nervösa när Nintendo släpper ett nytt Zeldaspel, för ett dåligt eller ofärdigt Zelda skulle aldrig gå igenom”, säger spelprofilen Carl Michael ”Lirod” Sahlberg.
Sex år efter succéspelet ”Breath of the Wild” släpper Nintendo nu uppföljaren ”Tears of the Kingdom”. ”Jag förstår inte dem som är nervösa när Nintendo släpper ett nytt Zeldaspel, för ett dåligt eller ofärdigt Zelda skulle aldrig gå igenom”, säger spelprofilen Carl Michael ”Lirod” Sahlberg. Foto: Nintendo

Den tystlåtne och alvliknande hjälten Link är sedan 1980-talet en av spelvärldens mest ikoniska figurer. I dag fortsätter sagan, när Nintendo efter år av otålig väntan släpper stortiteln "The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom".

– Zeldaspelen har allting som äventyrsspel ska ha, säger Carl Michael "Lirod" Sahlberg, författare till boken "Super Nintendo i Sverige".

Hos Spel & Sånt i Norrtälje, Sveriges kanske mest profilerade och välsorterade tv-spelsbutik, har man när det här publiceras haft öppet hela natten. Carl Michael Sahlberg, i spelkretsar kallad "Lirod", bjöd under torsdagskvällen på en föreläsning om de tidiga Zeldaspelen och den smått mytologiska svenska Nintendodistributören Bergsalas betydelse.

Carl Michael ”Lirod” Sahlberg.
Carl Michael ”Lirod” Sahlberg. Foto: Privat

Bland annat kunde han där avslöja att det korrekta svenska utgivningsdatumet för det allra första Zeldaspelet är den 23 november 1987, inte den 15 november som befintliga uppgifter gjort gällande. Fullkomlig nördkunskap, så klart, men när kulturhistorien om Sveriges förhållande till den japanska spelutvecklaren Nintendo på senare år berättats i allt större utsträckning är det så klart viktigt att detaljerna blir rätt.


Carl Michael Sahlberg arbetar till vardags på Kungliga biblioteket i Stockholm och driver vid sidan av jobbet forumet Svenska Nintendodatabasen, som bildades 2004.

– Förutom att vara en samlingsplats för likasinnade entusiaster så kartlägger vi den skandinaviska Nintendoscenen. En kultur är ju ingenting som bara finns där från starten. I dag är karaktärer som Donkey Kong och Super Mario stora kulturikoner, men det var de ju inte när Bergsala började sälja Nintendos konsol Game & Watch alldeles i början av 1980-talet. En generalagent som Bergsala, deras enda uppdrag är ju egentligen att tjäna pengar, det tar lite tid innan man även förstår att det faktiskt håller på att byggas upp en kultur kring det här. Så det tomrummet har forumet haft som ambition att fylla.

Till skillnad från sin föregångare utspelar sig nya ”Tears of the Kingdom” även bland svävande öar i himlen över kungariket Hyrule.
Till skillnad från sin föregångare utspelar sig nya ”Tears of the Kingdom” även bland svävande öar i himlen över kungariket Hyrule. Foto: Nintendo/TT

Inför sin föreläsning tittade Carl Michael Sahlberg även på hur de första Zeldaspelen, som släpptes på den då nya spelkonsolen Nintendo Entertainment System (NES), marknadsfördes och togs emot i Sverige.

– Jag har hittat en enda annons från dagspressen som nämner det första Zeldaspelet. Det är egentligen bara en stor reklamannons för Femmans varuhus i Göteborg. I ett litet hörn där står det typ "kom och testa nya 'The Legend of Zelda' i butiken". Spelbranschen är helt enkelt inte så uppbyggd än. Men redan när "Zelda II" kommer 1988 har man kommit mycket längre. Spelmedia växer fram allteftersom man märker att det här med spel inte är någon fluga, när det har cementerats att det finns väldigt många människor som tar del av det här.

Liksom i ”Breath of the Wild” är världsbygget i ”Tears of the Kingdom” enormt.
Liksom i ”Breath of the Wild” är världsbygget i ”Tears of the Kingdom” enormt. Foto: Nintendo

Carl Michael Sahlberg, som själv är en tv-spelsamlare av rang och tillsammans med Martin Lindell har skrivit boken "Super Nintendo i Sverige", berättar att han för enkelhetens skull delar in de Zeldaspel som har släppts i kategorierna 2D- och 3D-spel. Med 2017 års "Breath of the Wild", där protagonisten Link har en vidöppen värld att utforska, i ett eget fack. Nya "Tears of the Kingdom" är uppbyggt på samma sätt.

– "Breath of the Wild" var helt fantastiskt, jag spelade med glädje igenom det tills jag hade klarat allt till hundra procent. Det kommer jag att göra med "Tears of the Kingdom" också, och det kommer vara helt magiskt. Jag förstår inte dem som är nervösa när Nintendo släpper ett nytt Zeldaspel, för ett dåligt eller ofärdigt Zelda skulle aldrig gå igenom. Sen kan spelen vara nischade och därmed inte falla alla i smaken, men det är aldrig dåliga spel. Nintendo har sådan integritet. Håller något inte måttet kommer det helt enkelt inte ut.

Var "Breath of the wild" ett fulländat spel, eller finns det utrymme till förbättring på något plan?

– Det finns det alltid. Eller, så här: spelet är fulländat, men det ligger i Nintendos natur att ändå ta saker i en ny riktning, och det tror jag verkligen att vi kommer få se nu. Jag gissar på fler dungeons, alltså grottor med pussel i, något en del saknade i "Breath of the Wild". Titta bara på "Zelda I" och "Zelda II", där gick man från att göra någonting jättebra till att skapa något helt annat, för att sedan med trean backa banden och landa i ursprungskonceptet igen. Just trean, "A Link to the Past" till Super Nintendo, skulle jag nog säga är det bästa Zelda i 2D som har gjorts.

Prinsessan Zelda i ”Tears of the Kingdom”.
Prinsessan Zelda i ”Tears of the Kingdom”. Foto: Nintendo

Tre ingångar till Zelda med "Lirod"

1. "Spela andra varvet i 'Zelda I'. Där blir det mycket svårare och mer utmanande. Man behöver inte spela igenom det första varvet innan utan det räcker med att döpa sin karaktär till Zelda, så får man börja på andra varvet direkt. Det är jäkligt knivigt där i början, det är tufft innan man får tillräckligt med hjärtan och vapen så att man kan stå sig mot fienden."

2. "'A Link to the Past' till SNES, det är ändå det bästa spelet. Det är en magisk och färgstark värld att träda in i, ja till och med två eftersom man tar sig till den klassiska mörkervärlden också. Varenda bildruta har liv i sig. Jag minns tydligt när jag fick det lagom till jullovet 1992. Det var en otrolig utveckling från 'Zelda II'”.

3. "'Skyward Sword' är det spel som mest bygger sitt narrativ kring relationen mellan Link och Zelda, vilket lyfter spelet till en helt annan nivå rent storymässigt. En del stör sig på rörelsekontrollen till Nintendo Wii, men nu går det ju att spela det med vanlig kontroll till Nintendo Switch."

”Skyward sword” släpptes till Nintendo Wii 2011.
”Skyward sword” släpptes till Nintendo Wii 2011. Foto: HP Skoglund

I de allra första spelen var prinsessan Zelda, liksom prinsessan Peach i det första Super Mario-spelet, en passiv karaktär som bara skulle räddas av den tappre Link. Sedan länge besitter de båda prinsessorna nu egna specialkrafter.

– Det är ju helt naturligt att Nintendos produkter genom åren gått mer i samklang med andra samhällsströmningar, säger Carl Michael Sahlberg.

Men hur är det nu, är Link en alv eller av människonatur?

– Han har ju sina spetsiga öron... Men samtidigt, i "Ocarina of Time" är han inte som de andra i byn. Om jag minns rätt så ifrågasätter de att han får en fe, just eftersom han inte anses vara en av dem. Men de kanske inte heller är alver? Nej, jag får nog passa där.

Inte heller Mikel Rylander, arkivadministratör på Embracer Games Archive i Karlstad, vill sticka ut hakan gällande Links verkliga natur.

– Det finns inget officiellt utlåtande där, så det skulle jag nog vara försiktig med, säger han med ett lite klurigt leende.


När VF besöker arkivet, som för övrigt just köpt in en last med omkring 10 000 titlar till den en gång i tiden så populära hemdatorn Amiga, har Mikel Rylander och arkivets vd David Boström dukat upp ett bord med Zeldaspel. Båda är som levande uppslagsverk och berättar ingående om spelseriens betydelse.

Embracer Games Archive i Karlstad har en mängd Zeldaspel i sin samling. ”Nintendo har varit väldigt duktiga på att hålla serien intressant”, säger David Boström.
Embracer Games Archive i Karlstad har en mängd Zeldaspel i sin samling. ”Nintendo har varit väldigt duktiga på att hålla serien intressant”, säger David Boström. Foto: HP Skoglund

– Zeldaserien utgör en otroligt stor del av spelhistorien. Är det någon serie som är allmänt känd, utöver Super Mario, så är det Zelda. Och det är fullt förståeligt. Nintendo har varit väldigt duktiga på att hålla serien intressant, genom nyskapande idéer och nya spelmekaniker, samtidigt som kärnan alltid är där, säger David Boström.

"Majora’s Mask” som släpptes till Nintendo 64 år 2000 är en något udda fågel bland Zeldaspelen. När spelet inleds har Link 72 timmar på sig att rädda världen undan en apokalyps, och måste hitta sätt att skruva tillbaka tiden för att hinna.
"Majora’s Mask” som släpptes till Nintendo 64 år 2000 är en något udda fågel bland Zeldaspelen. När spelet inleds har Link 72 timmar på sig att rädda världen undan en apokalyps, och måste hitta sätt att skruva tillbaka tiden för att hinna. Foto: HP Skoglund

Mikel Rylander menar att skaparna Shigeru Miyamoto och Takashi Tezuka tog starka intryck av det tidiga 80-talets bordsrollspel när de utformade äventyren.

– Det räcker med att titta på det första Zeldaspelet. Som spelare kastas du mer eller mindre in i den här världen, du har inget svärd, vet inte vart du ska gå, men på något sätt klarnar det upp sig ändå. Så de använde sig av rollspelskulturen och lyckades presentera den på ett lättillgängligt sätt för vanliga spelare.

Mikel Rylander lyfter 1980-talets rollspelskultur som en viktig inspirationskälla till de första Zeldaspelen.
Mikel Rylander lyfter 1980-talets rollspelskultur som en viktig inspirationskälla till de första Zeldaspelen. Foto: HP Skoglund

Samtidigt var det första spelet före sin tid, enas de båda om.

– Spelets världsbygge upplevdes ju som superstort, och när man väl hade varvat det så fanns det ytterligare en värld att ta sig an. Jag vågar påstå att "Zelda I" håller än i dag, säger David Boström.

Vilka är era förväntningar på "Tears of the Kingdom"?

– Jag är väldigt peppad. Jag försöker hålla nere mina förväntningar något, men de har hållit på med spelet i många år nu, så jag hoppas och tror att det är något riktigt bra som kommer. Det har sett väldigt lovande ut i de trailers som kommit, säger David Boström.

– Jag har svårt att se att jag skulle kunna bli besviken, fortsätter Mikel Rylander.


Längst fram på det uppdukade bordet ligger ett exemplar av det Zeldaspel Nintendo gav ut till den då något föråldrade konsolen Game & Watch 1989. Kartongen är i oförskämt gott skick, något som är a och o för samlare av retrospel.

Nintendo Entertainment System (NES) hade funnits på marknaden i flera år när Nintendo ändå gav ut ett Zeldaspel på den tidiga konsolen Game & Watch.
Nintendo Entertainment System (NES) hade funnits på marknaden i flera år när Nintendo ändå gav ut ett Zeldaspel på den tidiga konsolen Game & Watch. Foto: HP Skoglund

– Game & Watch är överlag väldigt dyrt att samla på nu, det är många som vill ha dem och nuförtiden finns det inte så många boxade spel i omlopp, säger Mikel Rylander.

En annan raritet som finns i arkivet är en kartong med konsolen Nintendo 64, där Zeldaspelet "Ocarina of Time" ingår som så kallad "bundle".

– Den släpptes endast i Skandinavien så den är ganska eftertraktad, säger David Boström.

David Boström ser fram emot en riktig spelhelg.
David Boström ser fram emot en riktig spelhelg. Foto: HP Skoglund

En "helig graal" vad gäller Zeldautgåvor, som ännu inte finns i Embracers arkiv, är den så kallade gold pack-utgåvan av "A Link to the Past", som Bergsala gav ut i Sverige 1997. Ett exemplar i gott skick brukar gå för ungefär 50 000 kronor.

– Den är väldigt åtråvärd i dag. Zelda är ju en serie som är omtyckt världen över, så när de här verkliga rariteterna dyker upp är det många som vaknar. Någon dag hoppas jag att vi kan lyckas få ett exemplar hit till arkivet, säger David Boström.

Speljätten Embracers gigantiska arkiv invigt i Karlstad: ”Det är ett livstidsprojekt”David leder arbetet med det gigantiska tv-spelsarkivet i KarlstadSpelprofilerna om nya Mariofilmen: ”Det är helig mark man är inne och trippar på”

Artikeltaggar

BergsalaButikerEmbracerGöteborgKulturKungliga biblioteketMartin LindellNintendoNöje/KulturNorrtäljeStockholmTradera

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.