Hoppa till huvudinnehållet

Viggo, 18, om jobbiga tiden innan studenten: ”Det känns lite läskigt”

Publicerad:
Viggo Ekmark går tredje året på gymnasiet. ”Att ta studenten är typ det enda jag tänker på just nu och inte så mycket på skolarbetet”, säger han.
Viggo Ekmark går tredje året på gymnasiet. ”Att ta studenten är typ det enda jag tänker på just nu och inte så mycket på skolarbetet”, säger han. Foto: SILJE ROHDIN

Efter gymnasiet blir många osäkra på vad nästa steg är. Hur ska man resonera om vilken väg som är bäst att gå?

Det kan göra att studentåret blir en ångestfylld tid med mycket stress och beslutsfattanden.

– Jag har ingenting spikat så det känns lite läskigt, säger Viggo Ekmark.

Sommaren närmar sig och snart är det dags för många ungdomar att lämna sin skola med fina mössor på huvudet. Men med studenten kommer blandade känslor.

– Nu helt plötsligt ska man börja ta egna beslut och börja planera för sin framtid, säger Heléne Johansson, som arbetat som studie- och yrkesvägledare på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.

– Det kan vara lite dubbelt i det, både en lättnad och en osäkerhet, fortsätter hon.

I årskurs tre, det sista året, hamnar mycket av elevernas fokus på själva studenten. Det är mycket som ska planeras, köpas och firas.

Viggo Ekmark, 18, elev på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad, är en av dem som sitter i denna situation.

– Att ta studenten är typ det enda jag tänker på just nu och inte så mycket på skolarbetet, säger han.

Han tycker att trean hittills har varit den jobbigaste av årskurserna eftersom han känner att det finns mycket press och höga krav.

Därför känns det också skönt att det snart är över.

– Jag har sett fram emot detta så länge, säger Viggo.

Karriärval

Men att välja karriärväg är ett beslut som kan kännas jobbigt. Det finns förväntningar från människor runt oss men också från samhället i stort, menar Heléne Johansson.

– Man kanske inte alls har en aning om vad man vill göra vilket är jag tror är klart mer vanligt än att man vet när man är 18-19 år, säger hon.

Samtidigt, säger Heléne, är det mer naturligt i dag att tänka på studier efter gymnasietiden till skillnad från för bara några år sedan. Hon tror absolut att det nuförtiden finns en större press på att man ska utbilda sig och ska göra karriär. Hon talar även om att det har kommit många elever till henne med frågor om livet efter trean, framför allt med tankar kring vad det nästa steget är inom deras studier.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Men efter studenten är det inte heller helt ovanligt att ta ett så kallat sabbatsår. Den distans som blir från studier när man börjar jobba kan faktiskt med tiden förstärka motivationen till att plugga vidare.

Viggo Ekmark planerar att börja jobba på heltid efter gymnasiet för att sedan kunna flytta till en annan stad som erbjuder en modetbildning

– Jag vill läsa mode och en sådan utbildning finns inte i Karlstad, tyvärr, säger han.

Ge råd

Heléne delar med sig av sitt bästa tips till de ungdomar som befinner sig i denna situation. Hon menar att man ska titta inåt när man tar sitt beslut och inte lyssna för mycket utåt, att ta ett beslut som grundar sig på sin egen vilja och inte styras av kompisar och media.

– Desto mer man gör ett val utifrån ett intresse eller vad man tror passar en själv, desto bättre är förutsättningarna att man faktiskt lyckas, säger Heléne.

Fotnot: Heléne Johansson arbetar nu på stiftelsen Omställningsfonden.

Silje Rohdin

Artikeln är en del i VF:s satsning på unga där redaktionen bland annat inlett ett samarbete med medieelever på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad. Läs mer om den satsningen här:

VF satsar på unga – inleder samarbete med medieelever: ”Betyder mycket för oss”
Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

GymnasieskolanKarlstadSkola och utbildningStudentenStudenterStudierSundsta-Älvkullegymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.