Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Strandman (SD) petad som gruppledare – ersättaren blev en ersättare

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Sju av de 13 ledamöterna i SD:s regionfullmäktigegrupp krävde Mikael Strandmans avgång som gruppledare. Och så blev det också.
Sju av de 13 ledamöterna i SD:s regionfullmäktigegrupp krävde Mikael Strandmans avgång som gruppledare. Och så blev det också. Foto: Helena Karlsson

Mikael Strandman valdes nyligen till ny distriktsordförande för SD, efter en omröstning där han ställdes mot Mats Hagström, Hammarö.

I Region Värmland har dock rollerna omvänts. På onsdagen byttes Strandman ut mot just Hagström som gruppledare – trots att den sistnämnde bara är ersättare i regionfullmäktige.

VF skrev för några veckor sedan om ”upproret” inom SD:s regiongrupp, där sju av de 13 ledamöterna i regionfullmäktige krävde att Mikael Strandman byts ut som gruppledare. Källor till VF kritiserade den från Norrtälje nyligen inflyttade politikern för bristande ledarkvaliteter.

– Strandman kör ett ensamrace och involverar inte oss andra i politiken, konstaterade en anonym SD-ledamot.

På onsdagen ställdes saken på sin spets, när regiongruppen samlades. Som motkandidat föreslogs Mats Hagström – samme man som nyligen förlorade omröstningen när distriktsordförandeposten stod på spel. Mot Mikael Strandman. Och den här gången gick det bättre.

– Det känns väldigt bra att få det förtroendet. Jag tycker det visar att vi är på väg från den toppstyrning som vi haft inom SD Värmland under ganska lång tid, säger Hagström till VF.

Det dröjde inte mer än ett par veckor efter distriktsordförandevalet för Mats Hagström att få en liten minirevansch på Mikael Strandman. Men själv skulle han inte beskriva det så.
Det dröjde inte mer än ett par veckor efter distriktsordförandevalet för Mats Hagström att få en liten minirevansch på Mikael Strandman. Men själv skulle han inte beskriva det så. Foto: Privat

Men det krävdes ett ”uppror” för att få det till stånd?

– Jo, det kan man kanske säga. Men det viktiga är att det blir en förändring, och min känsla efter mötet var att både Mikael Strandman och de som först ville ha honom kvar i rollen accepterade det här fullt ut. Han konstaterade själv att han har väldigt mycket på sitt bord med både regionrådsposten och distriktsordförandeskapet och dessutom är han aktiv i Karlstads fullmäktigegrupp.

Så det här känns inte som en revansch efter distriktsstämman?

– Nej, man får hålla isär saker och ting.

Att en ersättare i fullmäktige går in som gruppledare är ovanligt, normalt ligger det på ett råd eller den person som förväntas ta debatterna i fullmäktige. Hagström tror dock inte det ska bli några problem.

– Vi har ju fortfarande våra två råd kvar, Anders Skogberg och Mikael Strandman, och de ska fortsätta driva vår politik i regionen. Men jag har bra insyn, jag är ersättare även i regionstyrelsen och regionens utvecklingsnämnd och deltar alltid på de mötena. Mitt fokus kommer ligga på att vässa styrningen av gruppen, skapa enighet, se till att vi drar åt samma håll.

Även Mikael Strandman är efter petningen mån om en försonande retorik i sina kommentarer. Han bekräftar att arbetsbördan efter distriktsordförandevalet ökat rejält.

– Ja, det är bara bra att vi delar på det. Nu blev det en lite ovanlig lösning med Mats, eftersom han inte är ordinarie ledamot, men det är många uppgifter som vilar på gruppledaren som han kan ta tag i med friska krafter. Så får vi andra sköta debatterna.

Hade det inte varit bra med en liknande lösning från början?

– Distriktsordförande blev jag bara häromveckan, så situationen har ju förändrats. Det visar att vi har en väl fungerande intern demokrati inom SD Värmland.

Runar Filper Sverige
Runar Filper Sverige Foto: Håkan Strandman

Artikeltaggar

BristerDebatterKarlstadMikael StrandmanNorrtäljeOmröstningarPolitikRegion VärmlandSamhälleSverigedemokraternaVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.