Hoppa till huvudinnehållet

Konstgräsplanen ska göra föreningen störst i Värmland: ”Det blir ett lyft”

Publicerad:
Kommunalråden Monika Bubholz (MP) och Frida Pettersson (C) joxar med trasan under onsdagens spadtag för den nya konstgräsplanen på Kroppkärrs idrottsplats.
Kommunalråden Monika Bubholz (MP) och Frida Pettersson (C) joxar med trasan under onsdagens spadtag för den nya konstgräsplanen på Kroppkärrs idrottsplats. Foto: HP Skoglund

Det traditionella spadtaget var ersatt av två straffsparkar.

Norrstrands sportchef Filip Rinstad ställde sig mellan stolparna och gjorde kommunalråden Frida Pettersson (C) och Monika Bubholz (MP) mållösa.

– Konstgräsplanen blir ett lyft för föreningen, säger Filip Rinstad.

Det var förra veckan som Kroppkärrs A-plan började att grävas upp. Det tidigare naturgräset ska i augusti vara ersatt av en konstgräsmatta med tillhörande belysning.

– Konstgräset ger ungefär 1 000 träningstimmar mer på ett år jämfört med en naturgräsplan, lite beroende på hur mycket snö det kommer under vintermånaderna, säger Rinstad.

Tillskottet gör att Filip Rinstad räknar med att Norrstrands IF går från att vara en av de största fotbollsföreningarna i Värmland till den största.

– Och med marginal vågar jag påstå, säger han.

Frida Pettersson gick på kraft när hon försökte överlista Filip Rinstad, sportchef i Norrstrands IF, från straffpunkten. Rinstad stod iskallt kvar mitt i mål och skopade in bollen i famnen.
Frida Pettersson gick på kraft när hon försökte överlista Filip Rinstad, sportchef i Norrstrands IF, från straffpunkten. Rinstad stod iskallt kvar mitt i mål och skopade in bollen i famnen. Foto: HP Skoglund

Föreningens medlemsmatrikel omfattar idag tusentalet namn. Runt 800 av dem är registrerade fotbollsspelare. Tillkommer gör cirka 130 ledare och 250 barn i fotbollskul för fem- och sexåringar.

Anledningen till att konstgräset hamnar på A-plan och inte B-plan, som var alternativet, är främst två.

– Vi var rädda att elljus på B-plan skulle störa de som bor nära plus att det skulle kosta extra att dra el till B-plan, säger Rinstad.

Vardera långsida blir upplyst av tre belysningsstolpar. Någon ny läktare är inte aktuell i höst.

Den nyasfalterade gång- och cykelvägen mellan fotbollsplanerna flyttas någon meter norrut. En följd av att konstgräsplanen behöver mer plats plus att det i efterhand konstaterats att A-planen var fem meter kortare än Svenska fotbollförbundets rekommendation.

Konstgräsplanen får måtten 105 gånger 65 meter. Vilken typ av konstgräs mattan får är inte bestämt än.

I augusti ska den nya konstgräsplanen vara spelklar berättade Monika Bubholz, Filip Rinstad och Frida Pettersson på onsdagens pressträff.
I augusti ska den nya konstgräsplanen vara spelklar berättade Monika Bubholz, Filip Rinstad och Frida Pettersson på onsdagens pressträff. Foto: HP Skoglund

Om inget oförutsett inträffar ska mattan vara spelbar i augusti. Fram till dess har Norrstrand utlokaliserat seniorverksamheten till Regementets ip (träning) och Klasmossen (match).

– Vi har avsatt 13 miljoner i budget till konstgräset. Mattan håller i fem till tio år beroende på hur mycket den används, säger Monika Bubholz.

Kommunalrådet försökte på straffsparken med en placerad bredsida högt till höger om Filip Rinstad som emellertid fick upp en arm och styrde bollen över ribban.

Frida Pettersson gick mer på kraft. Rinstad stod iskallt kvar mitt i mål och skopade in bollen i famnen.

– Bra skott, berömmer Rinstad efter att han stått pall utmaningen.

Artikeltaggar

Filip RinstadFotbollGång- och cykelvägKlasmossenKonstgräsNorrstrandNorrstrands IFTeknik och vetenskapVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.