Hoppa till huvudinnehållet

Här finns länets bästa biograf – nyinvigs med bilfest: ”Det här var väldigt, väldigt rätt”

Publicerad:
Jens Fischer (OR), Linnea Öjes, Boo Westlund (OR) och Magnus Björklund har tagit plats i salongen och är spända på att få se och höra den nya tekniken när den väl är installerad.
Jens Fischer (OR), Linnea Öjes, Boo Westlund (OR) och Magnus Björklund har tagit plats i salongen och är spända på att få se och höra den nya tekniken när den väl är installerad. Foto: Daniel Olausson

Första halvåret har varit bra.

Nu tar biografen i Fasaden nästa steg – med en rejäl teknisk uppgradering.

– Oerhört kul att komma hit, det kan väl inte bli annat än succé, frågar sig kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Hagfors kommun skjuter till 500 000 kronor och Svenska filminstitutet lika mycket. Och då får också Fasaden den senaste tekniken, bestående bland annat av ny projektor och nya högtalare.

I plural.

– Det är väl en del jobb kvar fortfarande, men nu håller vi på och installerar högtalarsystemet, säger Magnus Björklund, driftansvarig på biografen, när vi smugit oss in under den stålställning som gör att montörerna når ända upp.

– Det är 20 högtalare och sedan står det tre stora fronttorn plus två soundbars längst fram bakom duken. Allt ska trimmas in och styras och i ett sånt här modernt system så finns det många digitala möjligheter när det gäller att se film.

Nyinvigning

Efter att flyttat från Hotell Monica öppnade biografen i Fasaden i november förra året och Magnus Björklund beskriver ett första halvår som har varit fullt godkänt.

Och när man nu tar avstamp mot nästa fas gör man det med en nyinvigning kommande onsdag där man visar den senaste filmen i The fast and the furious-serien, och då blir det inte bara filmvisning.

– Vi vet ännu inte hur stort det blir för vi vill inte styra för mycket. Men det kan bli så att hela centrum blir fyllt med bilar. Utanför bion kommer vi ha sådana riktiga muskelbilar som en tänker på när en tänker på filmerna, och på parkeringen som går bort från Fasaden och mot stadshuset ska det fyllas med EPA-traktorer och alla typer av bilar. Och sedan öppnar vi bion, då rullar vi ut röda mattan och har lite alkoholfritt mousserande och säger några väl valda ord innan vi visar filmen.

Satsningen på biografen i synnerhet och på Fasaden i allmänhet tros ha stor betydelse på flera sätt för Hagfors, både i att göra kommunen mer attraktiv, men också för att skapa en än mer levande stadskärna vilken i sin tur spås gynna flera aktörer verksamma i centrala Hagfors.
Satsningen på biografen i synnerhet och på Fasaden i allmänhet tros ha stor betydelse på flera sätt för Hagfors, både i att göra kommunen mer attraktiv, men också för att skapa en än mer levande stadskärna vilken i sin tur spås gynna flera aktörer verksamma i centrala Hagfors. Foto: Daniel Olausson

Sedan fortsätter långhelgen med fler filmvisningar och på nationaldagen bjuds alla seniorer in på film och fika.

Och det blir tydligt när Magnus Björklund berättar om alla planer att biografen och dess placering mitt i centrum och med fritidsgården bara en våning upp att Fasaden har återuppstått efter några år i dvala.

Visar FBK-matcher

I höst visar man nämligen både konserter, opera och teater, samt idrottsevenemang som när Färjestad spelar eller om Degerfors har viktiga matcher mot slutet på säsongen. Man kommer också fortsätta anordna helt kostnadsfria filmvisningar för att ge alla möjlighet att gå på bio.

– Utifrån att mer och mer kommer ut och marknadsförs här så tror jag att allt eftersom tiden går här så är jag övertygad om att det här var väldigt, väldigt rätt, säger Jens Fischer och får medhåll av partikollegan Boo Westlund (OR) som varit drivande i att få kommunen att hyra in sig i fastigheten.

– Du har det här med bion, det finns replokal och inspelningsstudio i källaren och allt hänger ihop i ett kulturhus, så det är inte bara bion. Man kan ju vara reaktiv, men det här visar att det faktiskt går att vara proaktiv och göra saker för att ungdomarna ska ha något att pyssla med på kvällar och helger, säger han.

Hagforsbördiga Magnus Björklund har jobbat med event och upplevelser av olika slag i Oslo och tar med sig flera idéer tillbaks till hemtrakterna.
Hagforsbördiga Magnus Björklund har jobbat med event och upplevelser av olika slag i Oslo och tar med sig flera idéer tillbaks till hemtrakterna. Foto: Daniel Olausson

I och med detta har Hagfors den bästa biografen i länet, anser Magnus Björklund. Nästa steg då? Det har han redan klart för sig.

– Möblemanget ska uppgraderas också. Stolarna här var moderna på 80-talet, och du sitter kanske gôtt i dem, men om du jämför i en modern salong idag har du lite högre ryggstöd och har en bricka där du kan lägga din mobiltelefon och sätta ned drickan i. Där är vi inte med de här stolarna. Sedan blir det väl inte i juni vi börjar med det, men det ligger med i planen, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Fasaden nästan klar – snart flyttar bion inPlanen: Gör Fasaden till ett kulturens husFasaden i Hagfors med ny biograf invigs i tre dagar: ”Roligt att den är klar”

Artikeltaggar

BiograferBoo WestlundFärjestad BK HerrFilmFilmerHagforsHagfors kommunHotell MonicaJens FischerOberoende realister

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.