Hoppa till huvudinnehållet

Många fästingsjuka i Värmland – men inte ens barnen får billigare vaccin

Publicerad:
Trots att Värmland ligger långt upp på listan över anmälda TBE-fall, finns inga subventioner för vaccinet.
Trots att Värmland ligger långt upp på listan över anmälda TBE-fall, finns inga subventioner för vaccinet. Foto: JOHAN NILSSON / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I fredags rapporterade jag in första fästingen för säsongen till SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt – och på måndagen googlade jag vaccineringsställen för TBE-vaccinet.

Hundarna tenderar att dra med sig några in varje vecka som lyckas hänga kvar tillräckligt länge för att ta sig över dörrkarmen, för att sen släppa taget om de pälsbeklädda fyrfotingarna innan deras fästingmedel hinner ta död på dem.

Den kraftfulla utbredningen av fästingar till nya delar av landet, och till på köpet många, många fler helt nya sorters fästingar, förskräcker.

– Jag hoppas att den som ännu inte har hunnit vaccinera sig tar tag i det, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam i region Värmland till VF igår.

”Tar tag i det”. Visst, alla har vi en skyldighet att ta personligt ansvar för vårt eget liv och vår egen hälsa. Men för att få fullgott skydd mot fästingburen hjärninflammation, TBE, krävs tre doser – fyra för alla över 50 år – och varje dos kostar runt 400 kronor. En kostnad som regionen inte subventionerar med en enda krona, ens för barn, och inte heller omfattas av högkostnadsskyddet.

Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland
Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland Foto: Tommy Andersson

Så för den som läser om smittskyddsläkarens oro över en kraftig ökning av TBE-fall i Värmland, och rekommendationen till alla som ska ”vara ute i skog och mark i Värmland” att vaccinera sig, känns det säkert lite jobbigt.

För en barnfamilj tickar det snabbt upp över över tusenlappen för varje enskilt vaccinationstillfälle, som sen ska upprepas flera gånger om. Och det är inte som att det redan är ekonomiskt tajt.

I statistiken ligger Värmland nästan chockerande högt bland regionerna när det gäller anmälda TBE-fall i relation till befolkningsstorleken. Smittskyddsläkare Anna Skogstam talar om 33 smittade personer under fjolåret. Bara tre andra regioner registrerade fler fall (återigen i relation till befolkningsantalet): Sörmland, Uppsala och Västmanland.

Gemensamt för dessa tre framför oss i fästingstatistiken är att de erbjuder kostnadsfria TBE-vaccinationer för barn och ungdomar upp till 19 år, Västmanland från och med april i år.

– Vi ser att TBE ökar även i vårt område och vaccination ger ett ger bra skydd mot smittan, säger Jonas Ekström, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västmanland till tidningen Läkemedelsvärlden.

I vårt grannlän Örebro, med 50 procent färre redovisade fall av TBE för 2022, har regionen valt att subventionera vaccinet med ungefär nån hundralapp dosen för både barn och vuxna. I ytterligare några andra regioner längre ner i TBE-statistiken har man valt att lägga fokus på barn och unga. Allt detta framgår av den kartläggning Läkemedelsvärlden gjorde i mars.

I många regioner erbjuds kostnadsfria vaccinationer av barn och unga upp till 19 år, men inte i Värmland.
I många regioner erbjuds kostnadsfria vaccinationer av barn och unga upp till 19 år, men inte i Värmland. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Region Värmland uppger i denna kartläggning att frågan om kostnadsfri vaccination för barn och ungdomar har diskuterats, så sent som i höstas. Men ”de hälsoekonomiska analyser som gjorts inte har kunnat visa att det skulle vara kostnadseffektivt, enligt svaret från regionens smittskydd”.

Huruvida det är ekonomiskt motiverat med kostnadsfria vaccinationer vet rimligen det regionala smittskyddet bättre än undertecknad. I slutänden är det dessutom ett politiskt avgörande till dess att vi får ser en nationell strategi för TBE-vaccination, något många regioner efterfrågar.

Men lite konstigt blir det allt om man kombinerar slutsatsen från regionen att det är onödigt att erbjuda barn och unga kostnadsfria vaccinationer, med smittskyddsläkarens rekommendation i VF häromdagen att alla som rör sig ute i naturen i länet bör vara vaccinerade.

Det skapar rimligen viss stress hos föräldrar som inte har de ekonomiska förutsättningarna. En stress andra regioner agerat lite annorlunda än Värmland att skingra

TBE-fallen ökar i Värmland – läkaren: ”Det är ett orosmoment”Fästingarna breder ut sig i landet – forskarna vädjar om hjälp

Artikeltaggar

Anna SkogstamDjur och naturFästingarRegion VärmlandRegion VästmanlandTBEVaccinationVård och omsorgVärmlands län