Hoppa till huvudinnehållet

Valsarnas enda värmlänning om återkomsten: ”Det stack nog i ögonen på en del”

Publicerad:
Efter en säsong i Griparna är värmlänningen Jonathan Ejnermark tillbaka på hemmaplan.
Efter en säsong i Griparna är värmlänningen Jonathan Ejnermark tillbaka på hemmaplan. Foto: Peter Bäcker

För att ta nästa kliv kände sig Valsarnas enda värmlänning, Jonathan Ejnermark, i fjol tvingad att söka sig vidare.

Säsongen summerades med ett lyckat SM-kval och efterlängtad elitseriedebut. 2023 är Ejnermark tillbaka där allt började.

– Jag ser fram emot att köra framför Hagforspubliken, säger han.

Valsarna mönstrar ett till stora delar nytt lag mot fjolårets guldlag för kvar finns bara Jesse Mustonen, Lasse Fredriksen och Antonio Lindbäck.

De enda värmlänningarna från det allsvenska guldlaget, stjärnan Victor Palovaara och Adrian Bergkvist, kör i stället för Solkatterna. Viktigt besked var det då för Valsarna att få tillbaka Jonathan Ejnermark som körde sina allra första varv i speedwaykarriären på Tallhult.

– Det känns bra, säger Ejnermark och fortsätter:

– Tallhult är hemma med skogen, atmosfären och arenan. Jag har åkt här sedan dag ett och det känns skönt att komma tillbaka, säger han.

Beslutet att lämna Hagforsklubben var lite obekvämt men ett nödvändigt steg för att utvecklas. Ett beslut han knappast ångrar i dag där Ejnermark efter en första halva av säsongen, körde tillräckligt bra hos Griparna för att få chansen i elitserieklubben Piraterna.

– Nyttigt att byta klubb och få åka mer ofta på en annan typ av bana. Nyköping passade mig ganska dåligt innan, jag hade svårt att åka på den tekniska banan som är där. Men desto fler varv jag fick där, desto lättare gick det. När du kan köra bra på banan i Nyköping, då klarar du vilken bana som helst.

Säsongen slutade på topp för Valsarna med seger i den allsvenska finalen samtidigt som Ejnermarks Griparna slutade sist i allsvenskan.

– Jag tycker det var roligt för klubben att få synas igen, äntligen släppte det, så kände jag. Mycket publik var det här också, vilket var kul för så ser det inte ut överallt. Visst kändes det speciellt att komma hit, sen stack det nog i ögonen på en del att det var för en annan klubb, det tror jag.

Lagledaren osäker inför premiären: ”Vi får prova oss fram”
Ejnermark i depån på Tallhult.
Ejnermark i depån på Tallhult. Foto: Peter Bäcker

Internationell prägel

Det är internationell touch på årets Valsarna med förare från Sverige, Österrike, Frankrike, Norge, Danmark och Finland.

Håller i trådarna gör lagledaren Stewe Lennartsson som hyllas av Ejnermark.

– Kommunikationen blir viktig, jag har ärligt inte så bra koll på de andra. Men jag hoppas vi kan bli ett tajt team som kan hjälpa varandra. Det är en stor nyckel till framgång om vi kan hjälpa varandra. Om någon hittat en inställningen som funkar och delar med sig av det. Nu är Steve tillbaka också och jag har aldrig haft en bättre lagledare – det funkade klockrent med honom senast. Han pushar, pratar och försöker få i gång laget.

Erik Bachhuber stod för bra körning på träningspasset. Förutom i Valsarna kör österrikaren även för tyska klubben AC Landshut Devils, hemmahörande i polska andraligan.
Erik Bachhuber stod för bra körning på träningspasset. Förutom i Valsarna kör österrikaren även för tyska klubben AC Landshut Devils, hemmahörande i polska andraligan. Foto: Peter Bäcker

”Nu skiter jag i det”

Elitseriedebuten i augusti förra året rankar han som karriärens höjdpunkt tillsammans med JSM-finalen. Äntligen kom en större framgång för Hagforsföraren som under flera säsonger brottades med något som kan liknas vid prestationsångest.

– Att få köra elitserien var en av de större grejerna som hänt i karriären, säger 24-åringen och fortsätter:

– Jag har försökt att inte lägga för stor press på mig själv, att jag hela tiden måste prestera. Jag får ta det som det kommer, annars blir det ett bakslag när du pressar dig själv. Nu tänker jag inte så mycket när jag kör, jag kom till en punkt där jag kände att:

– Nu skiter jag i det, det får gå som det gör – då släppte det för mig.

Fransmannen Steve Goret hjälpte Frankrike kvala till Speedway of Nations 2021. Lagledaren Stewe Lennartsson menar att Goret sett spännande ut, men är samtidigt oprövad i svensk speedway.
Fransmannen Steve Goret hjälpte Frankrike kvala till Speedway of Nations 2021. Lagledaren Stewe Lennartsson menar att Goret sett spännande ut, men är samtidigt oprövad i svensk speedway. Foto: Peter Bäcker

Vilken roll, som enda hemmaförare i årets trupp, kommer du ha?

– En glädjespridare, göra andra glada och taggade. Som sagt så försöker jag att inte sätta upp för höga mål, som jag kunde göra förr. Men jag hoppas det kan bära långt, för vi har ett bra lag så chansen till slutspel är stor skulle jag säga.

Även den här säsongen ska Ejnermark köra för Piraterna men har än så länge inte fått säsongsdebutera. Onsdagens träning på Tallhult inför torsdagens säsongspremiär borta mot Griparna var tredje träningstillfället för Ejnermark den här säsongen.

– Jag jobbar som däckmontör nu för tiden och det har varit intensivt med jobb från halv åtta på morgonen till halv nio på kvällen. Då går det inte att få ledigt så därför är jag lite sent ute i den här säsongen. Men det ska inte påverka, det kändes bra när vi körde här så jag är hoppfull, säger Ejnermark.

Artikeltaggar

GriparnaJonathan EjnermarkSolkatternaSpeedwayTallhult motorstadionValsarna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.